Κουβέντες του Καφενέ: Καιρός για ερασιτέχνες

Σε στιγμές πλήξης και αμηχανίας είναι η ασφαλέστερη επιλογή για διάλογο, ως θεματική έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες να μαζέψει ντουζίνες από likes στα σχετικά πόστ και αποτελεί την ανελλιπή και συχνά αηδιαστικά επαναλαμβανόμενη καθημερινή συζήτηση, ιδίως μεταξύ ανθρώπων μιας κάποιας ηλικίας.


Article featured image
Article featured image

Στη φτωχική και αναμασημένη κυπριακή ειδησεογραφία είναι από τα θέματα που διαχρονικά θα πουλήσουν τρελά, και που αν παίξει κανένα σχετικά ή και πράγματι ακραίο φαινόμενο θα θάψουν σφαγές, τρομοκρατίες, πολιτική, οικονομία και τα πάντα. Η μουρμούρα δε, είτε για το κρύο είτε για τη ζέστη, στανταράκι.

Όπως και να το κάνουμε, η κουβέντα για τον καιρό και τις προβλέψεις του ποτέ δε θα γίνει μπας-κλας. Όλους μας αφορά και όλους μας ενδιαφέρει.

Σκεφτήκαμε να βγούμε λίγο από την πεπατημένη της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας και να καλέσουμε στον καφενέ μας δύο «φρικιά» μετεωρολογίας, που αν και δεν το ασκούν επαγγελματικά, είναι συνεχώς και από ανιδιοτελές ενδιαφέρον μπροστά από τις οθόνες τους, μελετώντας και αποκρυπτογραφώντας πολύχρωμους χάρτες και δυσνόητα ραντάρ, αέριες μάζες, μοντέλα πρόγνωσης, χαμηλά, ψηλά βαρομετρικά και όλα τα σχετικά.

Ο Έρικ Ρικ Κίτας έχει γίνει κυρίως γνωστός από τις συχνές του παρεμβάσεις στο ραδιοφωνικό Κανάλι 6 ενώ διατηρεί δική του μετεωρολογική ιστοσελίδα, όπου σε καθημερινή βάση ανεβάζει με λεπτομέρεια τις προσωπικές του προβλέψεις για κάθε περιοχή της Κύπρου ξεχωριστά.(Facebook page εδώ)

Ο γυμναστής στο επάγγελμα Τάσος Ιεροδιακόνου είναι, όπως και ο Έρικ, πορωμένος με τη μετεωρολογία από την παιδική του ηλικία. Έχει επηρεαστεί από τον γεωργό παππού του «που έπρεπε να μαθαίνει τα σημάδια για να ξέρει πότε θα σπείρει και πότε θα θερίσει». Διατηρεί δικό του γκρουπάκι στο Facebook, το οποίο επίσης ανανεώνεται καθημερινά.

Μου εξηγούν γιατί αμφότεροι δηλώνουν δυσανασχετημένοι με το Τμήμα Μετεωρολογίας, αν τελικά οι Εγγλέζοι μας ψεκάζουν, γιατί το Κελλάκι είναι το χωριό που για δύο συνεχόμενες χρονιές έσπασε τα παγκύπρια ρεκόρ βροχόπτωσης, ποια η φερόμενη ως κλιματική συσχέτιση μεταξύ Κατάρ και Λευκωσίας και ποιες οι ενδείξεις για τον φετινό, βαρύ χειμώνα.

Να αναφέρουμε πως στη συζήτηση θέλαμε να έχουμε και έναν κυβερνητικό λειτουργό του Τμήματος Μετεωρολογίας, στάθηκε όμως αδύνατο, καθώς υπάρχει ρητή οδηγία στο Τμήμα να μη δίνονται συνεντεύξεις εκτός γραφείου.

Στείλαμε, ωστόσο, κάποιες ερωτήσεις στον λειτουργό κ. Κλεάνθη Νικολαΐδη, ο οποίος ανταποκρίθηκε άμεσα και με θέρμη. Οι γραπτές του απαντήσεις χρησιμοποιήθηκαν ως τροφή για διάλογο με τους δύο ερασιτέχνες.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ