Ο Νικόλας Θεράποντος ετοιμάζει κάτι πολύ εντυπωσιακό με άλλους 200 (και πλέον) μουσικούς

Όταν ακούς πως ένας νέος μουσικός έχει βάλει σκοπό να δημιουργήσει τη μεγαλύτερη χορωδία στην Κύπρο, το μοναδικό πράγμα που σκέφτεσαι είναι πώς θα μάθεις όσο το δυνατό περισσότερες πληροφορίες μπορείς σε σχέση με το εγχείρημα: αριθμούς, ονόματα, ρεπερτόριο, ημερομηνίες συναυλιών.

 


Article featured image
Article featured image

Ο άνθρωπος πίσω από τη δημιουργία του The Big Choir Project είναι ο Νικόλας Θεράποντος, απόφοιτος του Παν. Λευκωσίας στη μουσική εκπαίδευση και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στις επιστήμες αγωγής. Ο Νικόλας είναι μόλις 31 ετών, καθηγητής μουσικής, μαέστρος τριών χορωδιακών συνόλων σε Λάρνακα και Λευκωσία και πατέρας δύο κοριτσιών.

Λίγο πριν το ξεκίνημα μιας νέας εποχής στη μουσική πραγματικότητα του νησιού, ο εμπνευστής του project μιλά στη CITY, εστιάζει σε λεπτομέρειες και εντείνει ακόμα περισσότερο την αγωνία μας για το τελικό αποτέλεσμα, ακουστικό και οπτικό.

 

Πόσα άτομα απαριθμεί μέχρι τώρα η χορωδία;

Η χορωδία, αυτή τη στιγμή, έχοντας μπροστά μας δύο ολόκληρους μήνες για την έναρξη, απαριθμεί 180 εγγεγραμμένα μέλη. Αυτό σημαίνει πως κατά πάσα πιθανότητα, μέχρι την πρώτη συνάντηση, θα ξεπεράσουμε κατά πολύ τους 200 καλλιτέχνες.

 




Στόχος μας είναι να ερμηνεύσουμε τα πάντα. Από κλασσικά έργα μέχρι jazz, blues, musicals, Χατζιδάκι κ.α.




 

Από ποιους αποτελείται; Ποιοι έχουν επιδείξει ενδιαφέρον να συμμετάσχουν;

Το σύνολο αποτελείται κατά 90% από επαγγελματίες μουσικούς. Δηλαδή, πτυχιούχους μουσικούς και φοιτητές μουσικής. Συμμετέχουν, επίσης, μαθητές μουσικών λυκείων, αλλά και ένας αριθμός ερασιτεχνών χορωδών. Έχει δηλώσει συμμετοχή, εκτός από τους πτυχιούχους, μεγάλος αριθμός Κυπρίων φοιτητών του εξωτερικού, από Ελλάδα, Αγγλία, Τσεχία, Αυστρία και Γερμανία. Αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό γιατί δείχνει πως οι μελλοντικοί μουσικοί μας έχουν όραμα και όρεξη για δημιουργία, πάνω σε νέες, πρωτοποριακές και μεγαλεπίβολες βάσεις.  

 

Υπάρχουν και γνωστές προσωπικότητες στις μέχρι τώρα συμμετοχές;

Σαφέστατα, υπάρχουν πολλοί καλλιτέχνες στο σύνολο, οι οποίοι είναι προβεβλημένοι από τα Μέσα και έχουν γίνει γνωστοί. Υπάρχουν επίσης πολλοί οι οποίοι, λόγω του είδους της μουσικής που υπηρετούν, δεν έχουν παρόμοια προβολή, παρόλο που είναι καταξιωμένοι και εξίσου ταλαντούχοι. Για τον λόγο αυτό, θεωρώ πως δεοντολογικά, δεν θα ήτω ορθό να αναφερθώ σε ονόματα, εκατέρωθεν.

 

Πώς μπορεί κάποιος να δηλώσει συμμετοχή;

Για δήλωση συμετοχής, μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να αποστείλουν μήνυμα στο 96594854, πληκτρολογώντας απλώς το ονοματεπώνυμό τους.

 




Η πρώτη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί αρχές Ιουλίου στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, σε μια εντυπωσιακή παρουσίαση ολόκληρου του πρότζεκτ.




 

Ποια είναι η τελευταία ημερομηνία για ένταξη κάποιου στο σύνολο;

Αναλογιζόμενοι την πρωτοφανή και ανέλπιστη ανταπόκριση, αποφασίσαμε ότι δεν θα θέσουμε κάποιο περιορισμό σχετικά με την περίοδο λήξης της διαδικασίας ένταξης μελών. Επομένως, καλλιτέχνες που θα ενδιαφερθούν στο μέλλον, θα γίνονται αποδεκτοί σε συγκεριμένες περιόδους.

 

Πού γίνονται ή που θα γίνουν οι συναντήσεις της ομάδας; Λογικά, θα θέλετε ένα μεγάλο χώρο για να χωρέσετε όλοι.

Οι συναντήσεις θα γίνονται σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, εξ ου και θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τους: Καθ. Κωνσταντίνο Φελλά (Αντιπρύτανη Παν. Λευκωσίας), Δρ. Βασίλη Καλλή (Πρόεδρο του τμήματος μουσικής Παν. Λευκωσίας) και ιδιαίτερα την Δρ. Νατάσα Οικονομίδου (Αν. πρόεδρο τμήματος μουσικής Παν. Λευκωσίας) η οποία είναι και η προσωπική μου επόπτης.

 

Πού και πότε θα γίνει η πρώτη επίσημη εμφάνιση;

Η πρώτη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί αρχές Ιουλίου στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, σε μια εντυπωσιακή παρουσίαση ολόκληρου του πρότζεκτ. Η ημερομηνία θα ανακοινωθεί σύντομα, αφού ολοκληρωθούν κάποια ρυθμιστικά θέματα.

 




Υπάρχουν πολλοί καλλιτέχνες στο σύνολο, οι οποίοι είναι προβεβλημένοι από τα Μέσα και έχουν γίνει γνωστοί.




 

Πώς φαντάζεσαι τις συναυλίες, τόσο ακουστικά όσο και οπτικά; Με ποια συχνότητα θα κάνετε events;

Λόγω του μεγέθους του συνόλου, οι συναυλίες θα πρέπει να πραγματοποιούνται 2 με 3 φορές τον χρόνο, μιας και οι πρόβες θα γίνονται μια με δύο φορές μηνιαίως. Σαφώς, οι εμφανίσεις θα είναι επιλεκτικές, έτσι ώστε να προβληθεί ανεπανάληπτο θέαμα οπτικά και ακουστικά, ανταποκρινόμενες στην υπόσταση ενός τέτοιου μουσικού συνόλου.

 

Τι ρεπερτόριο θα ερμηνεύετε;

Στόχος μας είναι να ερμηνεύσουμε τα πάντα. Από κλασσικά έργα μέχρι jazz, blues, musicals, Χατζιδάκι κ.α

 

 

Από ποια ανάγκη προχώρησες σε αυτό το εγχείρημα;

Η προσπάθεια αυτή, δεν αφορά τίποτα άλλο από την αγνή αγάπη για τη μουσική, σε μια συλλογική σύμπραξη και δημιουργία ανθρώπων που μοιράζονται το ίδιο όραμα. Δηλαδή, την εξέλιξη, την ανέλιξη, την αναβάθμιση των μουσικών δρώμενων στη χώρα μας.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ