Δύο «μάστροι σουβλιτζήες» μάς δίνουν συμβουλές για το τέλειο σουβλάκι

Στην Κύπρο αγαπάμε πολύ το σουβλάκι, μόνο που οι περισσότεροι δεν έχουμε ιδέα, όχι τόσο πώς να το φτιάξουμε αλλά κυρίως πώς να το τελειοποιήσουμε.

 


Article featured image
Article featured image

Και μπορεί να έχεις την εντύπωση ότι το δικό σου σουβλάκι είναι το καλύτερο, ωστόσο, το πιο πιθανόν είναι να το νομίζεις μόνο εσύ.

Άλλωστε, είναι γνωστό ότι στην Κύπρο μας αρέσει να ψήνουμε καλά το κρέας, σε σημείο που φτάνει ένα στάδιο πριν το κάρβουνο, διαφορετικά το θεωρούμε ωμό. Ειδικά με το σουβλάκι, όμως, κάτι τέτοιο είναι επικό λάθος σε βαθμό κακουργήματος.

Και επειδή είμαστε σίγουροι ότι ως Κυπραίος ψήστης δεν πρόκειται να παραδεχτείς ποτέ ότι το σουβλάκι που ψήνεις δεν είναι το καλύτερο του νησιού, για να σε βγάλουμε από τη δύσκολη θέση, ρωτήσαμε εμείς δύο μάστρους του είδους να μας πουν τι χρειάζεται ένα σουβλάκι για να βγει άψογο και να πίνουν όλοι μπίρα στο όνομά μας.

 

Ο κ. Κυριάκος από τα «Σουβλάκια Κυριάκος», στην Αγλαντζιά, το εστιατόριο που πέρσι ψηφίστηκε ως καλύτερο της Κύπρου στην κατηγορία Καλύτερο Σουβλάκι, στα Time Out Eating Awards, θεωρεί ότι το καλό σουβλάκι δεν θέλει πολλά πράγματα για να βγει άψογο. «Αυτό που χρειάζεται να έχουμε υπόψη είναι να αγοράσουμε καλό κρέας, το οποίο είναι καλύτερα να κόψουμε εμείς στο μέγεθος που θέλουμε, εκτός αν εμπιστευόμαστε απόλυτα τον κρεοπώλη μας και αφού το περάσουμε στις σμίλες, να φροντίσουμε να το τοποθετήσουμε στη μέση της σχάρας, με καλά αναμμένα κάρβουνα, τα οποία όμως δεν θα καίνε πολύ για να μην καούν εξωτερικά και μείνουν ωμά μέσα.

 



Ο κύριος Κυριάκος εν δράσει

 

Η μαστόρισσα κα Κική από τα σουβλάκια «Άριστος και Κική», στη Λεμεσό, η πρώτη συμβουλή που μας δίνει είναι πως τα σουβλάκια για να ψηθούν σωστά και να είναι νόστιμα πρέπει ο ψήστης να το κάνει με όρεξη και να αγαπά το ψήσιμο, διαφορετικά καλύτερα να μην το κάνει. Στα πιο πρακτικά, η κα Κική λέει ότι πρέπει να προτιμούμε τρυφερό χοιρινό κρέας, είτε καππατζιη είτε λαιμό που είναι πιο μαλακό. Τα κομμάτια πρέπει να είναι κομμένα σε μέτριο μέγεθος για να ψηθούν ομοιόμορφα.

Καλό θα είναι, συνεχίζει, να αλατίζουμε το κρέας τουλάχιστον μία ώρα πριν το ψήσιμο για να μαλακώσει και να γίνει πιο τρυφερό. Ενώ την ώρα που θα τα περάσουμε στις σμίλες, να προσθέτουμε ενδιάμεσα και λίγο κρέας με λίπος (μιλλούδαν) κάτι που επίσης μαλακώνει το κρέας κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Σημαντικό ρόλο παίζει και η θερμότητα από τα κάρβουνα η οποία δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ χαμηλή γιατί θα τα πετρώσει ούτε πολύ δυνατή γιατί θα τα κάψει.

 

Καλό ψήσιμο και καλή όρεξη!

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ