F1 in Schools: Η κυπριακή συμμετοχή

Article featured image
Article featured image

Στον παγκόσμιο διαγωνισμό F1 in Schools, στον οποίο συμμετέχουν 40 χώρες, λαμβάνει -και φέτος- μέρος η Κύπρος, με την ομάδα Six and Plus. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν μαθητές ηλικίας 9-19, οι οποίοι καλούνται όχι μόνο να κατασκευάσουν την δική τους μινιατούρα F1 αλλά και να διαχειριστούν το μάρκετινγκ και τα οικονομικά της ομάδας τους. Η κυπριακή ομάδα που κέρδισε πέρυσι την τιμητική 13η θέση στον εν λόγω διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε στο Τέξας, ετοιμάζει και φέτος τις βαλίτσες της για να ταξιδέψει σε λίγες μέρες στο Άμπου Ντάμπι όπου θα φιλοξενηθεί το F1 in Schools 2014. Ο υπεύθυνος καθηγητής της ομάδας και μηχανολόγος μηχανικός Κωνσταντίνος Λεκάκης μας ενημερώνει για τον πρωτοποριακό αυτό διαγωνισμό και την κυπριακή ομάδα που θα μας εκπροσωπεύσει.  



Ακούγεται ωφέλιμος για τους μαθητές μας ο εν λόγω διαγωνισμός.

Είναι, γιατί μέσα απ’ τις διαδικασίες που ακολουθούνται, οι μαθητές έρχονται σ‘ επαφή με τις έννοιες της έρευνας, της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας. Είναι επίσης σημαντικός γιατί ξεφεύγει απ’ τα πλαίσια των υφιστάμενων διαγωνισμών που διεξάγονται στην Κύπρο κι είναι δημοφιλής σε παγκόσμιο επίπεδο. Επιπλέον, ενισχύει το ενδιαφέρον των μαθητών για τις Φυσικές Επιστήμες, τις Νέες Τεχνολογίες, τη Μηχανική και τα Μαθηματικά. Όλα αυτά εφαρμόζονται για να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός και η κατασκευή ενός ομοιώματος αυτοκινήτου F1. Πέραν αυτών, ο εν λόγω διαγωνισμός εισαγάγει τους μαθητές στις αρχές της οικονομίας, του μάρκετινγκ και του επιχειρείν αφού, εκτός απ’ τον σχεδιασμό και την κατασκευή του ομοιώματος, τους ζητείται να στήσουν το δικό τους επιχειρησιακό πλάνο για την προσέγγιση χορηγών που θα στηρίξουν την ομάδα τους. Επιπλέον, αναπτύσσουν στρατηγικές μάρκετινγκ έτσι ώστε να προωθήσουν την κοινωνική εικόνα της ομάδας. Λαμβάνουν μέρος σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές, διοργανώνουν φιλανθρωπικούς εράνους και ενισχύουν παράλληλα τους άπορους μαθητές του σχολείου τους.

Πότε δημιουργήθηκε και με τι καταπιάνεται η κυπριακή ομάδα Six and Plus;

Η ομάδα συστάθηκε από έξι μαθητές του Λυκείου Αγ. Γεωργίου Λάρνακας τον Οκτώβριο του 2012, όταν αυτοί ενημερώθηκαν ότι θα γινόταν ο διαγωνισμός F1 in Schools στην Κύπρο. Με επισκέφτηκαν και μου ζήτησαν να τους αναλάβω ως σύμβουλος καθηγητής. Πέρυσι η ομάδα αποτελείτο από τρία αγόρια και τρία κορίτσια, γι’ αυτό και το «Six». Το «Plus» έχει να κάνει με το κάτι… παραπάνω. Τις ιδέες τους και πως αυτές εξελίσσονται.

 



Ποιες είναι οι προϋποθέσεις του διαγωνισμού F1 in Schools; Τι ζητείται από τους μαθητές;

Οι μαθητές πρέπει να κατασκευάσουν από ένα κομμάτι ξύλου μπάλσα, μια  μινιατούρα F1. Επιπλέον πρέπει να λάβουν ρόλους όπως τους αντίστοιχους ρόλους που ισχύουν στην Φόρμουλα 1, σ’ όλους τους τομείς. Για το σχεδιασμό του αυτοκινήτου, τα παιδιά θα πρέπει να μάθουν να χειρίζονται επιπλέον λογισμικά προγράμματα, προγράμματα δηλαδή που δεν διδάσκονται στο σχολείο. Πρόκειται για επαγγελματικά εργαλεία, προγράμματα σχεδιασμού, που χρησιμοποιούν κατασκευαστικές βιομηχανίες διεθνούς κύρους. Υπάρχουν μάλιστα συγκεκριμένοι κανόνες που πρέπει να ακολουθηθούν και αυτοί καθορίζονται από την διοργανώτρια εταιρεία.

 



Οπόταν οι μαθητές αναπτύσσουν… επαγγελματικές ικανότητες;

Ακριβώς. Για την κατασκευή του αυτοκινήτου για παράδειγμα, οι μαθητές έρχονται σε επαφή με τις κατασκευαστικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην κατασκευή εξαρτημάτων με την χρήση της μεθόδου CAD – CAM & CNC. Συνεργάζονται μαζί τους και μαθαίνουν περισσότερα όσον αφορά στην εν λόγω μέθοδο. Απώτερος σκοπός είναι η κατασκευή της μινιατούρας F1 βάση του σχεδίου που οι ίδιοι δημιούργησαν στον υπολογιστή τους. Εδώ είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι το αυτοκίνητο της F1 είναι πρωτοποριακό γιατί κινείται με τη χρήση φυσιγγιών πεπιεσμένου CO2. 

Γενικότερα μέσα απ’ τον διαγωνισμό οι μαθητές κατανοούν τη σημασία των εννοιών της έρευνας, της καινοτομίας, της επιχειρηματικότητας καθώς και την ομαδική εργασία. Επιπλέον αναπτύσσουν σχέσεις και συνεργασίες με επαγγελματίες από διάφορους χώρους όπως για παράδειγμα διαφημιστές, σχεδιαστές μηχανικούς, πανεπιστημιακούς καθηγητές και άλλους. Οι μαθητές διδάσκονται και βλέπουν στην πράξη πώς στήνεται και λειτουργεί μια ομάδας F1.

Πώς ήταν η περσινή διοργάνωση στην οποία λάβατε μέρος; Τι αποκόμισαν οι μαθητές μας;

Η διοργάνωση ήταν άκρως επαγγελματική, σωστά δομημένη και σχεδιασμένη μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια. Ο διαγωνισμός τόσο για τα παιδιά, όσο και για μένα, αποτέλεσε μια εμπειρία ζωής. Για μια βδομάδα ήμασταν σε καθημερινή επαφή με ανθρώπους απ’ όλο τον κόσμο, κάναμε γνωριμίες και καινούριους φίλους. Το σημαντικότερο όμως ήταν ότι τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με άτομα της F1. Με μηχανικούς σχεδιαστές, πιλότους, διευθυντές ομάδων κ.ά. Πέραν αυτών, στον διαγωνισμό ήταν καλεσμένοι και καθηγητές από  γνωστά πανεπιστήμια ανά το παγκόσμιο που έψαχναν τα επόμενα ταλέντα.

 



Όσον αφορά στην φετινή μας συμμετοχή στον διαγωνισμό, ποιοι είναι οι στόχοι της ομάδας;

Να πούμε ότι ο φετινός διαγωνισμός θα διεξαχθεί στο Άμπου Ντάμπι, μεταξύ 16-19 Νοεμβρίου. Η ομάδα Six and Plus θα λάβει και φέτος μέρος σ’ αυτό το παγκόσμιο γεγονός και σκοπός όλων μας είναι μια αξιόλογη και αξιοπρεπής παρουσίαση. Πέρυσι είχαμε κερδίσει την τιμητική 13η θέση αλλά ας μην ξεχνάμε ότι το πιο σημαντικό είναι οι μαθητές να αποκτήσουν εμπειρίες που θα τους βοηθήσουν στην ακαδημαϊκή και επαγγελματική τους ανέλιξη. Φέτος την ομάδα αποτελούν οι: Ανδρέας Κουμένης, Γιώργος Κωνσταντίνου, Βασίλης Μαυραγάνης, Μαρίνα Λουκά και Σοφία Τσιλίδη.

 



Περισσότερες πληροφορίες για την κυπριακή ομάδα Six and Plus.

Περισσότερα για τον διαγωνισμό F1 in Schools.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ