Τεχνολογία
Στις 25 Μαΐου το ίντερνετ αλλάζει [όλα όσα πρέπει να ξέρουμε σε απλά ελληνικά]
Αν δεν γνωρίζεις ακόμη τι είναι αυτό το GDPR που εμφανίζεται παντού τις τελευταίες ημέρες, τότε μάλλον υπάρχει πρόβλημα.
Στις 25 Μαΐου το διαδίκτυο αλλάζει και αυτό δεν αποτελεί σχήμα λόγου, αφού είναι ίσως η πρώτη φορά που η Ευρωπαϊκή Ένωση προχωρά σε τόσο δραστικές αλλαγές σε σχέση με τη χρήση του διαδικτύου, εφαρμόζοντας μια εξαιρετικά αυστηρή νομοθεσία σε σχέση με την Προστασία των Προσωπικών μας Δεδομένων.
Ο Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων (General Data Protection Regulation), αφορά στην ουσία τη συλλογή, χρήση και αποθήκευση των προσωπικών σας δεδομένων από τρίτους, αλλά και τη δυνατότητα επεξεργασίας ή και διαγραφής του από εσάς, όταν το επιθυμείτε
Με απλά λόγια, μετά τις 25 Μαΐου, όπου και τίθεται σε εφαρμογή ο κανονισμός καμία εταιρεία, οργανισμός ή/και επιχείρηση δεν δικαιούται να έχει στη διάθεσή της και να χρησιμοποιεί στοιχεία ατόμου, αν αυτό προηγουμένως δεν έχει δώσει τη ρητή συγκατάθεσή του.
Για να γίνουμε πιο σαφείς, στα προσωπικά στοιχεία συγκαταλέγονται το όνομα, η διεύθυνση, η τοποθεσία, το προφίλ στα social media, το email, το εισόδημα, πληροφορίες υγείας, και τα πολιτιστικά χαρακτηριστικά.
Στόχος είναι η εφαρμογή αυστηρότερων κανόνων, προκειμένου οι 250 εκατομμύρια καθημερινοί χρήστες του διαδικτύου στην Ευρώπη και γενικότερα οι πολίτες, να ελέγχουν καλύτερα τα online δεδομένα τους προσωπικού χαρακτήρα, τα οποία συνήθως επιχειρήσεις και μέσα κοινωνικής δικτύωσης συλλέγουν και μοιράζονται με τρίτους (π.χ. διαφημιστικές εταιρείες). Οι οποίες στη συνέχεια τα χρησιμοποιούν για να προωθήσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους με κάθε τρόπο. Διαφημιστικά μηνύματα στο κινητό, newsletters, προσφορές κλπ.
Οι νέοι κανόνες για την προστασία της ιδιωτικότητας θα είναι οι αυστηρότεροι στον κόσμο και προβλέπουν βαριές ποινές για τις εταιρείες που θα τους παραβιάσουν, με το πρόστιμο να αγγίζει μέχρι το 4% των ετήσιων εσόδων μιας εταιρείας, δηλαδή περίπου 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια αν η παραβίαση γίνει από το Facebook.
Οι ίδιοι κανόνες για την προστασία των δεδομένων των πολιτών και καταναλωτών θα ισχύουν για όλες τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ΕΕ, όπου και εάν βρίσκεται η έδρα τους.
Όταν επεξεργάζονται τα προσωπικά δεδομένα, οι εταιρείες (τεχνολογίας, τράπεζες, ασφαλιστικές, υγείας, λιανεμπορίου κ.α.) πρέπει πλέον να παρέχουν σαφείς πληροφορίες για ποιους σκοπούς τα χρησιμοποιούν, για πόσο χρονικό διάστημα τα αποθηκεύουν, σε ποιους άλλους τα κοινοποιούν και εάν τα δεδομένα θα διαβιβασθούν εκτός της ΕΕ.
Οι εταιρείες πρέπει να παρέχουν στοιχεία επικοινωνίας των υπεύθυνων για την επεξεργασία και προστασία των δεδομένων. Όλες αυτές οι πληροφορίες θα πρέπει να διατυπώνονται σε σαφή και απλή γλώσσα.
Τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα μπορούν να συλλέγονται και να αποτελούν αντικείμενο επεξεργασίας μόνο για σαφώς καθορισμένο σκοπό. Κατά τη συλλογή τους, οι εταιρείες θα ενημερώνουν για ποιο σκοπό θα χρησιμοποιηθούν τα δεδομένα και θα διασφαλίζουν ότι δεν θα διατηρούνται περισσότερο χρόνο από όσο είναι αναγκαίο.
Οι χρήστες θα έχουν δικαίωμα να ζητήσουν δωρεάν πρόσβαση στα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που διαθέτει ένας οργανισμός και να λάβουν αντίγραφο. Αν π.χ. κάποιος έχει αγοράσει μια συσκευή παρακολούθησης της φυσικής κατάστασής του και έχει εγγραφεί σε μια online εφαρμογή υγείας που παρακολουθεί τη δραστηριότητά του, μπορεί να ζητήσει από τον φορέα εκμετάλλευσης της εφαρμογής όλες τις πληροφορίες που έχουν υποβληθεί σε επεξεργασία για το άτομό του (όπως οι καρδιακοί παλμοί, οι επιδόσεις του κ.α.).
Εφόσον κάποιος έχει αγοράσει προϊόντα από μια επιχείρηση λιανικής πώλησης στο διαδίκτυο, μπορεί να ζητήσει από την εταιρεία να του δώσει όλα τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που αυτή διατηρεί, ακόμη και των ημερομηνιών και των ειδών των αγορών του.
Ο χρήστης-καταναλωτής έχει επίσης το δικαίωμα αντίταξης στη λήψη online διαφημιστικού υλικού. Αν π.χ. αγόρασε εισιτήρια στο διαδίκτυο για μια μουσική συναυλία και στη συνέχεια βομβαρδίζεται με ηλεκτρονικές διαφημίσεις για εκδηλώσεις για τις οποίες δεν ενδιαφέρεται, μπορεί να ενημερώσει την εταιρεία ηλεκτρονικής έκδοσης εισιτηρίων ότι δεν θέλει να λαμβάνει πια online διαφημιστικό υλικό και αυτή πρέπει αμέσως να σταματήσει να στέλνει ηλεκτρονικά μηνύματα.
Σημαντικό είναι να αναφέρουμε ξανά, ότι μέχρι και την 24η Μαΐου, όλες οι εταιρείες και επιχειρήσεις, online και μη, οι οποίες κατέχουν οποιαδήποτε προσωπικά σας δεδομένα έστω και αν αυτά έχουν δοθεί από εσάς στο παρελθόν, οφείλουν να αποστείλουν ξανά ειδοποίηση, ζητώντας σας επιβεβαίωση των στοιχείων και άδεια για τη χρήση τους, διαφορετικά έχετε κάθε δικαίωμα να τους καταγγείλετε για παράνομη κατοχή και χρήση των προσωπικών σε δεδομένων.
Για περισσότερες πληροφορίες και πιο αναλυτική ενημέρωση, μπορείτε να δείτε ΕΔΩ.
Αν, λοιπόν, γουστάρετε να διαβάζετε CITY και θέλετε να συνεχίσετε να λαμβάνετε τα νέα μας, τότε μπορείτε πολύ εύκολα να ανανεώσετε τα στοιχεία σας πατώντας σε αυτό το link ΕΔΩ, έως και τα μεσάνυχτα της Πέμπτης.