Ο Αλέξανδρος κάνει πετάλι στα χωριά μας [με κόκκινο ποδήλατο]

Article featured image
Article featured image

Όταν άκουσα πρώτη φορά το concept της εκπομπής, ότι δηλαδή ο Αλέξανδρος θα γυρνάει σε ολόκληρο το νησί με ένα κόκκινο ποδήλατο, είπα «ντάξει…». Όταν πήγα όμως στα γυρίσματα, είδα τον Αλέξανδρο να κάνει αυτό ακριβώς που άκουσα. Να γυρνάει με ένα κόκκινο ποδήλατο. Ο τύπος είναι απίστευτος! Τελεία.

Φωτογραφίες: Μάριος Χαψής

Από τα στενά σοκάμια των Λυμπιών, μέχρι την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου κι απ’ εκεί σε ένα παλιό αρχοντικό, στον ξυλόφουρνο του οποίου ψηνόταν για ώρες το οφτόν με σκοπό να στηθεί το φαγοπότι, ο Αλέξανδρος Παπανδρέου, ο πολύ ταλαντούχος «καλαμαράς» σεφ, ο οποίος μέσω της τηλεόρασης Sigma εισβάλλει εδώ και κάποια χρόνια στα σπίτια μας, έκανε όλες τις διαδρομές με το κόκκινο ποδήλατό του, ενίοτε κρατώντας ταψιά με φαγητό!

 



 

Ότι έχουμε δει στα δύο πρώτα επεισόδια της καινούργιας τηλεοπτικής εκπομπής του Sigma «Κόκκινο ποδήλατο», αυτό είναι. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο. Τόσο αυθόρμητο και τόσο κεφάτο.

Ο γνωστός σεφ και συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής είναι απίστευτα επικοινωνιακός, απολαμβάνει κάθε δευτερόλεπτο του γυρίσματος, συνεργάζεται άψογα με το συνεργείο αλλά κυρίως με τους τοπικούς ήρωες του εκάστοτε χωριού (τουλάχιστον στα Λύμπια αυτό έκανε), ενώ η αγωνία του να μάθει από αυτούς τα μυστικά της κουζίνας των διαφόρων χωριών του νησιού είναι πέρα για πέρα εμφανής.

 



 

Παράλληλα, φροντίζει πάντοτε να φωτογραφίζει τα πιάτα του κάνοντάς τους πριν το ανάλογο στυλιζάρισμα, βοηθάει το συνεργείο, έχει άποψη και την εκφράζει με ωραίο τρόπο ακόμα και στο κομμάτι της σκηνοθεσίας-παραγωγής, ενώ εννοείται πως όλοι όσοι είναι στο γύρισμα έχουν πάντοτε το πλεονέκτημα να απολαμβάνουν πρώτοι ωραίες μυρωδιές και κατ’ επέκταση γεύσεις.

Κάνοντας πετάλι, ο Αλέξανδρος θέλει, λέει, να αναδείξει, όχι τόσο τις φυσικές ομορφιές και τα αξιοθέατα του κάθε χωριού (αν και αυτό αναπόφευκτα συμβαίνει), αλλά τις συνταγές και τα έθιμα από παραδόσεις που κρατούν αιώνες. Ταυτόχρονα, με κάθε ευκαιρία θα μας συστήνει τα τοπικά προϊόντα της κάθε περιοχής από τα οποία εμπνέεται για να μας δώσει τις δικές του γευστικές προτάσεις.

Σε ότι αφορά στο επεισόδιο που γυρίστηκε στα Λύμπια και το οποίο σίγουρα θα προβληθεί σουν, ο Αλέξανδρος έφτιαξε καταρχήν μια ταχινοσοκολατόπιτα μαζί με την εξίσου επικοινωνιακή Σταυρούλλα Παυλάκου, ενώ στη συνέχεια μας μύησε στα μυστικά του οφτού κλέφτικου το οποίο φτιάχτηκε και ψήθηκε από τα χέρια του σπεσιαλίστα στο είδος, κύριου Αντρέα Σοφοκλέους.

 



 

Το φαγοπότι, όπως προανέφερα, στήθηκε στο Αρχοντικό «Λούκα Αβραάμ Σιηλά», εκεί όπου στεγάζεται η θεατρική ομάδα «Παράβαση», τα μέλη της οποίας δημιούργησαν μια εξαιρετική ατμόσφαιρα με τραγούδια της κιθάρας από άλλες εποχές, όπως για παράδειγμα το γεμάτο νοσταλγία «Μένω σε κάποια γειτονιά» του Τώνη Μαρούδα.

Περάσαμε ωραία και φάγαμε ακόμα πιο ωραία, ακολουθώντας το «Κόκκινο ποδήλατο» του Αλέξανδρου.

 



Αν κι εσύ θες να τον ακολουθήσεις, μάθε πως οι βόλτες ξεκινάνε κάθε Σάββατο και Κυριακή, στις 18.00 ακριβώς, από το Sigma. Και που ξέρεις, σύντομα το ποδήλατο μπορεί να περάσει και απ’ τα δικά σου μέρη.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ