Προλαβαίνω να χάσω 10 κιλά σε ένα μήνα; [Όταν ένας Κύπριος πάει σε διατροφολόγο]

Μία διατροφολόγος «αποκαλύπτει» στη CITY τις πιο συχνές απορίες που δέχεται από πελάτες της όταν την επισκέπτονται για να χάσουν κιλά, λίγο πριν το καλοκαίρι.

 


Article featured image
Article featured image

Ως λαό, τους Κύπριους, δεν θα μας χαρακτήριζε κάποιος ανθρώπους του προγραμματισμού και της πρόληψης και υπάρχουν άπειρα καθημερινά παραδείγματα που το αποδεικνύουν.

Έτσι, και το κομμάτι της ισορροπημένης διατροφής και της άσκησης, δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση, αφού θυμόμαστε ότι πρέπει να χάσουμε κιλά και να φτιάξουμε λίγο το σώμα μας, μόλις μερικές εβδομάδες πριν το καλοκαίρι. Όταν δηλαδή τα χοντρά παλτά και οι κάπες θα αντικατασταθούν από κοντά παντελονάκια και λεπτές μπλούζες, που όχι μόνο δεν κρύβουν τίποτα, αντίθετα διαγράφουν κάθε σημείο του κορμιού μας.

Τι γίνεται λοιπόν όταν το «ξεκινάω διατροφή από Δευτέρα» παίρνει σάρκα και οστά; Η διατροφολόγος Χάρις Κυριάκου «αποκαλύπτει τις 4 πιο συχνές ερωτήσεις που δέχεται από πελάτες που την επισκέπτονται και θέλουν να χάσουν κιλά σε χρόνο dt. 

Πάμε να δούμε 4 από τις πιο συχνές ερωτήσεις που μπορεί να δεχτεί ένας διαιτολόγος αλλά και τις απαντήσεις τους!



Γράφει η Χάρις Κυριάκου*

 

Οι διακοπές μου είναι σε ένα μήνα μπορώ να χάσω 5 - 10 κιλά;

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ), υγιή απώλεια βάρους θεωρείται μεταξύ 0,5-1 κιλό την εβδομάδα. Οπότε πρακτικά αυτό σημαίνει όχι. Με τη γρήγορη απώλεια βάρους το μόνο που θα καταφέρεις να πετύχεις είναι να έχεις απώλεια υγρών και μυϊκής μάζας.

Έτσι, μόλις επιστρέψεις στις προηγούμενες σου διατροφικές συνήθειες και ποσότητες το βάρος σου θα αυξηθεί ξανά και θα οφείλεται αποκλειστικά σε αύξηση λίπους. Όταν η απώλεια βάρους όμως είναι σε υγιή πλαίσια τότε υπάρχουν σαφώς μεγαλύτερες πιθανότητες το νέο μειωμένο σωματικό βάρος να διατηρηθεί για περισσότερο καιρό.

 

Πόσα ποτήρια αλκοόλ εβδομαδιαία μπορώ να καταναλώνω;

Image result for κύπριος μπύρες

Κάθε 1γρ αλκοόλ δίνει 7 θερμίδες σε αντίθεση με τον υδατάνθρακα και την πρωτεΐνη που δίνουν μόλις 4 θερμίδες. Οι θερμίδες που «κερδίζονται» από το αλκοόλ δίκαια ονομάζονται «κενές» καθώς πέραν από το κρασί και τη μπύρα τα υπόλοιπα αλκοολούχα ποτά δεν έχουν τίποτα θρεπτικό να προσφέρουν. Ένας υγιής άνδρας μπορεί να καταναλώνει μέχρι και 2 ποτήρια αλκοόλ την ημέρα, ενώ η γυναίκα μόλις 1 ποτήρι. Υγιές θεωρείται το άτομο που δεν αντιμετωπίζει καμία παθολογική κατάσταση έστω και αυξημένη χοληστερόλη. Η σύσταση αυτή του Π.Ο.Υ ισχύει και για τα άτομα τα οποία βρίσκονται σε πρόγραμμα απώλειας βάρους. Στην περίπτωση τώρα που είτε υπάρχει κάποια παθολογική κατάσταση, είτε ακολουθείται πρόγραμμα απώλειας βάρους τότε η κατανάλωση αλκοόλ θα πρέπει να περιορίζεται στα 3-4 ποτήρια εβδομαδιαία.



 

Πόσες φορές την εβδομάδα «δικαιούμαι» να φάω παγωτό;

Image result for eating ice cream

Η θερμοκρασία ανεβαίνει και η επιθυμία για παγωτό επίσης! Ποιος θα μπορούσε να αντισταθεί σ’ ένα δροσιστικό παγωτό; Παράλληλα, το παγωτό είναι πλούσιο σε λιπαρά και σάκχαρα τα οποία είναι επιβλαβή για την υγεία υπερκαταναλώνοντας το. Ένα χωνάκι με 2 μπάλες παγωτό φτάνει τις 300 θερμίδες, σε αντίθεση με 2 μπάλες σε κύπελλο κοντά τις 180 - 200 θερμίδες.

Αν καταναλώνουμε μόλις 200 θερμίδες παραπάνω καθημερινά αυτό ισοδυναμεί με αύξηση βάρους 10 κιλά τον χρόνο. Οπότε είναι αντιληπτό πως η καθημερινή κατανάλωση παγωτού θα πρέπει να αποφεύγεται. Θα μπορούσε όμως να απολαμβάνεται 1-2 φορές την εβδομάδα.

Πλέον υπάρχουν και οι επιλογές των «fat-free» τα οποία είναι μεν χαμηλότερα σε θερμίδες, λιπαρά και σάκχαρα, ωστόσο γευστικά είναι εξίσου νόστιμα. Δοκίμασε τα και απόλαυσε το σχεδόν σε διπλάσια συχνότητα από το κλασσικό παγωτό.



 

Λατρεύω το καρπούζι, πόσο επιτρέπεται να φάω;

Image result for eating watermelon

Το καλοκαίρι διαθέτει μεγάλη ποικιλία φρούτων. Για τους περισσότερους το καρπούζι είναι ο βασιλιάς των φρούτων. Συστήνεται λοιπόν μια λεπτή φέτα (380γρ) καθημερινά, η οποία δίνει 60 θερμίδες που συνοδεύεται όμως με σημαντικές ποσότητες βιταμίνης Β1, Β2,Α, C, κάλιο, λυκοπένιο και φυτικές ίνες. Λόγω της αρκετής περιεκτικότητας του σε φυσική ζάχαρη θα πρέπει να αποφεύγεται  η υπερκατανάλωση του.

Η καθημερινή μας διατροφή χρειάζεται ισορροπία, ποικιλία και μέτρο. Η ποσότητα αλλά και οι σωστοί συνδυασμοί είναι το παν για να αποφευχθούν τυχόν ελλείψεις απαραίτητων θρεπτικών συστατικών και να νιώθουμε ευεξία έχοντας καλή ποιότητα ζωής. Στόχος, πάντα, είναι η διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους μακροχρόνια.

 

 

*Η Χάρις Κυριάκου είναι Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Λεοντίου Α’ 181 Γρ.301 Λεμεσός

Τηλέφωνο: 25103682, 99165025


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ