Έφυγαν τους μαύρους κύκνους από την παραλία της Λεμεσού

Πλέον δεν θα βολτάρουν ελεύθερα στην Ακτή Ολυμπίων.

 


Article featured image
Article featured image

Το τελευταίο ενάμιση μήνα, όπου και έκαναν την εμφάνισή τους στη θάλασσα της Λεμεσού, το εντυπωσιακό ζευγάρι μαύρων κύκνων αποτελούσε αξιοθέατο τόσο για τους ντόπιους όσο και για επισκέπτες από όλη την Κύπρο.

Οι δύο τους καθημερινά έκαναν βόλτες στην Ακτή Ολυμπίων, ήταν πολύ φιλικοί και εξοικειωμένοι με τον κόσμο και φυσικά πρωταγωνίστησαν σε άπειρες φωτογραφίες.

 



Σήμερα το πρωί ωστόσο, όπως ενημερωθήκαμε από την επίσημη σελίδα του Πτηνολογικού Συνδέσμου Κύπρου, οι δύο μαύροι κύκνοι μεταφέρθηκαν από την Ακτή Ολυμπίων σε ένα σημείο πιο ασφαλές γι’ αυτούς.   

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου σε συνεργασία με την Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας και το Κυπριακό Ίδρυμα Προστασίας του Περιβάλλοντος Terra Cypria ολοκλήρωσαν με επιτυχία την επιχείρηση μεταφοράς των Μαύρων Κύκνων στο Ζωολογικό Κήπο Λεμεσού.

Τα πουλιά αυτά που εμφανίστηκαν πριν ενάμιση μήνα στη Λεμεσό είτε ξέφυγαν από κάποια ιδιωτική συλλογή είτε κάποιος τα εγκατέλειψε στην παραλία της Λεμεσού.

 



Αφού εξαντλήθηκαν οι προσπάθειες να βρεθεί ο ιδιοκτήτης τα πουλιά μεταφέρθηκαν με επιτυχία στον Ζωολογικό Κήπο Λεμεσού όπου επιτέλους θα λάβουν την κατάλληλη φροντίδα για να επιβιώσουν μαζί με άλλους Μαύρους Κύκνους που φιλοξενεί ο χώρος.

Με την επικείμενη αύξηση της θερμοκρασίας και την μη κατάλληλη τροφή που παρεχόταν από περαστικούς η επιβίωση αυτών των πουλιών βρισκόταν σε κίνδυνο.

Είναι σημαντικό επίσης να σημειωθεί ότι αυτοί οι Μαύροι Κύκνοι δεν ανήκουν στο φυσικό περιβάλλον της Κύπρου (είναι Αυστραλέζικο είδος) και είτε δραπέτευσαν από ιδιωτική συλλογή, ή παράνομα απελευθερώθηκαν (η απελευθέρωση ξενικών ή άλλων ειδών χωρίς άδεια είναι παράνομη).

Συχνά τέτοια πουλιά που προέρχονται από αιχμαλωσία μεταφέρουν ασθένειες τις οποίες μπορεί να μεταφέρουν σε άγρια πουλιά οπότε ήταν σημαντικό τα πουλιά αυτά να μεταφερθούν στο κατάλληλο περιβάλλον.

 



 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ