«Στη χώρα μου, οι άντρες είναι αυτοί που ασχολούνται κατά πλειοψηφία με τη μόδα και όταν αντιλήφθηκα ότι στην Κύπρο δεν ισχύει το ίδιο, μου έκανε τρομερή εντύπωση».
Ο Saro από το 2012 διατηρεί το δικό του brand για evening wear & bridal couture, το οποίο εδρεύει στο Λίβανο, με την πορεία του να είναι συνεχώς ανοδική. Ωστόσο και παρότι το project του είχε αρχίσει να καθιερώνεται, αποφάσισε να κάνει μία παύση συνεχίζοντας τις σπουδές του στην Κύπρο στον κλάδο Fashion Design του Alexander College.
Πώς είναι, όμως, για έναν ξένο να σπουδάζει στην Κύπρο; Μπορείς να έχεις αυτό που λέμε φοιτητική ζωή; Και οι σπουδές στην Κύπρο μπορούν να σου εγγυηθούν ένα επιτυχημένο επαγγελματικό μέλλον;
«Το πρώτο μέρος των σπουδών μου ξεκίνησε στο Λίβανο το 2011, σε μία σχολή design. Εκεί φοίτησα μέχρι το 2014 αποκτώντας δίπλωμα στο «Haute Couture». Στη συνέχεια, αφοσιώθηκα στο brand που ήδη είχα ιδρύσει, μέχρι που αποφάσισα να συνεχίσω τις σπουδές μου για να αποκτήσω πτυχίο στο Fashion Design, φοιτώντας στο Alexander College.
Πιστεύω ότι όλοι πρέπει να ενθαρρύνονται και να σπουδάζουν αυτό που τους αρέσει πραγματικά, χωρίς να σκέφτονται τι θα πει ο κόσμος. Άλλωστε, ποιοι θα ήθελαν για μια ζωή να δουλεύουν σε κάτι που δεν τους αρέσει;
Ο κλάδος Μόδας στο Alexander College παρουσιάζει αυξημένο ενδιαφέρον. Σου διδάσκει πώς μπορούν να συνυπάρξουν σε ένα project διαφορετικά στοιχεία και πώς από την έμπνευση, καταλήγεις στο αποτέλεσμα. Εκεί απέκτησα επαγγελματικές δεξιότητες, στη διαχείριση χρόνου, στα χρονοδιαγράμματα που πιέζουν κάθε designer, τους άγραφους κανόνες ηθικής που υπάρχουν. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό πτυχιακό πρόγραμμα, το οποίο στηρίζεται και εξελίσσεται μέσα από την εμπειρία του, εισχωρώντας βαθιά στο χώρο της μόδας.
Ο λόγος που επέλεξα το συγκεκριμένο κλάδο και το συγκεκριμένο κολλέγιο ήταν ότι εκεί θα έβρισκα ένα οικείο και φιλικό περιβάλλον. Βλέπετε όλοι γνωριζόμαστε μεταξύ μας, και ο φοιτητής δεν είναι ένας «αριθμός» όπως συμβαίνει σε μεγαλύτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Αυτό ενισχύει την αμεσότητα ακόμα και την ώρα του μαθήματος. Ο φοιτητής «έχει λόγο» και μπορεί να εκφράσει την άποψή του, κάνοντας τη διαφορά. Είχαμε μια σπουδαία φοιτητική κοινότητα που μας βοηθούσε έτσι ώστε η παραμονή μας στο campus του Alexander College να γίνεται κάθε μέρα καλύτερη. Ο δεύτερος λόγος για τον οποίο επέλεξα το Alexander College, ήταν γιατί οι σπουδές μου ολοκληρώνονταν σε 3 χρόνια και αυτό αξιολόγησα ως καλή ευκαιρία. Τρίτο, πιστεύω ότι δεν υπάρχει καλύτερος τόπος από την Κύπρο για να σπουδάσεις, γιατί είναι παράλληλα και ένας προορισμός για διακοπές!
Έχω πολλές αναμνήσεις από τη διάρκεια των σπουδών μου στην Κύπρο. Σίγουρα απολάμβανα το πώς όλοι οι φοιτητές μαζεύονταν στο εργαστήριο και δούλευαν τα projects τους, χρησιμοποιώντας υφάσματα κλπ. Υπήρχε μια τόσο θετική ατμόσφαιρα και ο ένας φοιτητής παρακινούσε τον άλλο.
Μια ανάμνηση που έμεινε, ήταν η αντίδρασή μου την πρώτη μέρα που μπήκα στην τάξη συνειδητοποιώντας ότι όλοι οι συμφοιτητές μου ήταν κορίτσια! Εγώ ήρθα από το Λίβανο όπου οι άντρες είναι αυτοί που ασχολούνται περισσότερο με τη μόδα… οι γυναίκες πιο μεμονωμένα. Αυτό μου έκανε τρομερή εντύπωση και θεωρώ ότι πρέπει κι άλλοι άντρες να ασχοληθούν με τη μόδα και το σχέδιο. Πιστεύω ότι όλοι πρέπει να ενθαρρύνονται και να σπουδάζουν αυτό που τους αρέσει πραγματικά, χωρίς να σκέφτονται τι θα πει ο κόσμος. Άλλωστε, ποιοι θα ήθελαν για μια ζωή να δουλεύουν σε κάτι που δεν τους αρέσει; Αυτό είναι και το μήνυμα που στέλνω σε όσους παίρνουν τώρα τις αποφάσεις τους για το πού θα σπουδάσουν».
Δείγμα της δουλειάς τους Saron μπορείτε να βρείτε στο website www.sarojacques.com και στο Instagram: @sarojacquesofficial.
Πληροφορίες για τον κλάδο του Fashion στο ALEXANDER COLLEGE μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ.