Ξένοι εναντίον ιθαγενών

Article featured image
Article featured image

Στην αριστερή γωνιά του ρινγκ έχουμε την χελώνα του γλυκού νερού της Κύπρου, με το επιστημονικό όνομα Mauremys rivulata. Ζει εδώ και εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια στην Κύπρο και είναι η μοναδική χελώνα γλυκού νερού που ζει φυσιολογικά στο νησί μας. Είναι αρκετά ανθεκτικό είδος και μπορεί να επιβιώσει σε αρκετά υποβαθμισμένα οικοσυστήματα.

Στη δεξιά γωνιά του ρινγκ εμφανίζεται η χελώνα του γλυκού νερού με το ψευδώνυμο “Red eared slider”. Το ψευδώνυμο της το πήρε από τις χαρακτηριστικές κόκκινες λωρίδες στα πλευρά του κεφαλιού και το slider από την ικανότητα της να γλιστρά εύκολα από τους βράχους και να μπαίνει απότομα στο νερό μόλις ενοχληθεί. Κατάγεται από τις ΗΠΑ και το Βόρειο Μεξικό. Έχει επιστημονικό όνομα Trachemys scripta elegans. Μέσω του εμπορίου έχει ταξιδέψει ως κατοικίδιο, σε πολλές χώρες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένου του νησιού μας. Είναι εξαιρετικά ανθεκτικό είδος και ιδιαίτερα διεκδικητικό για χώρο διαβίωσης. Το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται αρκετές απελευθερώσεις στο φυσικό περιβάλλον.



Η ιθαγενής χελώνα Mauremys rivulata (φωτογραφία: Γιώργος Κωνσταντίνου)

Η Trachemys μόλις βρεθεί σε μια λιμνούλα που ζει φυσιολογικά η Mauremys διεκδικεί το χώρο της και θέλει να την εκτοπίσει. Ο αγώνας για την άμοιρη την χελώνα της Κύπρου δυστυχώς είναι δύσκολος. Όση προσπάθεια και να καταβάλει η ιθαγενής μας χελώνα, φαίνεται, δυστυχώς, ότι ο εισβολέας από την Αμερική είναι πιο δυνατός. Το τελικό “knock out” δεν ξέρουμε πότε ακριβώς θα επέλθει αλλά αν εξακολουθήσουν να εισέρχονται στα φυσικά μας οικοσυστήματα η χελώνα μας θα χαθεί…

Αν έχουμε σπίτι μας μια χελώνα του γλυκού νερού, σε περίπτωση που τη βαρεθούμε ποτέ δεν την αφήνουμε στη φύση. Με την πράξη αυτή δεν κάνουμε καλό αλλά απειλούμε με εξαφάνιση τα τοπικά είδη της Κύπρου. Γενικά, όλα τα ζώα που έχουμε ως κατοικίδια και τα αγοράζουμε από καταστήματα κατοικίδιων, δεν τα απελευθερώνουμε ποτέ στη φύση. Κάποια είδη όπως η πιο πάνω χελώνα, αν απελευθερωθούν στο φυσικό περιβάλλον μπορεί να προκαλέσουν τεράστιες καταστροφές στην τοπική βιοποικιλότητα και τα οικοσυστήματα γενικά. Μπορούν επίσης να προκαλέσουν και ζημιές στις καλλιέργειες, στην αλιεία  στην όλη παραγωγή τροφίμων  και στην ευρύτερη δημόσια υγεία. Όλα, αυτά φυσικά, για να τα αντιμετωπίσουμε χρειάζεται να ξοδευτούν λεφτά. Και μιλάμε, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, για 12 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο σε όλη την Ευρώπη!



Η ξένη χελώνα Trachemys scripta elagans (φωτογραφία Γιώργος Κωνσταντίνου)

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ονομάσει τα είδη αυτά Invasive Alien Species και στα ελληνικά τα μεταφράζουν ως χωροκατακτητικά. Είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα αφού κατέληξαν ότι η απελευθέρωση των ειδών αυτών στο φυσικό περιβάλλον είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αιτία για την απώλεια της βιοποικιλότητας μετά την αλλαγή της χρήση γης. Γι’ αυτό ακολουθούμε κάποιους κανόνες: Οι χελωνίτσες μέσα στις γυάλες τους. Τα ρακούν, οι σκίουροι κλπ μέσα στα κλουβιά τους. Στη φύση φυτεύουμε μόνο φυτά της Κύπρου και όχι οτιδήποτε άλλο. Και αν σας κατεβεί ο σύντροφος με κανένα κροκοδειλάκι, στείλτε το πίσω. Σε λίγο καιρό θα γίνει τεράστιος, θα σας πιάσει η παράκρουση και οι υδατοφράχτες δεν είναι λύση. Τώρα αν σας κατεβεί με μια τίγρη, ίσως θα πρέπει να αλλάξετε σύντροφο!

Περισσότερες πληροφορίες και δραστηριότητες του Project μπορείς να βρεις στο site www.cyprusbiodiversity.eu αλλά και στo facebook page www.facebook.com/Bioforlife, LIFE+ Project


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ