Άρχισε να μυρίζει Όσκαρ

Article featured image
Article featured image

Άρχισε να μυρίζει... Όσκαρ: 10+1 ταινίες που αναμένεται να δώσουν «μάχη» το 2015 για το πολυπόθητο χρυσό αγαλματάκι!

 

Με την ανακοίνωση του ονόματός του Neil Patrick Harris στη θέση του οικοδεσπότη της 87ης απονομής των βραβείων Όσκαρ, μπήκα, θέλοντας και μη, σε οσκαρικό mood. Τι να κάνω και εγώ ο Χριστιανός; Σινεφίλ είμαι, δεν μπορώ να το ελέγξω.

 

Καθώς πλησιάζουμε λοιπόν στο φετινό χειμώνα, οι ταινίες που αναμένεται να διεκδικήσουν το πολυπόθητο χρυσό αγαλματάκι στα Όσκαρ του 2015, άρχισαν σιγά-σιγά να κάνουν εμφανή την παρουσία τους.

 

Αλήθεια, ποιες είναι αυτές;

 

ΟΙ ΒΑΡΒΑΤΕΣ

Birdman (The Unexpected Virtue of Ignorance)

Ο Alejandro Gonzáles Iñárritu («21 Grams», «Vavel») γράφει και σκηνοθετεί μια φιλόδοξη κωμωδία στην οποία συμμετέχουν πολλοί καταξιωμένοι ηθοποιοί του Χόλιγουντ. Στο «Birdman» πρωταγωνιστεί ο Michael Keaton (που φημολογείται ήδη ότι θα είναι ένας από τους βασικούς διεκδικητές του βραβείου Όσκαρ Α’ Ανδρικής Ερμηνείας) ο οποίος υποδύεται έναν ηθοποιό που έγινε διάσημος στο παρελθόν στο ρόλο ενός σούπερ ήρωα. Τώρα, καλείται να ξεπεράσει οικογενειακές δυσκολίες και εγωπάθειες ώστε να ανεβάσει ένα έργο στο Broadway, προσπαθώντας να ανακτήσει την παλιά του αίγλη και να επανακάμψει στην καριέρα του. Στο πλευρό του Keaton εμφανίζονται οι Edward Norton, Zack Galifianakis, Naomi Watts και Emma Stone.

 

Boyhood

Ο σκηνοθέτης της τριλογίας «Before Sunrise», «Before Sunset» και «Before Midnight», Richard Linklater, παρουσιάσε το νέο του project με τίτλο «Boyhood», μια ταινία που κέρδισε την Αργυρή Άρκτο Σκηνοθεσίας στο 64ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Βερολίνου. Πρόκειται για έναν κινηματογραφικό άθλο, μια ταινία που γύρισε από το 2002 έως το 2013, συγκεντρώνοντας τους ίδιους, κάθε φορά, ηθοποιούς, μπροστά από την κάμερα. Στην ταινία παρακολουθούμε τη ζωή του Μason, τον οποίο υποδύεται ο Ellar Coltrane, ενός παιδιού που ο Linklater ανακάλυψε στο Τέξας όταν ήταν 6 χρονών. Όταν ολοκληρώθηκε η ταινία ήταν πλέον 18... Πρωταγωνιστούν ο Ethan Hawke και η Patricia Arquette.

 

Unbroken

Λες αυτή να είναι η χρονιά της Angelina Jolie; Διόλου απίθανο! Η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός φιλοδοξεί με το «Unbroken» να καθιερωθεί στο Χόλιγουντ με την άλλη της ιδιότητα, αυτή της σκηνοθέτριας, και όπως φαίνεται τα καταφέρνει μια χαρά. Πρόκειται για ένα επικό δράμα που μιλά για τη ζωή του Ολυμπιονίκη και ήρωα πολέμου Louis ‘Louie’ Zamperini (Jack O'Connell) ο οποίος, μαζί με άλλους δύο από το πλήρωμα του αεροσκάφους επέζησαν πάνω σε μία σχεδία για 47 ημέρες μετά από ένα αεροπορικό ατύχημα κατά τη διάρκεια το Β' Παγκοσμίου Πολέμου,  μέχρι να πέσουν στα χέρια του Ιαπωνικού Ναυτικού και να σταλούν ως αιχμάλωτοι πολέμου σε στρατόπεδο συγκέντρωσης. Η ταινία αναμένεται να προβληθεί στην Κύπρο τον Ιανουάριο του 2015.



 

ΜΕ ΤΟ ΕΝΑ ΠΟΔΙ

Foxcatcher

Η νέα ταινία του Bennett Miller («Capote», «Moneyball») βασίζεται στην αυτοβιογραφία του χρυσού Ολυμπιονίκη της ελληνορωμαϊκής πάλης, Mark Schultz, τον οποίο ενσαρκώνει ο Channing Tatum. Ο Mark Ruffalo υποδύεται τον -επίσης Ολυμπιονίκη- αδελφό του, David Schultz, ενώ ο Steve Carell, σε κόντρα ρόλο, έναν παρανοϊκό δολοφόνο, και όπως φαίνεται ετοιμάζεται να κερδίσει την πρώτη του υποψηφιότητα για Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου. Η ταινία βασίζεται στην αληθινή ιστορία του εκατομμυριούχου John Du Pont (Steve Carell), ο οποίος έπασχε από σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα και ήταν πεπεισμένος ότι υπήρχε οργανωμένο σχέδιο εξόντωσής του.

 

The Imitation Game

Ο Benedict Cumberbatch είναι χωρίς αμφιβολία ένας από τους πιο ταλαντούχους ηθοποιούς της γενιάς του και είναι σίγουρο ότι θα μας απασχολήσει ακόμα περισσότερο στο μέλλον με τους «ψαγμένους» ρόλους του. Το «The Imitation Game» του Morten Tyldum («Headhunters», «Buddy»), μια ταινία που ενθουσίασε τους κριτικούς στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Λονδίνου και του Τορόντο, είναι βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του Andrew Hodges, το οποίο αφηγείται τη ζωή του Βρετανού μαθηματικού Alan Turing. Πρόκειται για τον άνθρωπο που κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, δημιούργησε τη μηχανή που έσπασε τον γερμανικό κωδικό Enigma, τον κώδικα δηλαδή επικοινωνίας των Ναζί. Όντας ομοφυλόφιλος, ο Turing αντί για ήρωας, καταδικάστηκε για τις σεξουαλικές του προτιμήσεις, υπέστη χημικό ευνουχισμό και αυτοκτόνησε στα 41 του χρόνια. Στο πλευρό του Cumberbatch, η Κeira Knightley.

 

Gone Girl

Ο Ben Affleck άφησε για λίγο στην άκρη τη μακριά μαύρη κάπα του Batman, για να συνεργαστεί με τον David Fincher, («The Social Network», «Fight Club») στην ταινία μυστηρίου «Gone Girl». Η ταινία είναι μεταφορά του ομότιτλου μυθιστορήματος της Gillian Flynn (η οποία υπογράφει και το σενάριο), που εκδόθηκε για πρώτη φορά στις Η.Π.Α. τον Ιούνιο του 2012 και πολύ σύντομα κατέκτησε την πρώτη θέση στα best seller της εφημερίδας New York Times. Η ταινία μάς αφηγείται την ιστορία του Nick Dunne (Ben Affleck) και της συζύγου του Amy (Rosamund Pike), ενός ζευγαριού από τη Νέα Υόρκη που αποφασίζουν να μετακομίσουν στο Μιζούρι. Και ενώ όλα στη ζωή τους μοιάζουν να κυλούν ήρεμα και αρμονικά, την ημέρα της πέμπτης επετείου τους, η Amy εξαφανίζεται. Καθώς τα ψέματα βγαίνουν στην επιφάνεια, μία είναι η ερώτηση στο στόμα κάθε ενδιαφερομένου: είναι ο Nick υπεύθυνος για την εξαφάνιση της συζύγου του; 



 

ΠΑΙΖΕΙ, ΠΑΙΖΕΙ!

American Sniper

Αν μη τι άλλο, μια κινηματογραφική συνάντηση Clint Eastwood και Bradley Cooper είναι αρκετή για να μας τραβήξει την προσοχή. Ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης, μετά το μιούζικαλ «Jersey Boys», επιστρέφει στα παλιά γνώριμα λημέρια του και μας παρουσιάζει το «American Sniper», ένα στρατιωτικό δράμα βασισμένο στην αυτοβιογραφία του πρώην πεζοναύτη Chris Kyle, «American Sniper: The Autobiography Of The Most Lethal Sniper In US Military History». O Chris Kyle, τον οποίο υποδύεται ο Bradley Cooper, είναι ένας ελεύθερος σκοπευτής του Πολεμικού Ναυτικού-ο οποίος κατέχει τις περισσότερες επιβεβαιωμένες θανατώσεις στην στρατιωτική ιστορία των ΗΠΑ. Στο πλευρό του Cooper, η Sienna Miller.

 

A Most Violent Year

Μετά την περσινή επιτυχία που γνώρισε με το «All is Lost», ο σκηνοθέτης J.C. Chandor επιστρέφει δυναμικά με τη δραματική ταινία «A Most Violent Year», στην οποία πρωταγωνιστούν δύο ιδιαίτερα ταλαντούχοι ηθοποιοί, η Jessica Chastain και ο Oscar Isaac. Η ταινία μας μεταφέρει στη Νέα Υόρκη το χειμώνα του 1981, μία από τις πιο βίαιες χρονιές στην ιστορία της μεγαλούπολης, και επικεντρώνεται στη ζωή ενός μετανάστη και της οικογένειάς του, ο οποίος προσπαθεί να κάνει την επιχείρησή του να επιβιώσει, σε μια Αμερική γεμάτη βία, μίσος, έγκλημα και διαφθορά.

 

Interstellar

Ο Christopher Nolan («Inception») σκηνοθετεί τον κάτοχο του φετινού βραβείου Όσκαρ Α΄ Ανδρικού Ρόλου Matthew McConaughey, ο οποίος είδε τις μετοχές του στο Χόλιγουντ να ανεβαίνουν κατακόρυφα μετά το «Dallas Buyers Club'» και την εξαιρετική του ερμηνεία στη μίνι noir σειρά «True Detective» του HBO. Και αφού το φιλμ υπογράφει σεναριακά (μαζί με τον αδελφό του Jonathan) και σκηνοθετεί ο Christopher Nolan, φαντάζομαι πως ήδη θα έχεις καταλάβει ότι μιλάμε για μια καλογυρισμένη περίπλοκη ταινία επιστημονικής φαντασίας, η οποία αποτελεί μια συναρπαστική ιστορία του διαχρονικού αγώνα του ανθρώπου να κατανοήσει τη θέση του στο σύμπαν. «Interstellar» θα πει ταξίδι από το ένα ηλιακό σύστημα στο άλλο. Κι αυτό πρέπει να γίνει άμεσα, μια που η Γη αρχίζει να καταστρέφεται, γεγονός που θα οδηγήσει μια ομάδα επιστημόνων να βρει έναν καινούργιο και φυσικά κατοικήσιμο πλανήτη για τους ανθρώπους, εξ ου και χρησιμοποιούν μια πύλη, μια  «σκουληκότρυπα» για να πραγματοποιήσουν ταξίδια στο χρόνο πέρα από τους φυσικούς περιορισμούς. Τον McConaughey πλαισιώνουν η Anne Hathaway, η Jessica Chastain και ο Michael Kane.



 

ΒΡΕ ΛΕΣ;

Inherent Vice

Πρόκειται για το έβδομο φιλμ του Paul Thomas Anderson («There Will Be Blood», «The Master») και πρώτη κινηματογραφική μεταφορά μυθιστορήματος του Thomas Pynchon! H ταινία μας μεταφέρει στα τέλη της ψυχεδελικής δεκαετίας του ’60, όπου η παράνοια κυβερνά και ο ντετέκτιβ Larry ‘Doc’ Sportello (Joaquin Phoenix) ξέρει καλά πως η λέξη «αγάπη» είναι απλά της μόδας όπως η λέξη «groovy», με τη διαφορά πως η συχνή της χρήση οδηγεί σε προβλήματα. Όταν η πρώην φίλη του Doc εμφανίζεται ξαφνικά με μια ιστορία για τον νυν δισεκατομμυριούχο εργολάβο φίλο της, τον οποίο συμπτωματικά αγαπά, και ένα σχέδιο της γυναίκας του και του φίλου της να τον απαγάγουν και να τον κλείσουν σε ψυχιατρική κλινική, τότε συμβαίνει κάτι περίεργο... Νουάρ ταινία στην οποία συμμετέχουν παράλληλα οι Josh Brolin, Reese Witherspoon, Owen Wilson και Benicio Del Toro.



 

ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ;

Big Eyes

Ένα καινούργιο κινηματογραφικό project από τον Tim Burton είναι πάντα καλοδεχούμενο. Ειδικά όταν (επιτέλους!) σε αυτό δεν πρωταγωνιστεί ο Johnny Depp! Στη νέα ταινία του Burton, η βραβευμένη με Χρυσή Σφαίρα ηθοποιός Amy Adams, υποδύεται το ρόλο της ζωγράφου Margaret Keane, η οποία έγινε γνωστή στην Αμερική τη δεκαετία του ’50 μέσα από τους πίνακές της που απεικόνιζαν γυναίκες και παιδιά με τεράστια μάτια. Στο ρόλο του συζύγου της, επίσης ζωγράφου, που πουλούσε τα έργα της ως δικά του, συναντούμε τον Christoph Waltz. Το ζευγάρι πήρε διαζύγιο, όμως η διαμάχη των δικαιωμάτων κράτησε χρόνια... Μήπως σου «μυρίζει» και σένα Όσκαρ εδώ; Η ταινία θα κάνει πρεμιέρα στην Αμερική ανήμερα τα Χριστούγεννα.

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ