Όλα όσα θα συμβούν στο Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου τον Ιανουάριο

Είναι πολλά και ενδιαφέροντα.

 


Article featured image
Article featured image

Σε συνέχεια ενός γεμάτου χρόνου με πολιτιστικές και άλλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες, το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου ετοίμασε και φέτος ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα με ενδιαφέρουσες εκπαιδευτικές, καλλιτεχνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Για τον πρώτο μήνα του 2018, το πρόγραμμα περιλαμβάνει πρωτοπόρα  εκπαιδευτικά προγράμματα, διαλέξεις αλλά και δράσεις για παιδιά.

 

Διαβάστε το πλήρες πρόγραμμα και την αναλυτική περιγραφή των εκδηλώσεων:

 

 

Τρίτη, 9 Ιανουαρίου 2018

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «World Voice».

Το «World Voice» είναι ένα παγκόσμιο πρόγραμμα που σκοπό έχει να φέρει τη μουσική κοντά σε όλα τα παιδιά, μαθαίνοντας τους μελωδίες και ρυθμούς από διάφορα μέρη του κόσμου.  Για πρώτη φορά, φέτος, το πρόγραμμα παρουσιάζεται στην Κύπρο από το ΠΙΤΚ σε συνεργασία με το British Council. Ως μοναδικός εκπρόσωπος του προγράμματος, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου, θα δώσει την ευκαιρία σε παιδιά να γνωρίσουν τα τραγούδια και τις μελωδίες των 18 χωρών που συμμετέχουν αλλά και τον κυπριακό μουσικό πλούτο. Τα τραγούδια γίνονται το μέσο γνωριμίας μιας καινούργιας χώρας, της κουλτούρας και της παράδοσής της.  Στο πρόγραμμα θα ενταχθεί το κυπριακό τραγούδι και οι κυπριακοί ρυθμοί μέσω ειδικά διαμορφωμένων δραστηριοτήτων.

Το μουσικό πρόγραμμα θα αποτελέσει μέρος των σχολικών προγραμμάτων #deneinaisxoleio του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου, ενώ μέσω της πολύ στοχευόμενης επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών λειτουργών, το πρόγραμμα θα εξαπλωθεί παγκύπρια, με επισκέψεις σε σχολεία σε όλη την επικράτεια της ελεύθερης Κύπρου.

 

Διάρκεια: Ιανουάριος- Ιούνιος 2018

Για παιδιά Α-ΣΤ Δημοτικού

Δωρεάν συμμετοχή

Για πληροφορίες και κρατήσεις: 22128182

 



Πέμπτη, 11 Ιανουαρίου 2018

Διάλεξη «Σώμα και Έκθεμα» όπου θα συζητηθεί το ιστορικό έκθεμα ως σημείο έναρξης για τη σύγχρονη δημιουργία.

Με αφορμή το κλείσιμο της έκθεσης «Τemple-boy» από τον εικαστικό PASHIAS, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου παρουσιάζει τη συζήτηση «Σώμα & Έκθεμα» τη Πέμπτη 11 Ιανουαρίου στις 19:30.

Η πολιτιστική κληρονομιά ενός τόπου αποτελείται από ιστορικά εκθέματα, διαμορφωμένα από τον άνθρωπο/δημιουργό, τα οποία μαρτυρούν τη κοινωνική απήχηση και τον εννοιολογικό χαρακτήρα των μέσων έκφρασης που έχει στη διάθεσή του. Μέσα από την ιδιότητα διαφύλαξης και παρουσίασης συλλογών των πολιτιστικών φορέων, το ‘έκθεμα’ αποστασιοποιείται από την ανθρώπινη παρουσία - τον δημιουργό και χρήστη.

Μέσα από τη διάλεξη «Σώμα & Έκθεμα», εξετάζονται οι τρόποι ένταξης της σύγχρονης δημιουργίας - και κατ’ επέκταση του ανθρώπινου σώματος στα πλαίσια έκθεσης των συλλογών. Η σύγχρονη τέχνη επισκέπτεται και ερευνά την ‘ουσιαστική’ απαρχή δημιουργίας της, ενώ ταυτοχρόνως το ιστορικό έκθεμα επανεντάσσεται σε διάσταση άμεσης σύνδεσης με την ανθρώπινη παρουσία, προσδιορίζοντας την - ακόμη - καθοριστική σημασία του ως ‘αέναο’ έργο τέχνης.



Η συζήτηση «Σώμα & Έκθεμα» φέρνει μαζί καταξιωμένους ομιλητές από διαφορετικές μορφές έκφρασης, όπως εικαστικές τέχνες, φωτογραφία, χορός και αρχιτεκτονική, εξετάζοντας την απήχηση πρακτικών και συγκεκριμένων έργων, με κεντρικό άξονα το ιστορικό έκθεμα. Ακολουθεί ξενάγηση στην έκθεση “Temple-boy”.

 

Συμμετέχοντες:

• PASHIAS (Εικαστικός, Επιμελητής)

• Elizabeth Hoak-Doering (Εικαστικός)

• Μελίνα Φιλίππου (Αρχιτέκτονας, Ερευνήτρια Future Heritage Lab / Massachusetts Institute of Technology),

• Δημήτρης Βενιζέλος (Αρχιτέκτονας, Ερευνητής Πανεπιστημίου Κύπρου)

• Έλενα Στυλιανού (Επίκουρη Καθηγήτρια, Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου)

• Άρτεμις Ελευθεριάδου (Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Φρέντερικ)

• Έλενα Αντωνίου (Καλλιτέχνης Χορού & Performance)

*Η εκδήλωση εντάσσεται στα πλαίσια της σειράς «Στιγμές στο Μουσείο».

 

Εικαστική έκθεση: 15/12/17 - 15/01/18, Δευ.-Κυρ. 10:00-19:00

Πέμπτη, 11 Ιανουαρίου 2018 στις 19:30

Είσοδος ελεύθερη

Για πληροφορίες: 22128157

Αίθουσα Ανδρέα Πατσαλίδη

Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου



Credits φωτογραφίας:

1. PASHIAS, Κ. Χριστοδουλίδης, 2017

2. «Temple-boy», PASHIAS, Κ. Χριστοδουλίδης, 2017

 

 

Πέμπτη, 18 Ιανουαρίου 2018

Εκδήλωση «Μούσα και Μουσείο», μια συνομιλία του ποιητή Κυριάκου Χαραλαμπίδη και του καθηγητή Ευριπίδη Γαραντούδη

Πόσο ζωντανό είναι ένα μουσείο και με ποιο τρόπο τα εκθέματα προσφέρουν συνέχεια και ερεθίσματα; Με ποιο τρόπο παρεμβαίνει ή αναπτύσσεται η ποίηση μέσα σε ένα μουσειακό χώρο και πώς αλληλεπιδρούν το ένα στο άλλο; Πώς τα εκθέματα κεντρίζουν το λόγο ή ζωντανεύουν και πάλλονται μέσω αυτού; Στο πλαίσιο εκδηλώσεων «Στιγμές στο Μουσείο», το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου, φιλοξενεί τον Κύπριο ποιητή Κυριάκο Χαραμπίδη, ο οποίος συνομιλεί με τον καθηγητή νεοελληνικής φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Ευρίπιδη Γαραντούδη, θέλοντας να ενισχύσουν την σημασία συμμετοχής των αρχαίων εκθεμάτων στην ανασύνταξη των πραγμάτων και τον επαναπροσδιορισμό του ευρύτερου νοήματος της τέχνης. Την εκδήλωση θα ανοίξει η παρουσίαση του βιβλίου «Ηλίου και Σελήνης άλως» του Κυριάκου Χαραλαμπίδη από τον κ. Γαραντούδη.

Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με συζήτηση με το κοινό καθώς και με απαγγελίες αρχαιόθεμων ποιημάτων του ποιητή. O χώρος του Μουσείου θα επενδύεται μουσικά μέχρι τις 18 Φεβρουαρίου με μελοποιημένα ποιήματα ενώ παράλληλα θα εκτίθενται επιλεγμένα ποιήματα από τις συλλογές του Κυριάκου Χαραλαμπίδη.

 

Πέμπτη, 18  Ιανουαρίου 2018, 19:30

Μουσείο Συλλογής Γεωργίου και Νεφέλης Τζιάπρα Πιερίδη

Για πληροφορίες: 22128157

Είσοδος ελεύθερη

 

 

Σάββατο, 27 Ιανουαρίου 2018

Εργαστήριο animation για παιδιά «Animate me!»

Οι νέες τεχνολογίες, δίνουν ζωή στα εκθέματα του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου και αποτελούν το θέμα μιας ταινίας μικρού μήκους με δημιουργούς τα παιδιά που θα λάβουν μέρος στο εργαστήριο. Η τέχνη του 2D Animation είναι ό,τι πιο μοντέρνο, σύγχρονο και ενδιαφέρον. Τα παιδιά λαμβάνουν έμπνευση από τα εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου του Πολιτιστικού Ιδρύματος, παρατηρούν την εικονογράφηση των αγγείων, εμπνέονται από τις παραστάσεις, αποκρυπτογραφούν τους συμβολισμούς και δημιουργούν τους δικούς τους με την χρήση του 2D Animation.

Τελικός στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργία μικρού μήκους ταινίας 2D Animation από τα παιδιά.

 

Σάββατο, 27 Ιανουαρίου 2018, 10:00-12:00

Διάρκεια: 120 λεπτά | Για παιδιά: 10-13 ετών

Εμψυχώτρια: Ηλέκτρα Χρυσάνθου, 3d artist & animator

Δωρεάν συμμετοχή

Για κρατήσεις: 22128182


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ