Ο καρκίνος είναι ο καλύτερος τρόπος για να πεθάνει κάποιος, επειδή παρέχει χρόνο σε όσους υποφέρουν από αυτόν να αποχαιρετήσουν τους οικείους τους και να επισκεφτούν αγαπημένες του τοποθεσίες, με τις οποίες είναι συναισθηματικά δεμένοι.
Αυτή την εκτίμηση εξέφρασε ο δρ Ρίτσαρντ Σμιθ, κορυφαίος Βρετανός γιατρός, με δημοσίευσή του στο Bristish Medical Journal.
Σε σχέση με τον ξαφνικό θάνατο ή με την άνοια και το Αλτσχάιμερ, ο καρκίνος επιτρέπει στους ασθενείς να προετοιμαστούν για το τέλος της ζωής τους και να κανονίσουν κάποια πράγματα για μετά τον θάνατό τους, υποστηρίζει ο δρ Σμιθ.
Γράφοντας στο Bristish Medical Journal, ο γιατρός, αν και παραδέχεται ότι η άποψή του είναι «ρομαντική», προτείνει να σταματήσουν να ξοδεύονται δισεκατομμύρια ευρώ για να βρεθεί θεραπεία για τον καρκίνο, επειδή αυτός ακριβώς είναι ο καλύτερος τρόπος για να πεθάνει κάποιος.
Όπως ήταν αναμενόμενο, το άρθρο του προκάλεσε σάλο αντιδράσεων στο διαδίκτυο, με τους χρήστες των social media να κατηγορούν τον Σμιθ για αναισθησία έναντι των οικογενειών των πασχόντων και θανόντων από καρκίνο.
Φέρνοντας ως παράδειγμα τον σπουδαίο Ισπανό σκηνοθέτη Λουίς Μπουνιουέλ, που πέθανε σε νοσοκομείο της Πόλης του Μεξικού από κίρρωση του ήπατος το 1983 και ο οποίος ήθελε να αποφύγει τον ξαφνικό θάνατο «για να ξαναεπισκεφτεί τη ζωή για ένα τελευταίο αντίο», ο δρ Σμιθ είπε: «Έτσι, λοιπόν, ο καρκίνος είναι το καλύτερο, το πιο κοντινό σημείο στον θάνατο που ο Μπουνιουέλ ζητούσε και είχε».
«Μπορείς να πεις ‘αντίο’, να προβληματιστείς σχετικά με τη ζωή σου, να αφήσεις κάποια τελευταία μηνύματα, ακόμα και να επισκεφτείς κάποια σημαντικά για σένα μέρη, να ακούσεις ξανά αγαπημένα σου τραγούδια, να διαβάσεις αγαπημένους ποιητές, και να προετοιμαστείς, ανάλογα με τα πιστεύω σου, να συναντήσεις τον δημιουργό σου ή να απολαύσεις την αιώνια λήθη» γράφει ο Σμιθ.
«Αυτό -το ομολογώ- είναι μια ρομαντική άποψη για τον θάνατο, αλλά μπορεί να επιτευχθεί με τη βοήθεια της αγάπης, της μορφίνης και του... ουίσκι. Ας μείνουμε μακριά από υπεραισιόδοξους ογκολόγους και ας σταματήσουμε να ξοδεύουμε δισεκατομμύρια προσπαθώντας να θεραπεύσουμε τον καρκίνο, που ίσως μας οδηγήσουν σε έναν πολύ πιο φρικιαστικό θάνατο» καταλήγει ο Βρετανός γιατρός.