Μια διαδικασία που ξυπνά νοσταλγικές μνήμες στον καθένα μας, αφού ήταν ο πρώτος μας τραπεζικός λογαριασμός. Τα πρώτα, δικά μας χρήματα. Πλέον, όπως ανακοινώθηκε πριν μερικές ημέρες, το σχολικό ταμιευτήριο καταργείται βάζοντας τέλος σε μια συνήθεια που κρατά από το 1950.
«Περισσότερη νοσταλγία και μνήμες ξυπνά στους εκπαιδευτικούς το σχολικό ταμιευτήριο, αφού είναι ένα μεγάλο μέρος της ιστορίας του διδασκαλικού κόσμου της Κύπρου. Από το 1938, όπου ο μεγάλος δάσκαλος Νέαρχος Κληρίδης πρωτοστάτησε στην ίδρυση του Συνδέσμου Δασκάλων, το καταθετικό βιβλιάριο υπήρξε ένα μεγάλο μέρος αυτής της προσπάθειας», αναφέρει στη CITY ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ κ. Φίλιος Φυλακτού.
Τα προβλήματα για το σχολικό ταμιευτήριο ξεκίνησαν το 2012, όταν προέκυψε το τραπεζικό πρόβλημα στην Κύπρο και η ιδέα του Συνεργατισμού δέχτηκε μεγάλα πλήγματα στη σύνθεσή της. «Από τότε έως σήμερα, η ΠΟΕΔ προσπάθησε με νύχια και με δόντια να διατηρήσει αυτό το θεσμό αλλά τα προβλήματα που προέκυπταν συνεχώς, δυσχέραιναν την κατάσταση», ξεκαθαρίζει ο κ. Φυλακτού.
Γιατί όμως τερματίζει ο θεσμός;
Όπως αναφέρει ο κ. Φυλακτού, οι αλλαγές στο τραπεζικό σύστημα από το 2012 και εντεύθεν, εκτός από την κατακόρυφη πτώση των καταθέσεων από τους μαθητές, έκανε πολύ πιο δύσκολη τη διαδικασία για τους δασκάλους που αναλάμβαναν να διαχειρίζονται τις αποταμιεύσεις των μαθητών. «Ο δάσκαλος που αναλάμβανε τη διαδικασία, εκτός του ότι ξόδευε χρόνο από την εργασία του, είχε και την ευθύνη να φυλάει τα χρήματα εντός του σχολικού χώρου, γεγονός που ελλόχευε τον κίνδυνο της απώλειας χρημάτων. Εκτός αυτού, το να καταθέσει τα χρήματα σε κάποιο συνεργατικό ίδρυμα, με τα νέα δεδομένα, προϋπόθετε πολλές και χρονοβόρες διαδικασίες. Αυτοί, λοιπόν, και άλλοι πρακτικοί λόγοι οδήγησαν τα μέλη μας στην απόφαση ότι δεν επιθυμούν να συνεχίσουν αυτή τη διαδικασία και αφού μετά από πολλές συζητήσεις δεν βρέθηκε κάποια λύση, αποφασίσαμε να μην ανανεώσουμε τη συμφωνία».
Αναστολή της συμφωνίας είχε εφαρμοστεί και κατά το περσινό σχολικό έτος, η οποία όμως ανετράπη έπειτα από μια προσωρινή λύση που βρέθηκε, με το σχολικό ταμιευτήριο να ξεκινά ένα περίπου μήνα αργότερα. Φέτος, όμως, φαίνεται πως τα πράγματα δεν επιδέχονται άλλης παράτασης. «Εκτός από τα πιο πάνω, άλλαξαν και όλες οι διαδικασίες για να ‘ανοίξει’ ένα παιδάκι λογαριασμό. Οι γονείς έπρεπε να συμπληρώσουν δεκάδες έγγραφα, ενώ για τον πρώτο χρόνο αποταμιεύσεων δεν υπήρχε επιτόκιο. Η άλλη αλλαγή που δημιούργησε πρόβλημα, ήταν η απόφαση των αρμοδίων να μην δίδονται τα χρήματα στα παιδιά πριν από τα 18 τους χρόνια, ενώ πριν είχαν τη δυνατότητα να τα μεταφέρουν όπου ήθελαν αφότου τελείωναν το δημοτικό», συμπληρώνει ο κ. Φυλακτού.