Η Κύπρος (μάλλον) θα διψάσει φέτος

Αδειάζουν επικίνδυνα τα φράγματα ή αν προτιμάτε, όπως αναφέρει και η κλισέ φράση, θα πούμε το νερό νεράκι.

 


Article featured image
Article featured image

Τις φωτογραφίες από το φράγμα του Κούρη, ανέβασε στο διαδίκτυο ο Σάββας Ιωαννίδης, την Κυριακή 12 Νοεμβρίου.

 

Θυμάστε πριν από περίπου μια δεκαετία και λίγο περισσότερο που κολλούσαμε παντού αυτοκόλλητα με επιγραφές «Δεν σπαταλάμε το νερό», «Κάθε σταγόνα μετρά» και «Κάνουμε εξοικονόμηση νερού»;

Μάλλον θα πρέπει να τα επαναφέρουμε αφού όπως όλα δείχνουν η φετινή χρονιά (3η στη σειρά) θα είναι κακή από θέμα βροχοπτώσεων με τη ροή στα φράγματα να είναι ήδη αρκετά χαμηλή και τα αποθέματα λίγα.

Για να είμαστε ειλικρινείς δεν είχαμε αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος, μέχρι που είδαμε σε μία ανάρτηση στο Facebook 4 φωτογραφίες από το φράγμα του Κούρρη, οι οποίες είναι πραγματικά αποκαρδιωτικές.

«Η κατάσταση είναι όντως αρκετά άσχημη», ανέφερε στη CITY ο Έρικ Κίτας από το kitasweather. «Πρέπει να έχουμε έναν βαρύ χειμώνα με βροχές για να βελτιωθούν τα πράγματα».

 



Λίγο πιο αισιόδοξος παρουσιάστηκε ο κ. Φαίδρος Ρούσος, Α’ Τεχνικός Μηχανικός του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, «Όντως, τα πράγματα με τη ροή και την πληρότητα των φραγμάτων δεν είναι καλά, εντούτοις, για φέτος ακόμη δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι θα γίνει, αφού οι μήνες που διαχρονικά φέρνουν βροχές είναι από τον Δεκέμβρη μέχρι και τον Μάρτη. Άρα τέλη Μαρτίου θα έχουμε πλήρη εικόνα για την κατάσταση των φραγμάτων και των αποθεμάτων νερού».

Αυτή τη στιγμή η πληρότητα των φραγμάτων μας βρίσκεται στο 14% (19,4% το αντίστοιχο περσινό) ποσοστό που αντιστοιχεί σε 40,7 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού (56,6 εκατ. m3 το αντίστοιχο περσινό), τη στιγμή που οι ετήσιες ανάγκες μας σε νερό ύδρευσης ανήλθαν κατά το περσινό έτος στα 92 εκατ. m3. 10 εκατομμύρια περισσότερα από το 2015, λόγω αυξημένου τουρισμού.

«Φέτος, προς το παρόν, τα πράγματα είναι χειρότερα από πέρσι με τις βροχοπτώσεις να είναι πολύ πιο κάτω από πέρσι, που και πάλι ήταν κακή χρονιά. Ξέρετε, ένα 10% μειωμένης βροχόπτωσης, αντιστοιχεί σε περίπου 50% μειωμένης ροής νερού στα φράγματα και μέχρι στιγμής η ροή ήταν ελάχιστη. Για να δώσουμε πλήρη εικόνα, από τις αρχές Οκτωβρίου έως σήμερα, έχουμε μόνο 300 χιλιάδες m3 νερού. Σαφώς και οι δύο αυτοί μήνες, δεν είναι μήνες βροχών, αλλά και πάλι τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά», αναφέρει ο κ. Ρούσος.

 



Σε περίπτωση ανομβρίας, συνεχίζει ο λειτουργός, το βασικό πρόβλημα θα το έχουν οι γεωργοί αφού η ύδρευση καλύπτεται από τις μονάδες αφαλάτωσης. «Δεν πρόκειται να έχουμε περικοπές στο νερό μεν, τουλάχιστον για την ύδρευση, αλλά πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε λίγο περισσότερο το πώς και πόσο νερό σπαταλάμε».

Το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, όπως αναφέρει ο κ. Ρούσος, προσπαθεί να βρει τρόπους για να καλύψει το πρόβλημα όπως άλλες διαθέσιμες πηγές νερού και ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα εξοικονόμησης νερού, «Παλαιότερα, προ κρίσης, το Τμήμα ξόδευε μεγάλα ποσά σε εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης όπως πιθανόν να θυμάστε. Και τώρα γίνονται κάποιες ενέργειες, αλλά σε πολύ μικρότερο βαθμό.

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ