Οι διαχειριστές του πιο δημοφιλούς κυπριακού group αποκαλύπτονται στη CITY

Είναι το ΠΟΥ ΠΗΓΑΜΕ το «Κυπριακό Google»;

 


Article featured image
Article featured image

Αν έπρεπε να δώσουμε ένα επίθετο σε όλο αυτό σίγουρα θα ήταν «φαινόμενο», αφού στα 6 χρόνια λειτουργίας του κατάφερε να εξελιχθεί σ’ ένα από τα μεγαλύτερα αριθμητικά (95,817 μέλη) κυπριακά γκρουπ στο Facebook, ενώ παράλληλα σύστησε στον Κύπριο καταναλωτή έναν ολοκαίνουργιο τρόπο «name and shame», πιο ανώδυνο και σαφώς πιο αποτελεσματικό, αφού η προβολή και η απήχηση κάθε ανάρτησης που ανεβαίνει στο group γίνεται σε λίγα δευτερόλεπτα talk of the town, με τις ανάλογες αντιδράσεις κάθε φορά.

Και μπορεί το πολιτικό σλόγκαν Power to the People -το οποίο καθιερώθηκε το 1960- να χρησιμοποιήθηκε σε ταραγμένες πολιτικά και ιστορικά περιόδους ως μοχλός πίεσης απέναντι σε πολέμους και κοινωνικές αδικίες, σήμερα, ωστόσο, αλλάζει μορφή και σχήμα -όχι όμως ουσία- και επανασυστήνεται μέσα από τα social media και group όπως το «Πού Πήγαμε».

Εξαιρετικά αμφιλεγόμενο, το πολύ δημοφιλές αυτό γκρουπ, έχει μπει πολλές φορές στο στόχαστρο για το αν έχει λόγο ύπαρξης και κυρίως αν η χρήση του εξυπηρετεί εν τέλει το σκοπό της, ή αν απλώς δίνεται βήμα στον καθένα να εκτονώνεται και να βγάζει απωθημένα.

 




Υπάρχει κόσμος που νομίζει ότι επειδή δεν έχει τον άλλο πρόσωπο με πρόσωπο μπορεί να λέει ό,τι θέλει.






Αναμφίβολα, ωστόσο, με μια περιήγηση στο timeline του group, αυτό που εύκολα αντιλαμβάνεται κάποιος είναι η ανάγκη του χρήστη να εκφράσει το παράπονό του ή να πει την άποψή του σ’ ένα ευρύ κοινό, επηρεάζοντας -στο πλαίσιο του δυνατού- την κοινή γνώμη, αναδεικνύοντας ξεκάθαρα το πώς έχει διαμορφωθεί σήμερα η κυπριακή κοινωνία και το πώς αυτή αντιμετωπίζει και χειρίζεται τα ζητήματα που την απασχολούν.

Είναι, όμως, αυτό μεμπτό; Άραγε, είναι το «Πού Πήγαμε» η διέξοδος του κάθε πικραμένου ή ένα βήμα ελεύθερης έκφρασης που ασκεί πίεση για να βελτιώνονται τα κακώς κείμενα της καθημερινότητας;

Ο Νίκος Κωνσταντινίδης, ο Χρίστος Κωνσταντινίδης και η Δανάη Σαββίδη -εμπνευστές και διαχειριστές της σελίδας- μιλούν πρώτη για πρώτη φορά [αποκλειστικά στη CITY] για το δημιούργημά τους και για το πώς αυτό έχει διαμορφωθεί σήμερα.

 



Νίκος Κωνσταντινίδης



Η ιστορία της δημιουργίας του «Που Πήγαμε» πάει πίσω στο 2012, όταν ο Νίκος Κωνσταντινίδης έπειτα από μία έξοδό του σε εστιατόριο επέστρεψε στο σπίτι θυμωμένος και εκνευρισμένος καθώς η διαφωνία που είχαν με τον εστιάτορα του μαγαζιού έπεσε στο κενό, χωρίς να μπορούν να βρουν το δίκιο τους. «Λάτρης των group, ο πατέρας μου θεώρησε πως το περιστατικό που είχε βιώσει ήταν μια εξαιρετικά καλή ευκαιρία για να δημιουργήσει ένα διαδικτυακό μέρος, όπου ο κάθε ένας θα μπορούσε να εκφράζει την άποψή του για κάτι που δοκίμασε ή έζησε και δεν του άρεσε, έτσι έφτιαξε το «Πού Πήγαμε και δεν μας άρεσε», σημειώνει η Χρίστος Κωνσταντινίδης.

 




Πολλοί μας ονόμασαν «Το κυπριακό Google» και θεωρούμε ότι ισχύει.






«Ένας τίτλος που για να είμαι ειλικρινής από την αρχή δεν μου άρεσε και πολύ αφού  άφηνε μια αρνητική εικόνα και η ιδέα μου ήταν και είναι, ότι ο κόσμος μπορεί να γράφει τόσο θετικές όσο και αρνητικές εμπειρίες. Ο αρνητικός τίτλος του γκρουπ απέτρεπε πολλούς από το να κάνουν το πρώτο, έτσι όταν το Facebook άλλαξε την πολιτική του σε σχέση με τις ονομασίες σελίδων, αλλάξαμε τον τίτλο κάνοντάς τον πιο ουδέτερο. Στην πορεία βέβαια και λόγω της μεγάλης απήχησης, δημιουργήθηκαν πολλά παρακλάδια με τα οποία εμείς δεν έχουμε καμία σχέση», ξεκαθαρίζει ο κος Κωνσταντινίδης.

Όταν ξεκινούσε το «Πού Πήγαμε» μπορούσατε να φανταστείτε τη δημοτικότητα και τη δύναμη που θα αποκτούσε;

Σε καμία περίπτωση. Μάλιστα ο πατέρας μου με έβαλε 4 φορές admin στο group, μέχρι να αποφασίσω να μείνω. Τώρα αν με ρωτάς το γιατί απέκτησε τόση δυναμική θεωρώ ότι υπάρχουν διάφοροι λόγοι. Τα κοινωνικά δίκτυα αποτελούν πλέον το αμεσότερο μέσο επικοινωνίας και τι πιο άμεσο από το να πεις μια εμπειρία σου σε ένα γκρουπ με σχεδόν 100 000 followers. Ρόλο έπαιξε και το γεγονός ότι πιο εύκολα λέμε τα αρνητικά παρά τα θετικά και το group έδωσε βήμα γι’ αυτό. Η ανάγκη του κόσμου να ακούσει, να σχολιάσει ακόμα και να διαφωνήσει, έκαναν το γκρουπ τόσο δημοφιλές.

 




Η ανάγκη του κόσμου να ακούσει, να σχολιάσει ακόμα και να διαφωνήσει, έκαναν το γκρουπ τόσο δημοφιλές.






Καθημερινά γίνονται δεκάδες αναρτήσεις στο γκρουπ. Τις διαβάζετε όλες;

Δυστυχώς μερικές μας ξεφεύγουν, ωστόσο, προσπαθούμε να τις διαβάζουμε όλες. Ο κόσμος βλέπει το 1/3 από αυτά που βλέπουμε εμείς κάθε μέρα.

 



Χρίστος Κωνσταντινίδης 

 

Ποιο είναι το πιο αστείο και ποιο το πιο άσχημο σχόλιο ή ανάρτηση που θυμάστε; 

Αν δεν ξέρεις την ιστορία με την τσιπούρα δεν μπορούμε να συνεχίσουμε τη συζήτηση. Εν ολίγοις, ένα μέλος ανάρτησε το παράπονο του για τη συμπεριφορά σερβιτόρου. Ζητούσαν να μην τους ψήσουν όλη τη τσιπούρα παρά μόνο 150 γραμμάρια. Όταν τους έφερε τη τσιπούρα ο σερβιτόρος, την έστειλαν πίσω γιατί ήταν περισσότερη από αυτήν που ζήτησαν και επειδή είχαν φάει ήδη δεν θα την έτρωγαν. Ο σερβιτόρος επέστρεψε με ξεψαχνισμένη τη τσιπούρα ακριβώς 150 γραμμάρια. Κατά τα άλλα καθημερινά διαβάζουμε πολλά άσχημα σχόλια, βρισιές, απειλές, ειρωνείες και προσβολές. 

 

Φιλτράρετε καθόλου τις αναρτήσεις ή τα σχόλια που ανεβαίνουν στο group;

Το κύριο μέλημα μας είναι να μην υπάρχουν βρισιές και χαρακτηρισμοί τόσο στις αναρτήσεις όσο και στα σχόλια. Φιλτράρουμε τις αναρτήσεις, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε το ίδιο με τα σχόλια και ζητάμε από τα μέλη να μας το αναφέρουν σε περίπτωση που συμβεί.

 




Ο κόσμος βλέπει το 1/3 από αυτά που βλέπουμε εμείς κάθε μέρα.






Διαγράψατε ποτέ ανάρτηση η οποία ήταν ψευδής ή προσβλητική; 

Πολλές φορές. Υπάρχει κόσμος που νομίζει ότι επειδή δεν έχει τον άλλο πρόσωπο με πρόσωπο μπορεί να λέει ό,τι θέλει. Δεν είναι έτσι. Και επειδή ο γραπτός λόγος παρεξηγείται πιο εύκολα, αποτρέψαμε πολλούς διαδικτυακούς καυγάδες με το να διαγράψουμε τέτοιου είδους αναρτήσεις.

 

Απειλές έχετε δεχτεί από εξοργισμένους χρήστες; 

Και απειλές και βρισιές δεχόμαστε επί καθημερινής βάσεως από μέλη που διαγράφονται γιατί δεν συμπεριφέρονται κόσμια. Απειλές δέχονται, βέβαια, και άλλα μέλη του γκρουπ εξ αιτίας διαφωνιών.

 

Έχετε προβεί ποτέ αυτοβούλως σε καταγγελία στην Αστυνομία μιας σοβαρής υπόθεσης που κάποιο μέλος έχει αναρτήσει στη σελίδα σας;

Δεν χρειάστηκε ποτέ να κάνουμε εμείς καταγγελία στην αστυνομία. Υπήρξε μια νομική απειλή από επιχείρηση σε μέλος μας αλλά δεν προχώρησε όταν το σκέφτηκε καλύτερα.

 



Δανάη Σαββίδου 

 

Σήμερα πλέον, ο κάθε ένας αναρτά ό,τι θέλει στο group. Εννοώντας ότι πολλοί ξεφεύγουν από τη λογική του «Πού Πήγαμε». Πώς το αξιολογείτε; Δεν απέχει παρασάγγας από αυτό που είχατε αρχικά ξεκινήσει; 

Είναι αλήθεια ότι πλέον η πλειοψηφία των αναρτήσεων είναι από μέλη που ζητούν να τους προτείνουν κάτι ή κάποιον επαγγελματία. Αν, όμως, μέναμε πιστοί στην αρχική λογική δεν θα αλλάζαμε ούτε τον τίτλο του γκρουπ. Το γκρουπ εξελίχθηκε σύμφωνα με τις ανάγκες των μελών μας. Η φιλοσοφία παραμένει η ίδια. Η καλύτερη διαφήμιση είναι από (διαδικτυακό) στόμα σε στόμα. Κι αυτό ισχύει πλέον. Όταν ζητώ να μου προτείνετε καλό εστιατόριο, δεν θα μου προτείνετε ένα χώρο όπου πάθατε τροφική δηλητηρίαση, αλλά έναν χώρο που τηρεί το τρίπτυχο Ποιότητα-Ποσότητα-Εξυπηρέτηση. Πολλοί μας ονόμασαν «Το κυπριακό Google» και θεωρούμε ότι ισχύει.

 




Το γκρουπ εξελίχθηκε σύμφωνα με τις ανάγκες των μελών μας.






Πιστεύετε πώς αν κάποιος ξένος κάνει ένα scroll στις τελευταίες αναρτήσεις του group, μπορεί να σκιαγραφήσει την κυπριακή κοινωνία; 

Αν καταφέρει να ξεπεράσει το εμπόδιο των greeklish ναι. Βασικά το γκρουπ είχε την ίδια επίδραση που είχαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στη ζωή μας. Πλέον είναι προφανής ο ψυχισμός του Κύπριου. Έδωσε βήμα έκφρασης σε πολύ κόσμο και δεν το εννοώ με την κακή έννοια. Ο καταναλωτής θέλει να ξέρει ότι κάποιος τον προσέχει. Η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτών το κάνει αυτό, αλλά ο κόσμος δεν μπορεί να το καταλάβει πάντα.

 

Υπάρχει κάποιο οικονομικό όφελος για εσάς; 

Από γκρουπ στο Facebook άμεσα δεν μπορείς να έχεις κέρδος, γιατί είναι όλα ελεγχόμενα. Από συνεργασίες που παραπέμπουν αλλού μέσω links, όμως, ναι. Μας προσέγγισαν πολλοί για συνεργασία. Στόχος μας δεν είναι να κάνουμε κάτι που θα μας αποφέρει εμάς κέρδος αλλά να είναι spam (ενοχλητικό) για τα μέλη. Για αυτό έχουμε συνεργασία με το Entertainer app από την οποία επωφελούμαστε κι εμείς και τα μέλη.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ