Αυτόφωρο και αυστηρές ποινές για κακοποίηση ζώων

Article featured image
Article featured image

Όσοι βασανίζουν και κακοποιούν ζώα στην Ελλάδα απειλούνται πλέον με συλλήψεις, αυτεπάγγελτες διώξεις και παραπομπή σε αυτόφωρη διαδικασία, ύστερα από σχετική παρέμβαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου.

Η εισαγγελέας ΑΠ Ευτ. Κουτζαμάνη ζητά να εξετάζεται αμέσως κάθε είδους πληροφορία για περιστατικά βασανισμού, ενώ απέστειλε εγκύκλιο προς τους εισαγγελείς της χώρας ζητώντας την άμεση ενεργοποίησή τους για την αυστηρή τιμωρία των δραστών.

«Η συμπεριφορά μας προς τα ζώα καταδεικνύει τον πολιτισμό μας» τονίζει η εισαγγελέας ΑΠ.

Καλεί τους εισαγγελείς Πρωτοδικών της χώρας να εξετάζουν αμέσως και με προσοχή κάθε είδους πληροφορία ή καταγγελία απ' όπου και αν προέρχεται (και από το διαδίκτυο) σχετικά με περιστατικά βασανισμού, κακής και βάναυσης μεταχείρισης οποιουδήποτε είδους ζώου.

Επίσης, τους υποδεικνύει να προχωρούν σε αυτεπάγγελτες διώξεις και σε περίπτωση αυτοφώρων σε σύλληψη και προσαγωγή των δραστών και αν αυτό δεν είναι εφικτό να προβαίνουν σε καταμήνυσή τους.

Ειδικά στις περιπτώσεις της βάναυσης μεταχείρισης που έχει βαρύνουσα εγκληματική απαξία -όπως τονίζεται στην εγκύκλιο- οι εισαγγελείς Πρωτοδικών πρέπει να εφαρμόζουν την αυτόφωρη διαδικασία για τον κολασμό τέτοιου είδους εγκλημάτων, με την παραπομπή των δραστών στα ακροατήρια για άμεση εκδίκαση των εγκλημάτων. Και σε περίπτωση αναβολής της δίκης, πρέπει να φροντίζουν για τον προσδιορισμό της σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Όπως επισημαίνει η εισαγγελέας ΑΠ, οι ν. 4039/12 και 4235/14 προβλέπουν ποινές φυλάκισης 1-5 ετών για τους δράστες και χρηματικές ποινές 3.000 - 15.000€, που διπλασιάζονται σε περίπτωση υποτροπής.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ