«Συμφέρει στα κόμματα του κατεστημένου η αποχή»

Article featured image
Article featured image

Υποψήφιος ευρωβουλευτής, ο Αποστόλου συμπεριλαμβάνεται στο ψηφοδέλτιο της Συμμαχίας Πολιτών. Φρέσκια φιγούρα στα πολιτικά δρώμενα, επιθυμεί να δει τη νέα γενιά να διαφοροποιείται, μακριά από κομματικές και οικονομικές εξαρτήσεις.

 

Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με την πολιτική;

Πιστεύω πως είναι υποχρέωσή μας, απ’ τη στιγμή που θεωρούμε ότι τα πράματα δεν οδεύουν προς στην σωστή κατεύθυνση, να επιδιώκουμε να τα αλλάξουμε. Αν δεν εμπιστευόμαστε αυτούς που μας έφεραν ως εδώ, οφείλουμε ή να μπούμε οι ίδιοι στην διαδικασία ή να στηρίξουμε ανθρώπους που πιστεύουμε ότι θα μας βγάλουν απ’ αυτή την κατάσταση. Εδώ είναι καλό να αναφέρω πως δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός, δεν είμαι κομματικός έμμισθος δηλαδή, και επιπλέον πιστεύω πως οι άνθρωποι που πολιτεύονται είναι καλύτερα να μην έχουν σχέσεις εξάρτησης ούτε με κομματάρχες τους, ούτε με τα κόμματά τους. Μόνο έτσι μπορεί κάποιος να εκφράζει τη δική του άποψη και να μην καταναλώνει την άποψη του κόμματός του.

Είμαι πολιτικός μηχανικός, στον ιδιωτικό τομέα, και εργάζομαι σε εργοληπτική εταιρία στη Λάρνακα. Όπως και οι υπόλοιποι νέοι της γενιάς μου, παλεύω καθημερινά με τις όποιες δυσκολίες προκύπτουν. Δεν είμαι ήμουν ποτέ κομματικοποιημένος και τώρα κατεβαίνω ως υποψήφιος με την Συμμαχία Πολιτών.

Γιατί με τη Συμμαχία Πολιτών;

Για δύο λόγους. Ο ένας αφορά στις ξεκάθαρες θέσεις του κινήματος, με τις οποίες συμφωνώ. Αυτές αφορούν στο κυπριακό, τη θέση μας σχετικά με την διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία και επιπλέον, τις ξεκάθαρες θέσεις μας για την οικονομία. Ως Συμμαχία Πολιτών έχουμε επίσης ξεκάθαρη φιλοσοφία και όσον αφορά στο μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έχεις δηλώσει πως είσαι ευρωσκεπτιστής.

Συνειδητά. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχουν τρεις τάσεις αυτή τη στιγμή. Οι ευρωλάγνοι, όπως τους αποκαλώ, οι οποίοι έκτισαν την Ε.Ε. και επιθυμούν την συνέχεια της, οι αντιευρωπαϊστές, που θέλουν την κατάργησή της και με τους οποίους διαφωνώ, και οι ευρωσκεπτικιστές. Για τους τελευταίους οι δημοσκοπήσεις μαρτυρούν πως θα έχουν αυξημένη εκπροσώπησε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι ευρωσκεπτικιστές δεν συμφωνούν με την διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά ούτε και με την σημερινή πορεία της. Είναι υπέρ της Ευρώπης των εθνών, των λαών, της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης και όχι της Ευρώπης των τεχνοκρατών και των τραπεζικών.

Ο δεύτερος λόγος που εντάχθηκα στη Συμμαχία, πολιτών είναι γιατί μου δίνει την ευκαιρία να εκφράζω ελεύθερα τις απόψεις μου, τόσο εντός, όσο και δημόσια. Κι αυτό, χωρίς να γίνεται λογοκρισία ή να πρέπει να ακολουθηθεί πιστά η κομματική γραμμή.

Ως φοιτητής ήσουν πολιτικοποιημένος;

Ναι, στην Αθήνα, ήμουν στο Ε.Κ.Φ. ΔΡΑΣΙΣ-Κ.Ε.Σ., μια αυτόνομη κυπριακή ακομμάτιστη παράταξη. Δεν θεωρώ κακό να είναι κάποιος κομματικοποιημένος αρκεί αυτό να μην οφείλεται κατ’ ανάγκη σε οικογενειακές κομματικές παραδόσεις.

Ο δικός σου οικογενειακός κύκλος δεν είναι κομματικοποιημένος;

Είναι και είχα μάλιστα επηρεασμούς με τους οποίους είχα διαφωνήσει. Θεωρώ πως οι νέοι άνθρωποι πρέπει να σκεφτόμαστε ελεύθερα και να μην ακολουθούμε την οικογενειακή κομματική μας παράδοση μόνο και μόνο επειδή αυτό επέλεγε ο πατέρας ή ο παππούς μας.

Σε περίπτωση που εκλεγείς ποια θα είναι η προτεραιότητά σου;

Θεωρώ ότι όσον αφορά στο εθνικό μας θέμα δεν γίνεται σωστή ενημέρωση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Καλό θα ήταν να μην χρησιμοποιούμε τα εισιτήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να δημιουργούμε πελατειακές σχέσεις αλλά να κατεβάσουμε τους ευρωπαίους και κυρίως τους ευρωπαίους βουλευτές στη χώρα μας. Να δουν την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί εδώ και σαράντα χρόνια στην Κύπρο. Να τους θέσουμε προ των ευθυνών τους, την ίδια ώρα που η Τουρκία συνεχίζει την ενταξιακή της πορεία, καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα και δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία. Με αφορά η νέα Ευρώπη και  θεωρώ ότι θα υπάρχουν άνθρωποι στο νέο ευρωκοινοβούλιο που θα μπορούμε να συνεργαστούμε μαζί τους για να ανατρέψουμε τα δεδομένα.

Τι σε κάνει να πιστεύεις ότι εσύ μπορείς να αλλάξεις τα πράματα;

Δεν θεωρώ ότι είμαι ο σούπερμαν της πολιτικής, ούτε θεωρώ ότι απ’ τη μια μέρα στην άλλη μπορούν να αλλάξουν τα πράματα. Πιστεύω όμως ότι ο λαός οφείλει να ψηφίζει συνειδητά ανθρώπους, τοποθετώντας τους σε θέσεις-κλειδιά, έτσι ώστε να τους δίδεται το βήμα και να ακούγεται η φωνή τους. Θεωρώ ότι θα ήταν μια πολύ καλή αρχή αν απ’ τη Συμμαχία Πολιτών εκλεγόταν ο ένας ευρωβουλευτής, έτσι ώστε να έχουμε παρουσία στο ευρωκοινοβούλιο και στο Εθνικό Συμβούλιο. Για ένα κίνημα με καθαρές αρχές και καθαρά χέρια, θεωρώ ότι θα ‘ταν ένα καλό βήμα για την αντιμετωπιστεί η ατιμωρησία που επικρατεί στον τόπο μας. Πιστεύω ότι την Κυριακή δεν ψηφίζουμε μόνο για την Ευρώπη αλλά και για την Κύπρο.

Ποια η διαφορά της νέας γενιάς πολιτικών απ’ αυτές που προηγήθηκαν;

Θεωρώ ότι θα έπρεπε η νέα γενιά να είναι πιο αυτόνομη και ανεξάρτητη, ελεύθερη να εκφράζει τις ιδέες της. Να συμμετέχει σε κινήματα, κόμματα, ψηφοδέλτια, παρόλα αυτά αυτό που δεν θέλω, είναι η γενιά η δική μου να εξελιχθεί σε ακόμα μια γενιά κομματόσκυλων. Ακόμα μια γενιά προσωπολάγνων που θα προσκυνά ανθρώπους, ταμπέλες και ιδεολογίες. Θέλω η γενιά η δική μου να πολιτεύεται ελεύθερα και να δούμε ανθρώπους νέους να στήνουν την επαγγελματική τους σταδιοδρομία μακριά από κομματικές και οικονομικές εξαρτήσεις.

Είσαι και υπέρ της οριζόντιας ψηφοφορίας.

Ξεκάθαρα και το έχω δηλώσει κατ’ επανάληψη. Θεωρώ πως είναι ένας τρόπος να εκσυγχρονίσουμε το πολιτικό μας σύστημα. Είναι ξεκάθαρο γιατί τα δύο μεγάλα κόμματα τάχθηκαν εναντίον της οριζόντιας ψηφοφορίας. Όλοι μπορούμε να καταλάβουμε τους λόγους. Έχουν την κομματική τους πελατεία, την οποία δεν θέλουν να χάσουν.

Ποια είναι η σχέση σου με το χρήμα;

Δεν θα έλεγα ότι έχω ιδιαίτερη αγάπη στο χρήμα, ούτε εξάρτηση απ’ αυτό. Προέρχομαι από μια μικρομεσαία οικογένεια, του ιδιωτικού τομέα. Δεν δημιούργησα ποτέ στον εαυτό μου ανάγκες τις οποίες δεν μπορώ να καλύψω.

Σε περίπτωση που δεν εκλεγείς ποιο είναι το επόμενο βήμα;

Η ζωή για μένα δεν ξεκινά ούτε και σταματά στις ευρωεκλογές. Δεν είμαι ούτε κομματικός έμμισθος, ούτε θέλω να διοριστώ κάπου. Αν δεν εκλεγώ θα συνεχίσω να κάνω τις παρεμβάσεις μου στην κοινωνία. Μετέπειτα μπορεί να θέσω και πάλι τον εαυτό μου σε υποψηφιότητα, μπορεί και όχι. Αυτό εξαρτάται από τις συνθήκες. Είναι στα χέρια των πολιτών.

Πως σε αντιμετωπίζει ο κόσμος όταν συστήνεσαι ως υποψήφιος ευρωβουλευτής;

Υπάρχει ο κόσμος που θέλει να δει νέα πρόσωπα στην πολιτική και έχει βαρεθεί το κατεστημένο πολιτικό σύστημα. Από την άλλη, δυστυχώς, είναι η απαξίωση. Γι’ αυτό ευθύνονται τα δύο μεγάλα κόμματα, γιατί κυβέρνησαν λανθασμένα τον τόπο και με την αναξιοκρατία, το ρουσφέτι, τις μίζες και ό,τι παρεμφερές εισήχθηκε στην κυπριακή κοινωνία έχουν δημιουργήσει μια απογοήτευση στον κόσμο. Τοποθέτησαν με τις συμπεριφορές τους όλους τους πολιτικούς στο ίδιο καλάθι, δημιουργώντας στον κόσμο της αίσθηση ότι όλοι φταίνε, όλοι έκλεψαν, όλοι έφαγαν. Εγώ λέω ότι δεν τα φάγαμε όλοι μαζί. Δεν δέχομαι τις δηλώσεις του κ. Αβέρωφ, για παράδειγμα, που υποστηρίζει πως τα φάγαμε μαζί. Συγκεκριμένοι τα έφαγαν. Συγκεκριμένοι πολιτικοί είναι διεφθαρμένοι και συγκεκριμένοι πολιτικοί ευθύνονται που φτάσαμε ως εδώ. Όπως και συγκεκριμένοι τραπεζίτες, επιχειρηματίες και δημοσιογράφοι. Δεν είμαστε όλοι το ίδιο.

Πώς εξηγείς την αποχή που αναμένεται;

Όπως και να ‘χει, στις 25 Μαΐου η Κύπρος θα έχει εκλέξει έξι ευρωβουλευτές. Αυτό είναι δεδομένο, είτε ψηφίσει ο κόσμος, είτε δεν ψηφίσει. Ας μας προβληματίσουν όμως δύο πράγματα. Γιατί τα μεγάλα κόμματα, για πρώτη φορά, δεν έχουν διεξάγει καμπάνια εναντίον της αποχής κι αν τους συμφέρει η αποχή. Τα μεγάλα κόμματα θα μαζέψουν τον σκληρό πυρήνα των ψηφοφόρων τους και ακόμα και με τους απογοητευμένους ψηφοφόρους που θα απέχουν, αυτοί θα διατηρήσουν τις έδρες τους. Αν κάνουν οι πολίτες μια αναδρομή στο παρελθόν, θα δουν πως τόσο ο ΔΗΣΥ, όσο και το ΑΚΕΛ κατάφεραν με την αποχή στις περασμένες εκλογές να διατηρήσουν τις έδρες τους. Πιστεύω πως μοναδικό κριτήριο για να ψηφίσει κάποιος πρέπει να είναι το καλό της πατρίδας μας.

Κλείνοντας, μπορώ να σε ρωτήσω γιατί πάντα φοράς την καρφίτσα της Europa Donna;

Βεβαίως. Έχω χάσει τη μητέρα μου από καρκίνο του μαστού και μ’ αρέσει να την φοράω.

Η CITY και συγκεκριμένα η Ιωάννα Χριστοδούλου, συναντά τους νεαρότερους υποψηφίους των ψηφοδελτίων. Εκτός από τον Ανδρέα Αποστόλου, μίλησε ήδη με τον Γιάννη Παναγιώτου, ενώ μες τη βδομάδα θα δημοσιεύσουμε κι άλλες συνεντεύξεις.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ