Η κυριακάτικη εκδρομή στο χωριό ενός πολύ καλού φίλου ήταν άκρως δημιουργική. Επιτέλους, είχαμε την ευκαιρία να φτιάξουμε τριμιθόπιττες μαζί με τη γιαγιά Ουρανία! Για πόσο να μου τις στέλνει via highway με τον εγγονό… Οπότε, μετά από αυτή την ευχάριστη έκπληξη, δεν θα μπορούσα να μην μοιραστώ μαζί σας το «project τριμιθόπιττα».
Υλικά
1kg αλεύρι χωριάτικο
1 φακελάκι 8g μαγιά
1 πρέζα αλάτι
½ φλ. λάδι (αραβοσίτου)
1 ½ φλ. νερό (χλιαρό)*
1 φλ. τριμίθια ξερά
½ φλ. σταφυδάκια (προαιρετικό)
Important info
Εάν δεν σας διακατέχει η δική μου τρέλα να τρέχετε στις εξοχές να μαζέψετε τριμίθια (τρεμίθια) μπορείτε να τα προμηθευτείτε από καταστήματα πώλησης ξηρών καρπών.
Εκτέλεση
Έτοιμοι για ζύμωμα; Βάζουμε στη λεκάνη το αλεύρι, αλάτι και μαγιά.
Ρίχνουμε το λάδι μας και ρυζιάζουμε**. Ρίχνουμε λίγο-λίγο το νερό και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει σφικτή η ζύμη μας (να ξεκολλάει από τη λεκάνη και τα χέρια μας).
Στη συνέχεια προσθέτουμε τα τριμίθια (και τα σταφυδάκια μας προαιρετικά) και αφήνουμε το ζυμάρι μας να ξεκουραστεί (τυλίγοντας το μπολ μας και με μια πετσέτα ώστε να κρατήσει ζεστό το μωράκι μας για να φουσκώσει).
Κάπου εδώ προθερμάνουμε τον φούρνο μας στους 160 βαθμούς.
Η siesta του ζυμαριού μας παίρνει περίπου ½-1 ώρα και αφού το ξυπνήσουμε τραγουδιστά κάνουμε μικρά πιττάκια διαμέτρου περίπου 6εκ. και ανοίγουμε με τον πλάστη μας (aka μαρδάτζιν στην κυπριακή) για να γίνει λεπτή πίττα διαμέτρου περίπου 16εκ.
Ψήνουμε τις τριμιθόπιττες μας μέχρι να ροδοκοκκινίσουν καλά και να γίνουν καπίρες. Tip της γιαγιάς Ουρανίας: τις διπλοφουρνίζουμε για να καπιρώσουν ωραία, δηλαδή αφού της ψήσουμε όλες τις ξαναβάζουμε στον φούρνο για ακόμη ένα quick round.
Wish you successful ζύμωμα και καλό χειμώνα!
Tips
* Το νερό μας πρέπει να είναι χλιαρό. Αν είναι ζεστό δεν θα φουσκώσει το ζυμάρι μας.
** Ρυζιάζω -ρίχνω λάδι στο αλεύρι και τρίβω με τα δάχτυλα
Το στόρι της τριμιθόπιττας
Η τριμιθόπιτα συγκαταλέγεται στις παραδοσιακές συνταγές του χωριού Κυπερούντα και ανήκει στην κατηγορία ψωμιών του 19ου αιώνα -μαζί με τα ποξαμάθκια, γλυσταρκές, αρκατένα, πανυσσίες (πληροφορίες: Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής).
Υ.Γ. Εγώ και η υπόλοιπη παρέα ευχαριστούμε πολύ τη γιαγιά Ουρανία και την οικογένεια Μάρκου για το υπέροχο απόγευμα και το private lesson!