«Αν κερδίσω φέτος, το 2016 θα τρέχω στην Formula 1»

Πέρσι και πρόπερσι έτρεχε το ίδιο Σαββατοκύριακο με την Formula 1, αλλά σε διαφορετικές πίστες. Ειδικά πρόπερσι, έχασε το πρωτάθλημα στους τελευταίους δυο αγώνες, από δυο κτυπήματα -ενδεχομένως εκούσια.

Αυτό που αλλάζει φέτος, είναι πως μια μεγάλη εταιρεία έχει επενδύσει στον Ευτύχιο (Τίο) Έλληνα, πιστεύοντας προφανώς πως θα καταφέρει να πάρει το φετινό πρωτάθλημα και άρα να τρέχει του χρόνου στην Formula 1. Το πιστεύει και ίδιος πολύ, θεωρώντας πως τα 24 είναι η ιδανική ηλικία!

 


Article featured image
Article featured image

Όπως και να ‘χει, τα θετικά της φετινής χρονιάς είναι πολλά. Η ομάδα του έχει το δικό της simulator (οπότε καλύτερη προπόνηση), θα τρέχει διαφορετικό Σαββατοκύριακο από την F1, αλλά στις ίδιες ακριβώς πίστες (!), ενώ και το δυνατό management group της Strakka Racing θα του δώσει σίγουρα την ώθηση που χρειάζεται για να κάνει επιτέλους το μεγάλο άλμα.

Θέλουμε να πιστεύουμε πως η Κύπρος μέσα στο 2016 θα είναι περήφανη για έναν ακόμα αθλητή της και πως το Κράτος και φορείς όπως ο ΚΟΑ θα του δώσουν επιτέλους τη σημασία που θα έπρεπε σαφώς να του είχαν δώσει από καιρό…

Με τον Ευτύχιο συναντηθήκαμε λίγες ώρες αφότου είχε υπογράψει το νέο του συμβόλαιο και τα είπαμε εφ όλης της ύλης.

 


Το πρωτάθλημα που θα τρέξω φέτος είναι ένα σκαλί πίσω από την Formula1.


Υπέγραψες με την Strakka Racing. Τι σημαίνει αυτό το συμβόλαιο για την καριέρα σου;

Σημαίνει πολλά, πρώτα απ’ όλα γιατί το πρωτάθλημα που θα τρέξω είναι ένα σκαλί πίσω από την Formula1. Πρόκειται για ένα πολυετές συμβόλαιο το οποίο μπορεί να μου δώσει την ευκαιρία να πάω μέχρι την F1. Και αυτό εξαρτάται από τα αποτελέσματα της χρονιάς.

Το συγκεκριμένο συμβόλαιο θα σε βοηθήσει να αναπτύξεις και τις ικανότητες σου ως οδηγός;

Ναι, γιατί η ομάδα έχει το δικό της simulator (εξομοιωτή). Σε ένα μήνα φεύγω να πάω Αγγλία για μόνιμη διαμονή για το λόγο ότι το simulator είναι εκεί και θα πρέπει να συμπληρώνω κάποιες ώρες προπόνηση πάνω σε αυτό με σκοπό να αποκτήσω μεγαλύτερη εμπειρία σε σχέση με τις πίστες που θα τρέξουμε φέτος έτσι ώστε να φέρω τα αναμενόμενα αποτελέσματα.



Ένα βίντεο από το 2012 και τη συμμετοχή του στο GP3:



 

Θα ‘ναι η πρώτη φορά που φεύγεις εντελώς από την Κύπρο;

Έτυχε να μείνω ξανά 1-2 μήνες Αγγλία, να επιστρέφω για λίγο και ξανά πίσω στην Αγγλία, τώρα όμως θα φύγω για να είμαι εκεί δίπλα στην ομάδα, να με ελέγχουν αν κάνω σωστά διατροφή, γυμναστική κλπ… Σίγουρα, όταν μια ομάδα κάνει συμβόλαιο σε έναν οδηγό, έχει κάποιες απαιτήσεις.

Απατήσεις τύπου;

Κάθε πρωί έχει ποδηλασία. Έχω αγωνιστικό ποδήλατο και μαζί με τον trainer μου κάνουμε πολλά χιλιόμετρα με σκοπό να έχω ένα καλό condition σε θέματα αντοχής, τα απογεύματα πάω γυμναστήριο για μυϊκή αντοχή αλλά και για τροχάδι, ενώ προσέχω και τη διατροφή μου αφού δεν πρέπει να βάλω βάρος -όσο μεγαλύτερο βάρος έχεις τόσο πιο δύσκολα είναι τα πράγματα μέσα στο μονοθέσιο. Τα G-Forces (κτυπήματα) που υπάρχουν μέσα στο μονοθέσιο (φέτος θα είναι μέχρι 4 G, δηλαδή μέχρι 4 φορές το βάρος του σώματός) είναι κάτι που πρέπει να το αντέχεις. Οπότε, όσο πιο πολλά κιλά είμαι, τόσο δυσκολεύει το πράγμα.


Φέτος αναγνωρίζομαι από ένα management group όπου και οι ίδιοι πιστεύουν ότι μπορώ να πάω μέχρι την Formula1.


Αλλάζουν πολλά τα δεδομένα φέτος σε σχέση με πέρσι;

Πέρσι, στο GP2, μόνο τρεις αγώνες έκανα. Δεν είχα πλάνο για πέρσι. Έπρεπε να βρω κάποιους σπόνσορες, δεν τους βρήκα και η χρονιά μου ήταν λίγο μπερδεμένη. Δεν έγραφα πόντους στο πρωτάθλημα.

 



Σε πήρε πίσω η περσινή χρονιά;

Στην αρχή πήγα να νοιώσω ότι θα με έπαιρνε πίσω αλλά μόλις τελείωσαν οι 2-3 αγώνες που συμμετείχα και αφού είχα κάνει το test με την Strakka στο τέλος του πρωταθλήματος, έδειξα πολλά στην ομάδα κι έτσι βρέθηκε μια ευκαιρία μέσω των επενδυτών της, οι οποίοι μου έκαναν ένα management deal, με ένα πολυετές συμβόλαιο, που μπορεί να μας προσφέρει πολλά.

Φαντάζομαι σου ανοίγει και πιο εύκολα πόρτες σε χορηγίες, σωστά;

Ναι, επειδή βλέπουν οι χορηγοί ότι αναγνωρίζομαι από ένα management group όπου και οι ίδιοι πιστεύουν ότι μπορώ να πάω μέχρι την Formula 1. Οπότε, σίγουρα ελκύει περισσότερο και τους σπόνσορες.

Εσύ πόσο πιστεύεις στον εαυτό σου; Πότε θεωρείς ότι θα μπορούσες να κάνεις το μεγάλο άλμα για την F1;

Εδώ που θα τρέξω φέτος θα πρέπει να τα δώσω όλα. Πάω για το πρωτάθλημα. Αν καταφέρω να τερματίσω πρώτος ή μέσα στους πρώτους τρεις, υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα το 2016 να είμαι στην Formula1. Τούτη η χρονιά είναι πολύ σημαντική για μένα.

Σε σχέση με την F1, το GP2, σε θέματα ταχύτητας, ιπποδύναμης κλπ, έχει πάρα πολλές διαφορές;

Σε θέμα ταχύτητας έχει περίπου 100-120 ίππους διαφορά. Ανά γύρο, δηλαδή, ένα περίπου έχει 4-5 δευτερόλεπτα διαφορά από την F1. Το καλοκαίρι του 2013, όταν είχα την ευκαιρία να δοκιμάσω μονοθέσιο της F1 με την Marussia, είδα ότι έχει την έξτρα δύναμη, τα έξτρα αεροδυναμικά που σου δίνουν τη δυνατότητα να μεταφέρεις περισσότερη ταχύτητα μέσα στην στροφή… Με αυτό που θα τρέξω φέτος, όμως, θεωρώ πως είναι πολύ κοντά τα δύο μονοθέσια.

Πως ήταν το αίσθημα μέσα στο μονοθέσιο της F1;

Ήταν κάτι ξεχωριστό επειδή κυρίως γιατί το περίμενα για πάρα πολλά χρόνια. Ποτέ δεν πίστευα ότι θα μπορούσα να φτάσω μέχρι εκεί, αλλά μέσα από τα αποτελέσματα που είχα από το ’11 ως το ’13, μου δόθηκε τελικά η μεγάλη ευκαιρία;


Την πρώτη φορά που βγήκα στο βάθρο και άκουσα τον εθνικό μας ύμνο, δάκρυσα.


Νοιώθεις δέος όντας μέσα σε ένα τέτοιο πιλοτήριο;

Εγώ πάντα λέω ότι, τίποτα στη ζωή μου, ως εδώ που έφτασα, δεν έγινε τυχαία. Για κάθε βήμα που ήθελα να κάνω, πρώτα απαραίτητα έπρεπε να δείξω κάτι ξεχωριστό. Το ότι προέρχομαι από την Κύπρο όπου δεν έχουμε τις υποδομές στο συγκεκριμένο άθλημα, φτάνοντας τελικά να βρεθώ μέσα στις φόρμουλες μόνο με προπονήσεις στα go karts αλλά και αποκτώντας σιγά-σιγά εμπειρίες τρέχοντας σε αγγλικά πρωταθλήματα, σίγουρα το αίσθημα που ένοιωσα φτάνοντας τελικά στην F1 ήταν πολύ ξεχωριστό!

Είναι φορές που νοιώθεις ότι αυτά που στερείσαι είναι περισσότερα από αυτά που κερδίζεις μέσω του αθλήματός σου;

Με τους δικούς μου ανθρώπους, με τους φίλους μου, έχω μια πολύ καλή σχέση. Τους βλέπω σχεδόν κάθε μέρα. Οι έξοδοι που στερούμαι είναι αυτές τις νύχτας, αφού δεν πρέπει να υπάρχει πολύ ξενύχτι, ενώ ποτό δεν πίνω καθόλου... Ναι μεν στερούμαι κάποια πράγματα, αλλά η επιλογή είναι συνειδητή αφού το κάνω για ένα πράγμα που είναι το όνειρό μου, που θέλω να το κάνω για πάντα και που κατέληξε τώρα να είναι η ζήση μου.

 



Κάθε φορά που βλέπεις ψηλά τη σημαία της Κύπρου τι νοιώθεις;

Την πρώτη φορά που βγήκα στο βάθρο και άκουσα τον εθνικό μας ύμνο, δάκρυσα. Οι προσπάθειες, τα go karts, τα όνειρα που κάνεις μικρός… και ξαφνικά ακούς τον εθνικό ύμνο της χώρας σου σε πίστες της Formula1.

Οι συναθλητές σου ξέρουν την Κύπρο; Γνωρίζουν για το πρόβλημά μας;

Κάποιοι ξέρουν ναι, άλλοι νομίζουν ότι είμαστε ένα νησί που ανήκει στην Ελλάδα, ενώ είναι και κάποιοι που πιστεύουν ότι είμαστε στην κατεχόμενη πλευρά και άρα αρχικά δεν μας αναγνωρίζουν…

Θεωρείς ότι θα τα καταφέρεις μέσα στο 2016 να τρέξεις επιτέλους στην F1;

Ναι, με την ομάδα που θα έχω και με τα εφόδια που θα μου δώσει, σε συνδυασμό και με τις προπονήσεις, ναι πιστεύω ότι μπορώ να τα καταφέρω. Επειδή θα έχω να κάνω με ανθρώπους τους εξωτερικού, πιστεύω πως θα τα καταφέρω να τρέξω τελικά στην Formula1. Αν είχα να κάνω με Κύπριους του αθλήματος, θα ήταν λίγο δύσκολο.


Έκανα τη διάσκεψη ημέρα Πέμπτη, πέρσι τέτοια εποχή, και αφού θα με στήριζαν, όπως μου είπαν, έβγαλα προς τα έξω ότι θα μείνω με την Κύπρο και τη σημαία μας, απορρίπτοντας την προσφορά που είχα από την Αγγλία. Ξαφνικά, τη Δευτέρα και οι δυο εταιρείες που υποτίθεται θα με στήριζαν, απάντησαν αρνητικά.


Υπάρχει επικοινωνία ανάμεσα σε σένα και στο Κράτος; Μιλάτε;

Η επικοινωνία που είχα ήταν με τον ΚΟΑ. Όταν είχα δηλώσει πέρσι πως θα άλλαζα το διαβατήριό μου σε αγγλικό και ότι θα έτρεχα με αγγλική σημαία, ήρθε ο ΚΟΑ και είπε ότι μπορεί να αναγνωρίσει το άθλημά μου και να με βάλει σε κάποια κλίμακα, κάνοντας ουσιαστικά μια εξαίρεση. Ναι μεν γνωρίζουμε ότι το άθλημα δεν είναι ολυμπιακό, ήθελαν όμως να κάνουν κάποια εξαίρεση για μένα λόγω του ότι έβλεπαν τα αποτελέσματά μου το 2013 και έβλεπαν ότι το άθλημά μου προβαλλόταν στην τηλεόραση, το ίδιο μάλιστα Σαββατοκύριακο με την Formula1. Στις διασκέψεις Τύπου και μπροστά στα μάτια του κόσμου έλεγαν ότι θα με στηρίξουν, πίσω από τα μάτια του κόσμου όμως δεν γινόταν τίποτα.

Ούτε σε θέμα χορηγιών είχες ανταπόκριση;

Το θέμα ήταν ότι είχα να διαλέξω αν θα πήγαινα με αγγλική σημαία ή αν θα μείνω με κυπριακή. Επέλεξα το δεύτερο, αφού θα με στήριζαν υποτίθεται δυο εταιρείες. Έκανα τη διάσκεψη ημέρα Πέμπτη, πέρσι τέτοια εποχή, και αφού θα με στήριζαν όπως μου είπαν, έβγαλα προς τα έξω ότι θα μείνω με την Κύπρο και τη σημαία μας, απορρίπτοντας την προσφορά που είχα από την Αγγλία. Ξαφνικά, τη Δευτέρα και οι δυο εταιρείες που υποτίθεται θα με στήριζαν, απάντησαν αρνητικά. Αυτό με πήρε πίσω κατά την περσινή χρονιά, από την άποψη ότι δεν έκαναν πρωτάθλημα στο GP2, παρά μόνο 3 αγώνες με κάποιες από τις πίσω ομάδες που δεν είχαν οδηγούς και καλούσαν εμένα να τρέξω αφού, αν δεν έτρεχαν, θα είχαν επιπτώσεις-penalties στο πρωτάθλημα. Ουσιαστικά δεν έκανα προετοιμασία, δεν είχα την ευκαιρία να δοκιμάσω από πριν τα μονοθέσια. Πήγαινα μόνο εκείνη τη μέρα και είχα μοναχά μισή ώρα να προσαρμοστώ πάνω στο αυτοκίνητο. Παρόλα αυτά έπιασα κάποιες σχετικά καλές θέσεις, αφού τερμάτισα 7ος ή 8ος ανάμεσα σε 30 οδηγούς…

Και φέτος, τι γίνεται φέτος με το θέμα των χορηγών;

Για να τρέξω φέτος σίγουρα έπαιξε κάποιο ρόλο ένας μεγάλος χορηγός από την κυπριακή αγορά, ακόμα όμως δεν μπορώ να αποκαλύψω ποιος είναι.


Το World Series by Renault, που θα τρέξω φέτος, τρέχει διαφορετικό Σαββατοκύριακο με την Formula1, αλλά στις ίδιες πίστες.


Πότε ξεκινά το πρωτάθλημα; Θα μπορούμε να σε βλέπουμε στην Κύπρο;

Ξεκινά 25 Απριλίου, θα μεταδίδεται ζωντανά από το Eurosport, δεν ξέρω όμως αν θα πιάσει τα δικαιώματα και κάποιο κυπριακό κανάλι για να δείχνει live τους αγώνες μου. Αυτό θα ‘ταν κάτι πολύ θετικό αν γίνει, εξ ου και προσέγγισα ήδη κάποιους ανθρώπους εδώ στο νησί γι’ αυτό το ζήτημα.

Πες μας και δυο πράγματα για το πρωτάθλημα, το World Series by Renault.

Το πρωτάθλημα που έτρεχα πέρσι, το GP2, πραγματοποιείται το ίδιο Σαββατοκύριακο με την Formula1. Το World Series by Renault, που θα τρέξω φέτος, τρέχει διαφορετικό Σαββατοκύριακο, αλλά στις ίδιες πίστες. Και τα δύο, είναι στο ίδιο επίπεδο. Οποιοδήποτε απ’ τα δύο πρωταθλήματα κι αν κερδίσεις, πας Formula1.

Μόνο ο νικητής ανεβαίνει;

Ή ο νικητής ή αν είσαι μέσα στους 3 πρώτους. Εξαρτάται από το συμβόλαιο που έχεις αλλά και το management που έχεις πίσω σου.  Ο κάθε οδηγός έχει, είτε management είτε μεγάλους χορηγούς με πολλά λεφτά… Συγκεκριμένα, οι 4 νικητές, από το ’11 ως το ’14, πήγαν Formula1.


Η ομάδα μου πιστεύει πως θα πάρω το πρωτάθλημα.


Πόσα χρόνια συμβόλαιο έκανες;

Είναι πολυετές. Σίγουρα έπαιξε καθοριστικό ρόλο ο σπόνσορας που βρήκα από Κύπρο, σημαντικότατη όμως είναι η βοήθεια της οικογένειάς μου, του σπόνσορά μου αλλά και της ομάδας και του management της. Τα budget για να τρέξει κανείς στη συγκεκριμένη κατηγορία είναι πολύ ψηλά (κοντά στις 750 χιλιάδες), εξ ου και υπήρξε μια πολύ σημαντική βοήθεια (σχεδόν το 80%) από το management της ομάδας. Στην ουσία, πιστεύουν πως θα πάρω το πρωτάθλημα. Σε αυτή την περίπτωση θα κάνουν τα αδύνατα δυνατά να μου βρουν μια ομάδα για του χρόνου, έτσι ώστε να κάνουν απόσβεση.

Είναι, πιστεύεις, μια καλή ηλικία τα 24 να τρέξεις Formula1;

24, μάξιμουμ 25. Μετά θα είναι δύσκολο. Οπότε, φέτος θα πρέπει να τα δώσω όλα, αλλά και να είμαι λίγο τυχερός… Να φανταστείτε, το 2013 ήμουν πρώτος στο πρωτάθλημα ως τους τελευταίους δύο αγώνες και στη συνέχεια μου κτύπησαν δυο φορές. Εκεί που ήταν σίγουρο πως θα έπαιρνα το πρωτάθλημα, τερμάτισα τέταρτος τελικά. Ήρθε άλλος πρώτος και πήγε αυτός F1 -o Kvyat της Red Bull. Ήμουνα πολύ κοντά…

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ