Η πρώτη χώρα που καταργεί τα cash;

Article featured image
Article featured image

Η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα καταργήσει τα μετρητά ενδέχεται να γίνει η Σουηδία, αφού σύμφωνα με τη σουηδική «The Local» oι Σουηδοί έχουν πάψει να χρησιμοποιούν μετρητά στις αγορές και τις συναλλαγές τους.

Η ίδια έρευνα υποδεικνύει πως κάθε Σουηδός πραγματοποιεί 260 ηλεκτρονικές συναλλαγές ετησίως, ενώ οι υπόλοιπες γίνονται κυρίως με πιστωτικές κάρτες. Πλέον η πληρωμή με πιστωτική κάρτα είναι η πιο διαδεδομένη μέθοδος πληρωμής και σχεδόν όλες οι επιχειρήσεις δίνουν αυτή τη δυνατότητα στους πελάτες τους.

Στον ίδιο δρόμο βρίσκονται σχεδόν όλες οι σκανδιναβικές χώρες. Στην υπόλοιπη Ευρώπη όμως, τα πράγματα είναι αρκετά διαφορετικά μια και τα μετρητά εξακολουθούν να θεωρούνται ο πιο ασφαλής τρόπος πληρωμών.

Η Ιταλία για παράδειγμα εξακολουθεί να ακολουθεί τον παραδοσιακό τρόπο, με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές να αποτελούν μόνο το 1/5 του συνόλου.  

Ο καθηγητής βιομηχανικής και εμπορικής δυναμικής Niklas Arvidsson σχολιάζοντας την μελέτη ανέφερε πως αν οι Σουηδοί συνεχίσουν να δείχνουν αυτήν την πορεία στο σύστημα πληρωμών τότε ενδέχεται έως το 2030 η χώρα να μπορεί να γίνει η πρώτη που δεν θα χρησιμοποιεί καθόλου μετρητά. 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ