5 Κύπριοι που παραιτήθηκαν από τη (σίγουρη) δουλειά τους για να φτιάξουν κάτι δικό τους

Λίγοι είναι αυτοί που θα εγκατέλειπαν μια «σίγουρη» δουλειά, όπως για παράδειγμα αυτή στο Δημόσιο, και να ρισκάρουν κυνηγώντας το όνειρό τους.

 


Article featured image
Article featured image

Για να κάνεις πραγματικότητα τις ιδέες σου, όμως, πρέπει να ρισκάρεις.

Η CITY συνάντησε 5 νέους στην Κύπρο που αποφάσισαν να παραιτηθούν από τη δουλειά που έκαναν με σκοπό να κυνηγήσουν το όνειρό τους, ανοίγοντας μια δική τους επιχείρηση.

Πρόκειται για πέντε νέα άτομα που αποδεικνύουν περίτρανα πως όταν αγαπάς κάτι πολύ και έχεις πάθος γι’ αυτό, μπορείς να γίνεις άψογος επαγγελματίας.

Η Στέλλα άφησε τη σίγουρη δουλειά της για ν’ ανοίξει το δικό της εργαστήρι ομορφιάς, ο Χρήστος παραιτήθηκε από την Εθνική Φρουρά για να φτιάξει καφετέρια, ενώ ο Έρικ άφησε τις Αγγλικές Βάσεις για να εγκαινιάσει το κατάστημα ειδών ένδυσης και υπόδησης «Invito».

Επίσης, ο Μιχάλης, από υπάλληλος πολυεθνικής εταιρείας, πλέον είναι ιδιοκτήτης της «Cocoon Creations» και φυσικά, ο Αργύρης παραιτήθηκε από τη δουλειά του για να δημιουργήσει το Foody, την πιο νόστιμη ιστοσελίδα στην Κύπρο.

Γνώρισε τους πιο κάτω και πού ξέρεις, ίσως αύριο δηλώσεις κι εσύ την παραίτησή σου.

 

 

Χρήστος Παπαγιάννης / Πρώην ΣΥΟΠ, νυν ιδιοκτήτης του «Trendy Cafe» στην Πάφο

«Δεν μετάνιωσα που παραιτήθηκα από ΣΥΟΠ και άνοιξα καφετέρια»

 



 

Ο Χρήστος Παπαγιάννης δήλωσε την παραίτησή του από μια «σίγουρη» και κυβερνητική δουλειά για να κυνηγήσει το όνειρό του. Και δεν το μετάνιωσε.

Τα τελευταία δύο χρόνια εργαζόταν στην Εθνική Φρουρά, ως ΣΥΟΠ (Συμβασιούχος Οπλίτης), ωστόσο πάντα ήθελα να δημιουργήσει τη δική του επιχείρηση.

«Ήταν μια πολύ δύσκολη απόφαση. Πριν πάρω την τελική μου απόφαση προβληματίστηκα αρκετά. Για τρεις εβδομάδες δεν είχα ύπνο, μελετούσα όλα τα ενδεχόμενα. Από τη μια ήταν η σιγουριά μιας κυβερνητικής δουλειάς, και από την άλλη το όνειρο μου που είχε προοπτικές, αλλά δεν μπορούσα να είμαι βέβαιος για το τι θα ακολουθούσε. Ήταν μια δύσκολη περίοδος της ζωής μου και τελικά η απόφαση μου ήταν να ανοίξω το δικό μου cafe και να παραιτηθώ από την εργασία μου» δηλώνει ο ίδιος στη CITY.

 



 

Από την προηγούμενη του εργασία, όπως μας είπε, δεν είχε ιδιαίτερο πρόβλημα ή παράπονο. Απλώς ο Χρήστος είναι άτομο που του αρέσει ν’ αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, να δουλεύει οργανωμένα και μεθοδικά, κάτι που δυστυχώς δεν γινόταν στην Εθνική Φρουρά.

Η ιδέα για να ανοίξει τη συγκεκριμένη επιχείρηση ήρθε εντελώς τυχαία όταν είδε στο Facebook να ενοικιάζεται ένα μικρό κατάστημα, το οποίο θα μπορούσε να γίνει μια μικρή καφετέρια στα ελληνικά πρότυπα και τότε γεννήθηκε το «Trendy Cafe», στην Πάφο. Τα πράγματα ευτυχώς πήγαν αρκετά καλά και σε 5 μήνες η καφετέρια μεταφέρθηκε σε διπλανό κατάστημα, μεγαλύτερο και πιο Trendy (όπως είναι και το όνομα της καφετέριας).

 



 

Τα θετικά του να έχεις δική σου επιχείρηση, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι πολλά. «Είσαι απόλυτα υπεύθυνος για ό,τι γίνεται και δεν είσαι υποχρεωμένος να εκτελείς εντολές ανωτέρων. Επίσης, έχεις ευέλικτο ωράριο και επιλέγεις εσύ τις ώρες που θα δουλέψεις (παρόλο που είναι αρκετές)».

Αρνητικά, όπως μας είπε, δεν υπάρχουν, αλλά υπάρχουν δυσκολίες. «Σε μια καφετέρια όλα πρέπει να λειτουργούν σαν ελβετικό ρολόι, από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ. Παρόλα αυτά δεν μετάνιωσα σε καμία περίπτωση που παραιτήθηκα από ΣΥΟΠ και άνοιξα καφετέρια».

 

 

Στέλλα Πολυκάρπου / Πρώην graphic designer, νυν ιδιοκτήτρια του Βeautifing JU.CY Workshop

«Η ανεξαρτησία πάντα με κυρίευε»

 



 

Μπορεί να σπούδασε graphic design, ωστόσο η αγάπη της για την ομορφιά την έκανε να τα παρατήσει όλα και ν’ ανοίξει το δικό της Ινστιτούτο Αισθητικής στη Λευκωσία και συγκεκριμένα στη Λεωφόρο Τσερίου.

Ο λόγος για τη Στέλλα Πολυκάρπου, η οποία έκανε το χόμπι της επάγγελμα και σήμερα είναι ιδιοκτήτρια του Βeautifing JU.CY Workshop. Πρόκειται για έναν μοντέρνο χώρο, που προσφέρει όλα όσα αφορούν στην προσωπική φροντίδα ομορφιάς μιας γυναίκας -από την κορυφή, μέχρι τα νύχια- σ’ ένα ζεστό περιβάλλον.

 



Η Στέλλα ασχολήθηκε κατά διαστήματα με διάφορες δουλειές, όπως με το graphic design, τα γραφειακά και το τμήμα πωλήσεων. Παράλληλα, όμως, ασχολείτο πάντα και με το κομμάτι της αισθητικής, το οποίο στην πορεία την κέρδισε. «Αρχικά υπήρξα εξωτερικός συνεργάτης σε διάφορα ινστιτούτα αισθητικής, αλλά ποτέ ως εργοδοτούμενη. Η ανεξαρτησία πάντα με κυρίευε», αναφέρει χαρακτηριστικά η ίδια στη CITY.

Η τελευταία της συνεργασία κράτησε τρία χρόνια. «Μπορώ να πω πως ήταν αρκετά δύσκολο να αφήσω τον χώρο, τη συνεργάτιδά μου και το υφιστάμενο πελατολόγιο πίσω μου. Όσο και να μην θες, αναπτύσσεις μια προσωπική σχέση μαζί τους, και στη δική μου περίπτωση ήταν αρκετά όμορφη αυτή η σχέση».

 



Αυτό ωστόσο που την έκανε να νιώσει ότι πρέπει να διακόψει τη συνεργασία της και ν’ ανοίξει τα φτερά της, ήταν η συνεχής ανταπόκριση από τον κόσμο και οι δυνατότητές της που μέρα με τη μέρα αυξάνονταν. «Τότε, ένιωσα ότι ο κύκλος μου στο κομμάτι της συνεργασίας είχε τελειώσει. Βάζοντας στόχους και όταν υπάρχει θετικότητα, μπορείς να πετύχεις ό,τι ονειρεύεσαι! Και αυτό έκανα».

Όπως δήλωσε η Στέλλα στη CITY, στην πορεία ενός επιχειρηματία υπάρχουν πλεονεκτήματα, αλλά και μειονεκτήματα. «Αν είσαι τολμηρός και το θες πραγματικά, μπορείς με το πέρασμα του χρόνου να μετατρέψεις όλα τα μειονεκτήματα σε πλεονεκτήματα και να βλέπεις όλους σου τους κόπους σου ανταμείβονται».

 

 

Αργύρης Αργυρού / Πρώην Marketing Manager σε μεγάλη εταιρεία, νυν ιδιοκτήτης της πιο νόστιμης ιστοσελίδας στην Κύπρο (Foody)

«Ήταν αρκετή δύσκολη η απόφασή μου να παραιτηθώ»

 



Ο Αργύρης Αργυρού εργαζόταν για χρόνια στον όμιλο εταιρειών Frou-Frou ως Group Marketing Manager, μέχρι που πριν από περίπου 4 χρόνια αποφάσισε να παραιτηθεί.

«Όταν παραιτήθηκα, δεν ήξερα τι επιχείρηση ήθελα ν’ ανοίξω, το μόνο που γνώριζα ήταν πως θα έχει σχέση με τον τομέα της τεχνολογίας».

Αρχικά, ξεκίνησε να δουλεύει στο AtYourService, ενώ 3 χρόνια μετά, δημιούργησε με την ομάδα του το Foody, μια ιστοσελίδα που φτιάχτηκε για να ευκολύνει τη ζωή μας αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο παραγγέλναμε φαγητό μέχρι σήμερα. Η σελίδα δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες της να παραγγείλουν φαγητό με ένα κλικ.

 



Όπως δηλώνει ο Αργύρης στη CITY, ήταν αρκετή δύσκολη η απόφασή του να παραιτηθεί, καθώς είχε μια εξαιρετική δουλειά, η οποία του άρεσε πάρα πολύ.

Καθημερινά, όμως, συνειδητοποιούσε όλο και περισσότερο πως ήθελε να ασχοληθεί με τον τομέα της επιχειρηματικότητας. Δηλαδή, να ανοίξει κάτι δικό του. Όταν λοιπόν το συνειδητοποίησε πλήρως αυτό… παραιτήθηκε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το να έχεις δική σου επιχείρηση έχει τόσο θετικά όσο και αρνητικά. «Το μεγαλύτερο θετικό είναι ότι δεν σταματάς ποτέ να μαθαίνεις και να εξελίσσεσαι. Το αρνητικό είναι πως όταν αντιμετωπίζεις δυσκολίες, αμφισβητείς τον ίδιο σου τον εαυτό και τις επιλογές σου».

 

 

Έρικ Κίτας / Πρώην υπάλληλος στις Βρετανικές Βάσεις, νυν ιδιοκτήτης των καταστημάτων «Invito»

«Αν δεν αγαπάς αυτό που κάνεις… θα αποτύχεις»

 



 

Ο Έρικ Κίτας  εργαζόταν επί μια δεκαετία στις Βρετανικές Βάσεις Ακρωτηρίου, ως υπάλληλος του Υπουργείο Άμυνας της Αγγλίας. Οι αλλαγές, όμως, στις συνθήκες εργασίας και η προσωπική του ανάγκη για να εξελιχθεί επαγγελματικά, τον οδήγησαν σ’ έναν εντελώς διαφορετικό δρόμο.

Άνοιξε το γνωστό brand ειδών ένδυσης και υπόδησης «Invito» και σήμερα διατηρεί τρία καταστήματα σε Λευκωσία και Λεμεσό. «Φέραμε στην Κύπρο πρώτοι τις αυστραλέζικες μπότες από γνήσιο δέρμα προβάτου».

Όπως δηλώνει ο Έρικ στη CITY, «Πήρα την απόφαση να παραιτηθώ από τη δουλειά μου όταν ήρθαν οι ιδιωτικοποιήσεις και από το Υπουργείο Άμυνας της Αγγλίας μεταφερθήκαμε σε ιδιώτη. Παρόλο που συνεχίσαμε με την ίδια σύμβαση άρχισαν να χάνονται τα ωφελήματα, αλλά και η ευχαρίστηση του να πηγαίνεις δουλειά, επειδή το μόνο που ενδιέφερε τον ιδιώτη ήταν η κερδοφορία».

 



Τα θετικά του να έχεις τη δική σου επιχείρηση, όπως μας είπε, είναι πως δεν έχεις κάποιον από πάνω σου να σε διατάζει, ενώ τα αρνητικά είναι κυρίως το άγχος και τα τρεξίματα που κατά περιόδους είναι πολύ περισσότερα από τότε που ήμουν απλώς υπάλληλος.

«Το μυστικό είναι να αγαπάς αυτό που κάνεις, γιατί αν δεν το αγαπάς, ό,τι και να είναι αυτό… θα αποτύχεις» καταλήγει ο ίδιος.

 

 

Μιχάλης Στρούθος / Πρώην υπάλληλος πολυεθνικής, νυν ιδιοκτήτης της «Cocoon Creations»

«Το να έχεις δική σου δουλειά, έχει πολλά θετικά και πάρα πολύ λίγα αρνητικά»

 



 

Η απόφασή του να παραιτηθεί από την πολυεθνική εταιρεία, όπου εργαζόταν για 7 χρόνια, όπως μας είπε, ήταν από τις δυσκολότερες στιγμές της ζωής του, λόγω του ρίσκου, αλλά και του φόβου για το άγνωστο.

Ο Μιχάλης Στρούθος παραιτήθηκε από τη δουλειά του και έπειτα δημιούργησε την εταιρεία «Cocoon Creations», μαζί με τη γυναίκα του Έλενα και τον καλό του φίλο Gregory. Καταφέραν, μάλιστα, μέσα σε 6 χρόνια από τη δημιουργία της εταιρείας να έχουν πελάτες σε 8 διαφορετικές χώρες και να ασχοληθούν με τον σχεδιασμό και τη δημιουργία πάνω από 100 εφαρμογών.

Η «Cocoon Creations» εξειδικεύεται στον σχεδιασμό και δημιουργία εφαρμογών για κινητές συσκευές (mobile apps). Οι τρεις τους εξειδικεύονται στο θέμα των εφαρμογών για κινητά τηλέφωνα ούτως ώστε εταιρείες από όλο το κόσμο ζητούν τις υπηρεσίες τους για να τους βοηθήσουν να πετύχουν τους στόχους τους και να δημιουργήσουν εφαρμογές που είναι σχεδιασμένες για να είναι εύκολες στη χρήση από οποιονδήποτε, αλλά και να δουλεύουν σωστά και με ασφάλεια.

 



Το να έχεις δική σου δουλειά, σύμφωνα με τον Μιχάλη, έχει πολλά θετικά και πάρα πολύ λίγα αρνητικά. «Προσωπικά θεωρώ θετικό το ότι δημιούργησα μαζί με τους συνεργάτες μου μια εταιρεία, με την οποία μπορούμε να έχουμε ένα καλό κλίμα εργασίας που να αφουγκράζεται τον υπάλληλο, να του δίνει φωνή και να μεταχειρίζεται εξίσου τον καθένα. Βέβαια για να πετύχει αυτό χρειάζεται ο καθένας να αναλαμβάνει τις ευθύνες του και να δουλεύουν όλοι μαζί ως ομάδα. Επίσης, θεωρώ μεγάλο θετικό το να ασχολείσαι με κάτι που αγαπάς και σε γεμίζει, γιατί έτσι είναι σαν να μην δουλεύεις. Μπορεί κάποιος να θεωρήσει αρνητικό το ότι θα κάνεις λάθη πολλές φορές και μπορεί να μετανιώσεις για αποφάσεις που πήρες και κατέληξαν να μην έχουν θετικό αντίκτυπο στην εταιρεία. Όταν όμως χρησιμοποιείς τα λάθη και μαθαίνεις από αυτά, τότε ακόμη και τα αρνητικά μπορεί να καταλήξουν να έχουν θετικό αντίκτυπο στο μέλλον».

Η ιδέα για την «Cocoon Creations» ήρθε τον Απρίλη του 2012, εντελώς τυχαία. «Γύρω στα τέλη του 2010 μαζί με τη γυναίκα μου ήμασταν κολλημένοι στα iPhone και μας άρεσε να βρίσκουμε λειτουργικές εφαρμογές και να τις αναλύουμε. Ήταν οι αρχές τότε του Appstore. Σε εκείνο το διάστημα συζητούσαμε για να δημιουργήσουμε κάτι δικό μας. Όπως επίσης είδαμε τότε δεν υπήρχε στη Κύπρο κάποια εταιρεία που να προσφέρει υπηρεσίες σχεδιασμού και δημιουργίας εφαρμογών και έτσι αποφασίσαμε ότι μια τέτοια εταιρεία έχει πολλά να προσφέρει στη κυπριακή αγορά».


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ