Οι κλέφτες της άμμου

Article featured image
Article featured image

Ως το «νέο πετρέλαιο» με τεράστια ζήτηση στη μαύρη αγορά θεωρείται η ..άμμος στις παραλίες.

Από το Μαρόκο και το Πράσινο Ακρωτήρι μέχρι την Τζαμάικα και τη Νέα Ζηλανδία, τεράστιοι αμμόλοφοι και ακτές εξαφανίζονται και ο λόγος δεν είναι η κλιματική αλλαγή.

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος, η άμμος τροφοδοτεί μία μαύρη αγορά πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, αφού είναι πολύτιμη για μία μεγάλη γκάμα εφαρμογών, από τσιπάκια Η/Υ και κινητά, μέχρι κατασκευή γυαλιού και τσιμέντου.

Η ραγδαία ανάπτυξη χωρών όπως η Κίνα και η Ινδία αυξάνει κατακόρυφα τη ζήτηση άμμου και παρά τους αυστηρούς περιορισμούς, η μαύρη αγορά οργιάζει με τους κλέφτες άμμου να δραστηριοποιούνται σε περισσότερες από 60 χώρες παγκοσμίως.

Ενδεικτικά, το 2012, μόνο η Γερμανία, εξόρυξε 235.000.000 τόνους άμμου και αμμοχάλκου με το 95% να προορίζεται για την οικοδομική της βιομηχανία.

Σύμφωνα με το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNEP) η παγκόσμια κατανάλωση άμμου αγγίζει σήμερα τους 40.000.000.000 τόνους.

Επιπτώσεις στο περιβάλλον

Τις επιπτώσεις της περιβαλλοντικής αυτής καταστροφής βιώνει ήδη η κοινότητα Ριμπέιρα ντα Μπάρκα στο Πράσινο Ακρωτήρι, αφού οι ακτές τις έχουν σχεδόν εξαφανιστεί από τις παράνομες αμμοληψίες και η θάλασσα και η αλμύρα ροκανίζουν τα θεμέλια των σπιτιών, ενώ η στάθμη του νερού έχει ανέβει επικίνδυνα.

Οι ειδικοί προειδοποιούν για βαρύτατες συνέπειες σε όλο τον πλανήτη, αφού η εξαφάνιση της άμμου, διαταράσσει βίαια τα θαλάσσια οικοσυστήματα και η αποψίλωση των ακτών συνεπάγεται ακόμη πιο ακραία καιρικά φαινόμενα και λειψυδρία.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ