Τι «παίζει» με τα τέλη κυκλοφορίας;

Οι νέες αποφάσεις της Ευρωβουλής, που θα επιφέρουν περαιτέρω αυξήσεις.

 


Article featured image
Article featured image

Πριν καλά – καλά προλάβει η Κυπριακή Δημοκρατία να εφαρμόσει τις προηγούμενες ευρωπαϊκές νομοθεσίες σχετικά με τις μειωμένες εκπομπές ρύπων και τα τέλη κυκλοφορίας, η Ευρωβουλή αποφάσισε να μειώσει περαιτέρω το επιτρεπόμενο όριο εκπομπών CO2 από τα νέα αυτοκίνητα, γεγονός που θα πλήξει το κόστος του τέλους κυκλοφορίας για παλαιότερα οχήματα που έχουν υψηλότερες εκπομπές ρύπων.

Συγκεκριμένα, με πρόταση της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τίθεται στο 45% ο στόχος για τη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα στο σύνολο της ΕΕ για τα καινούργια αυτοκίνητα έως το 2030, υψηλότερα σε σύγκριση με τον στόχο του 30% που προτείνει η Επιτροπή - έτος αναφοράς 2020, με ενδιάμεσο στόχο 20% έως το 2025. Ο νόμος θέτει επίσης παρόμοιους στόχους για νέα φορτηγά.

Οι κατασκευαστές θα πρέπει επίσης να εξασφαλίσουν ότι τα οχήματα με μηδενικές και χαμηλές εκπομπές, που εκπέμπουν λιγότερο από 50g CO2 ανά χιλιόμετρο, θα έχουν μερίδιο αγοράς 40% επί των πωλήσεων νέων αυτοκινήτων και φορτηγών μέχρι το 2030 και 20% μέχρι το 2025.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ