Άρχισε να «δείχνει» το νέο, εντυπωσιακό κτίριο της Λευκωσίας [εικόνες]

Ένα όνειρο πολλών ετών γενικότερα για την Κύπρο και όχι μόνο για τη φοιτητική κοινότητα.

 


Article featured image
Article featured image

Ο σχεδιασμός του Κέντρου Πληροφόρησης - Βιβλιοθήκη «Στέλιος Ιωάννου» ανατέθηκε στον διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα Jean Nouvel, ο οποίος εμπνεύστηκε από τη φυσική τοπογραφία και τα χρώματα του τοπίου της Πανεπιστημιούπολης.

 

Με την πολύτιμη βοήθεια της αείμνηστης Έλλης Ιωάννου, η οποία δώρισε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου το ποσό των €8.000.000 στη μνήμη του συζύγου της, Στέλιου Ιωάννου, θα γίνει πραγματικότητα σύντομα ένα όνειρο πολλών ετών, τόσο για το Πανεπιστήμιο Κύπρου όσο και για την Κύπρο γενικότερα.

 

Το έργο προσλαμβάνει τη μορφή ενός τεχνητού λόφου, ο οποίος επικαλύπτεται με έγχρωμη μεμβράνη σε αφηρημένη σύνθεση και με επιστέγασμα έναν εντυπωσιακό λευκό θόλο που υπερβαίνει έναν απλοϊκό μιμητισμό του φυσικού τοπίου. Ο σχεδιασμός δεν περιορίζεται στην επίλυση του λειτουργικού προγράμματος, αλλά αναπτύσσει στρατηγικές ένταξης του έργου στο ιδιαίτερο τοπίο της περιοχής, διαμορφώνοντας 'διαλεκτικές' σχέσεις με τους λόφους και ιδιαίτερα αυτόν του Άρωνα στη νότια πλευρά, απέναντι από τον ποταμό Καλόγερο.

 

Η Βιβλιοθήκη αναπτύσσεται κατακόρυφα σε 5 επίπεδα (υπόγειο, ισόγειο και τρεις ορόφους) συνολικού εμβαδού περίπου 15.700 τμ.

 

Το Κέντρο Πληροφόρησης - Βιβλιοθήκη «Στέλιος Ιωάννου» δεν θα αποτελέσει μόνο ένα αρχιτεκτονικό ορόσημο για τη χώρα μας αλλά, κυρίως, ένα σημαντικό πυρήνα για την ανάπτυξη της κοινωνίας της γνώσης, με πρόσβαση ανοικτή για το κοινό.

 

Με πληροφορίες από UCY.ac.cy



Φωτογραφία: Nicosia First

 

 




 

Soon, Stelios Ioannou learning resource center, @ateliersjeannouvel Cyprus!

A post shared by Andros Efstathiou (@androsefstathiou) on




ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ