Δύο μόλις ναυτικά μίλια απ’ την ακτή Μακένζυ, βρίσκεται το ναυάγιο Ζηνοβία, το οποίο θεωρείται ένα απ’ τα δέκα καλύτερα ναυάγια του κόσμου.
Με αφορμή τον πρόσφατο διαγωνισμό υποβρύχιας φωτογραφίας, που προκήρυξε η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας, παρουσιάζουμε τις νικητήριες φωτογραφίες του διαγωνισμού και θυμόμαστε 34 χρόνια μετά το σημαντικότερο ναυάγιο της Μεσογείου.
Διαγωνισμός Υποβρύχιας φωτογραφίας:
Στο πλαίσιο της «Εβδομάδας Ζηνοβία», που στόχο έχει την προώθηση του καταδυτικού τουρισμού στη Λάρνακα, η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας προκήρυξε διαγωνισμό υποβρύχιας φωτογραφίας. Για τις δύο κατηγορίες, «Ναυάγιο Ζηνοβία» και «Ζηνοβία Θαλάσσια Ζωή», δημοσιεύτηκαν ανώνυμα στην σχετική ιστοσελίδα 100 συνολικά φωτογραφίες από επαγγελματίες και ερασιτέχνες φωτογράφους.
Νικητές του βραβείου «Ζηνοβία Θαλάσσια Ζωή»
Πρώτο βραβείο: Στέλιος Χριστοδούλου
Δεύτερο βραβείο: Παντελής Κράνος
Νικητές του βραβείου «Ναυάγιο Ζηνοβία»
Πρώτο βραβείο: Παντελής Κράνος
Δεύτερο βραβείο: Αργύρης Μπάκας
Την επιτροπή αποτελούσαν οι Νίκος Καρανίκης [Επίτιμος Πρόεδρος της Φωτογραφικής Εταιρείας Κύπρου], Κωνσταντίνος Χαραλάμπους [Πρόεδρος της Φωτογραφικής Εταιρείας Κύπρου] και Έλενα Δεδούση [Marketing Manager της IWC]. Επιπλέον, στην ανάδειξη των νικητών συνέβαλε κατά 50% με την διαδικτυακή ψήφο του το κοινό.
Ναυάγιο Ζηνοβία: The Timeline
4 Μαΐου, 1980
Το Σουηδικής προέλευσης πλοίο ξεκινά το παρθενικό του ταξίδι απ’ το Mάλμο της Σουηδίας φορτωμένο με εμπορεύματα και 140 επιβάτες, με κατεύθυνση τη Μεσόγειο θάλασσα και την αγορά της Μέσης Ανατολής, τη Συρία συγκεκριμένα.
22 Μαΐου, 1980
Κάνει τον πρώτο του σταθμό στο λιμάνι του Ηρακλείου Κρήτης και δυο μέρες μετά αναχωρεί για το λιμάνι του Πειραιά. Στα μέσα της διαδρομής, μεταξύ Ηρακλείου και Αθήνας, παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα. Οι αντλίες που ρύθμιζαν το σύστημα αντιστάθμισης είχαν βάλει περισσότερο νερό σε ορισμένες δεξαμενές απ’ το κανονικό κι αυτό είχε σαν αποτέλεσμα το πλοίο να χάσει την ισορροπία του.
26 Μαΐου, 1980
Το πλήρωμα καταφέρνει να αντλήσει το επιπλέον νερό και πιστεύοντας πως το πρόβλημα έχει λυθεί, ο καπετάνιος φτάνει στο Λιμάνι του Πειραιά κι απ’ εκεί συνεχίζει το ταξίδι του πλοίου για την Συρία.
3 Ιουνίου, 1980
Το πλοίο σταθμεύει στη Λάρνακα, όπου διαπιστώνεται ότι το πρόβλημα με την άντληση νερού εξακολουθούσε να υπάρχει και οι πλαϊνές δεξαμενές έβαζαν νερό ανεξέλεγκτα. Το πλοίο ρυμουλκείται και αγκυροβολεί 2,000 μέτρα μακριά απ’ το λιμάνι και όλο το πλήρωμα μεταφέρεται στην ξηρά. Σιγά-σιγά, το πλοίο αρχίζει να παίρνει κλίση προς την δεξιά του πλευρά.
7 Ιουνίου, 1980
Στις 2:30 το πλοίο ήδη βρίσκεται 42 μέτρα κάτω απ’ το νερό στην θαλάσσια περιοχή Λάρνακας. Μαζί του βυθίστηκαν και εμπορεύματα αξίας πέραν των 200 εκατομμυρίων λιρών. Αυτοκίνητα, φορτηγά, συστήματα κλιματισμού, παιχνίδια, φαγώσιμα. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι σ’ ένα απ’ τα containers υπήρχε 1 εκατομμύριο αυγά, πολλά εκ των οποίων βρίσκονται ακόμη σε άρτια μορφή στον πάτο της θάλασσας.
Αν σκέφτεσαι να αρχίσεις την ναυαγιοκατάδυση, ιδού οι λόγοι γιατί είναι σημαντικό το ναυάγιο Ζηνοβία:
-Χαρακτηρίζεται ως ο «Τιτανικός της Μεσογείου» γιατί βυθίστηκε στο πρώτο του ταξίδι και πρόκειται για το μεγαλύτερο σε μέγεθος ναυάγιο στη Μεσόγειο.
-Το Ζηνοβία έχει σήμερα μετατραπεί σ’ ένα θαυμάσιο τεχνητό ύφαλο ο οποίος φιλοξενεί χιλιάδες είδη ψαριών όπως ροφούς, μπαρακούντα, τόνους, μινέρια, τσιπούρες, μελάνες, παπαδιές, γύλους, χοιρόψαρα, στήρες, παλαμίδες, χάννους, σμέρνες, χταπόδια, χελώνες σαργούς κ.ά.
-Λόγω της ύπαρξης του ναυαγίου αναπτύχθηκε η βιοποικιλότητα του βυθού και ο δύτης μπορεί ν’ απολαύσει κοράλλια, θαλάσσιες ανεμώνες και διάφορους μικροοργανισμούς.
-Λόγω του ότι τα νερά της Κύπρου φτάνουν μέχρι τους 25°C το καλοκαίρι και η ελάχιστη θερμοκρασία του νερού το χειμώνα είναι 16°C, αυτό επιτρέπει τις καταδύσεις ολόχρονα.
-Το ναυάγιο Ζηνοβία είναι πολύ εύκολα προσβάσιμο και σε απόσταση μόλις 10 λεπτών με σκάφος από τη στεριά. Η ορατότητα γύρω απ’ το ναυάγιο είναι εξαιρετική και φτάνει τα 50 μέτρα κάτω από το νερό.
*Μάθε περισσότερα για τις καταδύσεις στη χώρα μας εδώ.