Σερ Στέλιος: Βραβεύοντας τη δικοινοτική επιχειρηματική συνεργασία

Article featured image
Article featured image

Λίγα μέτρα πιο κάτω απ’ το Κέντρο Τεχνών, θα ‘χεις προσέξει πως το κτίριο στη γωνία Παλιάς Ηλεκτρικής και Επτανήσου έχει ανακαινιστεί. Εκεί στεγάζεται το «Stelios Philanthropic Foundation» που φέρει την υπογραφή του επιχειρηματία Στέλιου Χατζηιωάννου και το οποίο, μεταξύ άλλων, ενισχύει τα τελευταία έξι χρόνια τη δικοινοτική επιχειρηματική συνεργασία.

 

Stelios Philanthropic Foundation

Δημιουργός της ναυτιλιακής εταιρίας  Stelmar, η οποία πωλήθηκε το 2005, και ευρύτερα γνωστός για τη δημιουργία της αεροπορικής εταιρείας EasyJet, ο Χατζηιωάννου λαμβάνει τον τίτλο του ιππότη το 2006 από την Βασίλισσα Ελισάβετ για τις υπηρεσίες του στην επιχειρηματικότητα. Την ίδια χρονιά ιδρύει το «Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Στέλιος Χατζηιωάννου» το οποίο είναι υπεύθυνο, μεταξύ άλλων, για μια σειρά από φιλανθρωπικές πρωτοβουλίες, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης της επιχειρηματικότητας, της εκπαίδευσης και του περιβάλλοντος, τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό. Επίσης, το Ίδρυμα δημιούργησε πριν από ενάμισι χρόνο το πρόγραμμα «Φαγητό από καρδιάς» στη Λεμεσό, το οποίο δραστηριοποιείται σήμερα και στη Λευκωσία, προσφέροντας καθημερινά 4,000 γεύματα. Αντίστοιχο πρόγραμμα γίνεται και στην Αθήνα.

Stelios Bi-Communal Business Awards 2014

Ο Χατζηιωάννου, επισκέφτηκε την Κύπρο την περασμένη Τρίτη, 14 Οκτωβρίου για την Τελετή Απονομής των Επιχειρηματικών Βραβείων Δικοινοτικής Συνεργασίας 2014, η οποία εντάσσεται στις δραστηριότητες του Ιδρύματος. Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε παρευρέθηκε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης.

Αυτή είναι η έκτη χρονιά που η εν λόγω τελετή λαμβάνει χώρα και πρόκειται για μια ιδέα που γεννήθηκε στον Χατζηιωάννου όταν για πρώτη φορά, το 2007, πέρασε στην κατεχόμενη Κύπρο. Σκεπτόμενος τρόπους για βοηθήσει κι ο ίδιος, αποφασίζει να δημιουργήσει τα εν λόγω βραβεία που έγιναν θεσμός.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως από το 2009 έχουν απονεμηθεί βραβεία αξίας €1.200.000, σε επιχειρήσεις που έχουν επιδείξει αφοσίωση στην καλλιέργεια και την ενίσχυση των οικονομικών και πολιτιστικών δεσμών μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Πρόκειται για ένα θεσμό που σκοπό έχει να συμβάλει στην προοπτική ανάπτυξης δικοινοτικών επιχειρηματικών συνεργασιών και να ωθήσει την οικονομική ανάπτυξή τους, βραβεύοντας δέκα στο σύνολο επιχειρηματικές ομάδες με το ποσό των 10 χιλιάδων ευρώ την καθεμία. Οι ομάδες αυτές προέρχονται από ένα ευρύ φάσμα επιχειρηματικών τομέων,όπως εμπόριο, τουρισμό, ανάπτυξη διαδικτύου, συμβουλευτικές υπηρεσίες και τέχνες.

Φέτος, από τις 32 δικοινοτικές προτάσεις που υποβλήθηκαν για το 2014, ξεχώρισαν οι δέκα.  Οι συγκεκριμένοι συνεταιρισμοί ασχολούνται με την έκδοση βιβλίων σε ελληνικά και τουρκικά, με την αναστήλωση της Μονής του Αποστόλου Αντρέα, την αλιεία και εμπορία ψαριών, με την εκπαίδευση πιλότων, την αποκατάσταση νεκροταφείων, την εκπαίδευση παιδιών προεφηβικής ηλικίας, με χρηματοκιβώτια παραλίας και με τo extreme sport kitesurfing.

Οι βραβευθέντες για το 2014:

Niyazi Kizilyurek - Μιχάλης Θεοδώρου

Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου - Hakki Emir

Ozgu Ozun – Ιωάννης Δρουσιώτης

Κυριάκος Σαββίδης - Tolay Celebi

Πιερής Χατζηπιερής - Yakup Engin TEL

Γιώργος Κέπολας - Neshe Yashin

Gozde Pehlivan - Melanie Pappas-Lemona

Νίκος Πισσούριος - Erçim Uluğ

Ιωάννης Παπαδήκος - Tosun Altinel

Κωστάκης Κωνσταντίνου - Kufi Tulga

Μάθετε περισσότερα για το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα του Στέλιου Χατζηιωάννου εδώ. 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ