Η κυπριακή παραδοσιακή διατροφή στις τοπικές παραλλαγές της [το λες και «Κυπρίων Γεύσεις»]

Article featured image
Article featured image

Το Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής, με αφορμή την πρόσφατη συμπερίληψη της Κύπρου στον Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, ανάμεσα στις χώρες όπου εφαρμόζεται η Μεσογειακή Διατροφή, ανακοινώνει τη διεξαγωγή του 1ου Παγκύπριου Συνεδρίου Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής, με τίτλο: «Κυπρίων Γεύσεις: Η κυπριακή παραδοσιακή διατροφή στις τοπικές παραλλαγές της».

Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στις 7 και 8 Νοεμβρίου, στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Κύπρου (οδός Καλλιπόλεως αρ. 75).



Προβάλλοντας το σύνθημα «Κυπριακή διατροφή - Η γευστική μας ταυτότητα», το Συνέδριο φέρνει για πρώτη φορά κοντά μελετητές και επαγγελματίες της κυπριακής γαστρονομίας και των τοπικών τροφίμων, με στόχο να γνωστοποιήσει και να προβάλει το έργο τους στο ευρύ κοινό, να προσφέρει ευκαιρίες για δημιουργία συνεργασιών και να δώσει βήμα για συζήτηση καινοτόμων τρόπων αξιοποίησης των κυπριακών τροφίμων προς όφελος της τοπικής οικονομίας.

22 ομιλητές από ποικίλα επιστημονικά πεδία θα παρουσιάσουν θέματα που εντάσσονται σε ένα μεγάλο αριθμό ενοτήτων: Παραδοσιακά Τρόφιμα και Εθιμική ζωή, Κυπριακή Παραδοσιακή Διατροφή: Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον, Γαστρονομικές Ιδιαιτερότητες Περιοχών της Κύπρου, Παραδοσιακή Διατροφή και Εκπαιδευτικές Εφαρμογές, Χαρακτηρισμοί, Σήματα Ποιότητας και Νομική Κατοχύρωση Παραδοσιακών Προϊόντων.

Λόγω της ευρείας θεματολογίας του, το Συνέδριο απευθύνεται σε ένα μεγάλο φάσμα ειδικοτήτων, το οποίο συμπεριλαμβάνει τεχνολόγους τροφίμων, διαιτολόγους, μάγειρες, παραγωγούς και εταιρείες  τροφίμων, αρχαιολόγους, ιστορικούς και εκπαιδευτικούς.

Το πρόγραμμα του Συνεδρίου θα πλαισιωθεί και εμπλουτιστεί με ποικίλες παράλληλες δραστηριότητες: εκθέσεις φωτογραφίας, βιβλίων κυπριακής μαγειρικής και παραδοσιακών προϊόντων θα δώσουν την ευκαιρία στους συνέδρους να προσεγγίσουν και να βιώσουν προσωπικά την κυπριακή παραδοσιακή διατροφή.

Παράλληλα, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Europeana Food and Drink, στο οποίο συμμετέχει ως εταίρος το Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής, θα λειτουργήσει στο χώρο του Συνεδρίου γραφείο συλλογής υλικού, για όσους ενδιαφέρονται να συνεισφέρουν και οι ίδιοι στην καταγραφή στοιχείων για την κυπριακή κουζίνα.

Αποβλέποντας στη διάδοση της γνώσης και προαγωγή της μελέτης του κυπριακού γαστρονομικού πολιτισμού, το Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής προσκαλεί το κοινό να τιμήσει με την παρουσία του το Συνέδριο, συμβάλλοντας έτσι στην επιτυχία του.

Για πληροφορίες και εγγραφές πατήστε ΕΔΩ.

 

Το Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής είναι ένα κοινωφελές, μη κερδοσκοπικό σωματείο με βασικό στόχο τη μελέτη, διάσωση και διάδοση της Κυπριακής παραδοσιακής κουζίνας.

 

ΧΟΡΗΓΟΙ

Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής, Κυπριακή Εθνική Επιτροπή Unesco, Πολιτιστικές Υπηρεσίες Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, Υπουργείο Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Πανεπιστήμιο Κύπρου, Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού, Καρπός Σταυράκη Αθηαινίτη, Χ. Α. Παπαέλληνας, Χαραλαμπίδης-Κρίστης, Ambrosia Oils (1976) Ltd, Γρηγορίου Β. Ε. Λτδ, Vassos Eliades Ltd (Nescafe), Αδελφοί Λανίτη Λτδ, Aphrodite Delights, Παγωτά Παπαφιλίππου, Γεοχάκο Λτδ (Carnation Spices & Herbs), Katerina Home Made Sweets Ltd, Καφεκοπτείο Αμαλία Λτδ, Α. Μ. Φιλαγροτική Συμβουλευτική Λτδ, Αρτοζύμ Γενικές Αρτοβιομηχανίες Λτδ, Σταύρος Παρπής Τρόφιμα Λτδ, Forest Park Hotel, ETKO & Olympus Wineries Ltd, Παραδοσιακά Αλλαντικά Καυκαλιά Λτδ, Carrefour Cyprus.

Αποκλειστικός χορηγός επικοινωνίας το περιοδικό Time Out Cyprus.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ