Μια άγνωστη πτυχή της κυπριακής τραγωδίας του 1974 [βίντεο]

«Θυμάμαι, όταν βγαίναμε πάνω στο καράβι μάς μετρούσαν. Βρήκαν τρία διαφορετικά νούμερα. Οι κρατικές υπηρεσίες, κανείς αρμόδιος, δεν ήξεραν καν πόσοι ακριβώς είμαστε, πόσοι ακριβώς φύγαμε. Και μιλούμε για παιδιά που ήταν 6 χρονών, 8 χρονών, 10 χρονών. Ας σκεφτεί ο καθένας που έχει παιδί 6 χρονών, 8 χρονών, αν θα το ‘βαζε σε ένα καράβι, ασυνόδευτο…».

 


Article featured image
Article featured image

Πιο κάτω το μικρό εισαγωγικό σημείωμα με το οποίο ο Οδυσσέας Χρήστου συνοδεύει το βίντεο που ανήρτησε πριν από μερικές ώρες στο Facebook:

Τα 415 προσφυγόπουλα του 1974 που φιλοξενήθηκαν στην Ελλάδα -Η αναχώρηση.

Τον Σεπτέμβρη, μετά το μαύρο καλοκαίρι του 1974 και ενώ η κατάσταση παρέμενε ακόμη έκρυθμη, 415 προσφυγόπουλα από κατεχόμενα χωριά της Κύπρου, «στοιβάχτηκαν» στο πλοίο Πάτρα, το οποίο αναχώρησε από το λιμάνι Λεμεσού για τον Πειραιά και με τελικό προορισμό τον Πύργο Ηλείας.

Για την δημιουργία του εν λόγω βίντεο χρησιμοποιήθηκαν δυο φωτογραφίες, μια του Μιχάλη Μιχαήλ και μια της Μαριάννας Παφίτη-Γεωργίου. Η τελευταία φωτογραφία, θεωρώ ότι είναι από τις ποιο δυνατές, που ξύπνησε σε όλους μας αναμνήσεις και συναισθήματα.

Στο βίντεο ακούγονται αποσπάσματα από την εκπομπή «Από μέρα σε μέρα» του ΡΙΚ, οπού ο Μιχάλης Μιχαήλ, ο Κώστας Κωνσταντίνου και ο Σάββας Αριστοδήμου καταθέτουν τις θύμισές τους από την κρίσιμη εκείνη περίοδο αμέσως μετά την τουρκική εισβολή.

«Θυμάμαι ότι περνούσαν από πάνω τα τουρκικά αεροπλάνα και στην αρχή μας έβαζαν κάτω στο αμπάρι, μέχρι που κάποιος είπε ‘βγάλτε τους πάνω να δουν ότι είναι παιδιά να μην τα βομβαρδίσουν’», αναφέρουν μεταξύ άλλων στις περιγραφές τους οι τρεις Κύπριοι που έζησαν τον πόλεμο από πρώτο χέρι.

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ