Αμμοθίνες στην Κύπρο

Article featured image
Article featured image

Αμμόσαυρα (φώτο: Σάββας Ζώτος)

Μπορεί, προς το «παρόν» τουλάχιστον, να μην έχουμε ερήμους στο νησί μας, αμμοθίνες όμως διαθέτουμε. Τώρα που μπήκε το καλοκαίρι και ξεκινήσαμε τα μπάνια ή έστω τις ηλιοθεραπείες, όλο και κάπου θα τις πετύχουμε. Μπορείς να δεις αμμοθίνες αν πας στην περιοχή του Ακρωτηρίου Λεμεσού, στο Ladies Mile, στην Αγία Θέκλα στη Σωτήρα Αμμοχώστου και σε άλλες αμμώδεις παραλίες. Αν είσαι outdoor τύπος, πολλές αμμοθίνες μπορείς να δεις και στον Ακάμα.

 

Στην ουσία οι αμμοθίνες είναι μικροί αμμόλοφοι, οι οποίοι δημιουργούνται από τη δράση του ανέμου σε παραλίες που έχουν αμμουδιά και αποτελούν μεταβατική ζώνη από τη θάλασσα στην ξηρά.

Οι αμμοθίνες αποτελούν επίσης εξαιρετικά οικοσυστήματα για τη προστασία της ξηράς, γιατί απορροφούν την ενέργεια των κυμάτων, αποτρέποντας μ’ αυτό τον τρόπο τη διάβρωση των παράκτιων περιοχών.

Τα αμμοθινικά οικοσυστήματα είναι πολύ ευαίσθητα συστήματα και φιλοξενούν φυτά και ζώα, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις έχουν προσαρμοστεί να ζουν μόνο σε αυτές τις περιοχές και πουθενά αλλού. Το κρινάκι του γιαλού και η αμμόσαυρα είναι δείγματα ειδών που μπορούμε να συναντήσουμε εκεί. Έτσι, αν καταστραφεί ένας αμμόλοφος χάνουν το χώρο που ζουν κάποια ζώα, όπως σαύρες και έντομα, αλλά και κάποια φυτά.



Κρίνο του Γιαλού (φώτο: Λεύκιος Σεργίδης)

Για να σχηματιστεί ένα αμμοθινικό σύστημα χρειάζονται εκατοντάδες χρόνια, ενώ για να καταστραφεί μόνο μερικά λεπτά και αρκετή δόση ανθρώπινης απερισκεψίας και επιπολαιότητας.

Για αυτό τώρα που θα πηγαίνουμε σε παραλίες αν πάρει το μάτι μας κάποιους τρελλάρες να τρέχουν με τα 4Χ4 ή τις τετράτροχες γουρούνες πάνω στους αμμόλοφους, κατευθείαν τους υποδεικνύουμε την καταστροφή που κάνουν. Είναι, επίσης, πολύ πιθανόν σε κάποια από τις θαλασσινές σας εξορμήσεις να εκτυλιχθεί ο πιο κάτω διάλογος σε ύφος μουρμούρας.

«Ε άτε ρε παιδί μου, πέρνα πάνω που τούν’ τους αμμόλοφους να πάμεν κοντά στην παραλία. Έχουμεν τα μωρά, τα ψυγεία, τις ομπρέλλες την παττιχούαν, τις καρέκλες το τάβλι… Πόσην απόσταση να περπατήσουμεν; Και γιατί το πήρες το γέριμον το διπλοκάμπινο άμα δεν περνάς πάνω που ένα λοφούι…».

Σε περίπτωση τέτοιου διαλόγου ή άλλου παρόμοιου, αμέσως αντιδρούμε με έντονο ύφος.

«Όχι πρόκειται για εξαιρετικά σημαντικό οικοσύστημα και αν το πατήσουμε με το αυτοκίνητο το καταστρέφουμε. Θα περπατήσουμε».

Συνιστώ όμως να μην προχωρήσουμε σε δηλώσεις όπως «Ε παρπάτα τζαι λλίον να χάσεις τζαι κανένα δράμι», γιατί τότε κινδυνεύεις να ανοίξεις τους ασκούς του Αιόλου και να πάει χαμένη η ηρεμία της ημέρας σου…



Αμμοθίνες (φώτο: Σάββας Ζώτος)

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνώρισε ότι δεν είναι μόνο τα είδη φυτών και ζώων που απειλούνται από τις ανθρώπινες ενέργειες. Απειλούνται επίσης και κάποιοι τύποι οικοτόπων. Τύπος οικότοπου είναι μια περιοχή η οποία διακρίνεται χάριν στα βιοτικά αλλά και αβιοτικά της χαρακτηριστικά.

Οι αμμοθίνες αποτελούν ένα πολύ καλό παράδειγμα οικοτόπων που πρέπει να προστατευτούν. Αμμόλοφοι με συγκεκριμένα είδη φυτών πάνω σε αυτούς, αποτελούν διαφορετικούς τύπους οικοτόπων. Για παράδειγμα, αν σε μια περιοχή με αμμοθίνες κυριαρχούν οι Αόρατοι (Άρκευθοι) τότε ο τύπος οικότοπου ονομάζεται στα επιστημονικά «Λόχμες των παραλιών με αρκεύθους» και του δίνουν και ένα μοναδικό κωδικό 2250*. Ο συγκεκριμένος τύπος οικοτόπου θεωρείται πολύ σπάνιος σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και όσες χώρες της Ευρώπης τον διαθέτουν υποχρεούνται να καθορίσουν περιοχές που αυτός θα προστατεύεται και θα  τυγχάνει ικανοποιητικής διαχείρισης. Τέτοιο τύπο οικοτόπου μπορείς να συναντήσεις στην Λάρα στον Ακάμα.



Αμμοθίνες με Αόρατους στην Λάρα (φώτο: Λεύκιος Σεργίδης)

Καλές βουτιές λοιπόν και σεβασμό στο περιβάλλον και τις αμμοθίνες μας.

Περισσότερες πληροφορίες και δραστηριότητες του Project μπορείς να βρεις στο site www.cyprusbiodiversity.eu αλλά και στo facebook page www.facebook.com/Bioforlife, LIFE+ Project


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ