Πόσο ασφαλές είναι δύο ξαδέρφια να κάνουν παιδί;

Η γέννηση ενός παιδιού που θα προκύψει από την εpωτική πράξη μεταξύ συγγενών δευτέρου βαθμού (πρώτα ξαδέλφια) δεν είναι καθόλου, μα καθόλου ασφαλής και οι κίνδυνοι για το παιδί είναι τεράστιοι.

Μια έρευνα Άγγλων επιστημόνων έρχεται να επιβεβαιώσει το αυτονόητο από την αρχαιότητα, τότε που για να διατηρηθεί το βασιλικό αίμα, παντρεύονταν τα πρωτοξάδερφα, ακόμη και τα αδέρφια και τα παιδιά που γεννούσαν είχαν σε μεγάλο ποσοστό διάφορα προβλήματα.

Και στον σύγχρονο κόσμο όμως, το έθιμο του να παντρεύονται τα πρώτα ξαδέρφια δεν έχει εξαλειφθεί από παντού.

Οι επιστήμονες από τα πανεπιστήμια Leeds και Bradford, με επικεφαλής τους καθηγητές Eamonn Sheridan και Neil Small, διαπίστωσαν, αφού μελέτησαν τη γέννηση 13.500 μωρών, όλα μέλη της πακιστανικής κοινότητας στην Αγγλία (όπου οι γάμοι μεταξύ συγγενών παραμένουν ακόμη σε ισχύ), ότι πολλά μωρά γεννήθηκαν με περισσότερες ανωμαλίες από τον μέσο όρο του πληθυσμού.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Lancet» και είναι αξιοσημείωτο πως ο γάμος μεταξύ πρώτων εξαδέλφων διπλασιάζει τον κίνδυνο γέννησης παιδιού με γενετικά ελαττώματα.

Μάλιστα, σύμφωνα με τους ερευνητές, ο γάμος ανάμεσα σε πρώτα ξαδέρφια είναι υπεύθυνος για το ένα τρίτο (31%) των γενετικών ανωμαλιών στα μωρά των Πακιστανών στην Αγγλία.

Ο κίνδυνος γέννησης μωρού με σοβαρή βλάβη στην καρδιά ή στο νευρικό σύστημα, που μπορεί να επιφέρει και πρόωρο θάνατο, είναι μεν μικρός σε απόλυτους αριθμούς, παραμένει όμως διπλάσιος (6%) σε σχέση με τον γενικό πακιστανικό πληθυσμό (3%).

Η ίδια έρευνα αφορούσε και Άγγλους, και διαπιστώθηκε πως ο κίνδυνος διπλασιάζεται πάλι μεταξύ συγγενών. Από 2% που είναι κανονικά, φτάνει στο 4%, ειδικά όταν η μητέρα έχει ξεπεράσει το 34ο έτος της ηλικίας της.

Με απλά λόγια, η έρευνα έδειξε ότι είναι απαγορευτικό σε στενούς συγγενείς να κάνουν μεταξύ τους παιδιά, γιατί οι χρωμοσωματικές ανωμαλίες που θα υπάρξουν μπορεί να αποβούν μοιραίες.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ