Στο Discovery το εκπληκτικό μωσαϊκό της Αμφίπολης

Article featured image
Article featured image

Το υπέροχο ψηφιδωτό που αποκάλυψε η αρχαιολογική σκαπάνη στην Αμφίπολη φιγουράρει ως πρώτο θέμα στην ιστοσελίδα του διεθνούς τηλεοπτικού σταθμού Discovery με τίτλο «Εκπληκτικό μωσαϊκό αποκαλύφθηκε στον μυστηριώδη τύμβο στην Ελλάδα».

 

Το Discovery φιλοξένησε την αρχαιολόγο Ντόροθι Κινγκ για την ανάλυση του σπουδαίου ψηφιδωτού.

«Η φιγούρα μπροστά από το άρμα είναι ξεκάθαρα ο Ερμής και απαντάται σε μια σειρά μακεδονικών τάφων» αναφέρει η Ντόροθι Κινγκ.

Όσο αφορά τον γενειοφόρος άντρα η αρχαιολόγος δηλώνει πως «Το προφίλ που δημιουργείται με οδηγεί στο συμπέρασμα ότι είναι ο Φίλιππος ο 'Β».

«Ο γενειοφόρος άντρας με ένα δάφνινο στεφάνι στο κεφάλι απεικονίζεται προφίλ, κρύβοντας την δεξιά πλευρά του προσώπου του. Ο Φίλιππος είχε χάσει το δεξί του μάτι, ενώ επίσης ήταν νικητής σε Ολυμπιακούς Αγώνες, κάτι που εξηγεί το στεφάνι. Είναι πιθανότατα ο Φίλιππος ο Β' και τα άλογά του, γεγονός που ενισχύει την άποψη ότι το μνημείο είναι ένας τύμβος ή ένα ιερό αφιερωμένο στον Μέγα Αλέξανδρο. Ο Φίλιππος ο Β' πέθανε ώστε ο Αλέξανδρος να γίνει μεγάλος».

Η κ. Κινγκ έχει επανηλειμμένως εκφράσει την άποψη πως ο Τύμβος της Αμφίπολης είναι ένα μαυσωλείο, αφιερωμένο στον Μέγα Αλέξανδρο και τη δυναστεία του. Έτσι εξηγεί και την παρουσία του Φιλίππου, καθώς κατά την άποψή της, ο μακεδόνας βασιλιάς πέθανε, για να ακολουθήσει ο γιος του τη δυναστεία και να την εξυψώσει στην ιστορία. Πάντως η κυρία Κινγκ δεν θεωρεί πως ο Μέγας Αλέξανδρος τάφηκε αρχικά στην Αμφίπολη, αλλά πως το μνημείο ακολούθησε το θάνατό του, χωρίς να εκφέρει γνώμη για το εάν μεταφέρθηκε κάποτε εκεί η σορός του μεγάλου στρατηλάτη του.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ