Βραβείο Ζαχάρωφ στον Denis Mukwege [για την ελευθερία της σκέψης και τον αγώνα του για την προστασία των γυναικών]

Article featured image
Article featured image

Στον Denis Mukwege από το Κογκό απονέμεται το φετινό βραβείο Ζαχάρωφ για την ελευθερία της σκέψης, έπειτα από απόφαση του προέδρου του ΕΚ και των επικεφαλής των πολιτικών ομάδων.

«Η Διάσκεψη των Προέδρων αποφάσισε ομόφωνα να απονείμει το Βραβείο Ζαχάρωφ στον Denis Mukwege από το Κονγκό, για τον αγώνα του για την προστασία των γυναικών» τόνισε ο κ. Schulz.Σε πολλές εμπόλεμες περιοχές ανά τον κόσμο η σεξουαλική βία χρησιμοποιείται ως όπλο. Ο Denis Mukwege, είναι γυναικολόγος από το Κογκό. Ίδρυσε και εργάζεται στο νοσοκομείο Panzi στο Μπουκάβου, όπου βοηθά γυναίκες της περιοχής να ανταπεξέλθουν στις συνέπειες της σεξουαλικής βίας που υφίστανται στο περιθώριο των πολέμων στη χώρα. Μπορεί ο πόλεμος στο Κονγκό να έχει επίσημα τελειώσει, οι ένοπλες συγκρούσεις και οι επιθέσεις εναντίον αμάχων όμως συνεχίζονται στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Ο Denis Mukwege, προτάθηκε από τις πολιτικές ομάδες των Σοσιαλιστών και των Φιλελεύθερων και από την ευρωβουλευτή Barbara Lochbihler.

Ο κ. Schulz επεσήμανε ότι δεν ήταν απόφαση κατά του κινήματος Euromaidan αλλά υπέρ του Mukwege και προσέθεσε ότι οι εκπρόσωποι του κινήματος θα κληθούν να συμμετάσχουν στην τελετή απονομής το Νοέμβριο. Επίσης, δήλωσε ότι το ΕΚ θα στείλει αντιπροσωπεία στο Αζερμπαϊτζάν για να ανταποκριθεί και να υποστηρίξει τη Leyla Yunus στον αγώνα της για τη δημοκρατία και την ελευθερία στη χώρας της.

Η απονομή του βραβείου θα γίνει στις 26 Νοεμβρίου, στην ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο.

Για την ελευθερία της σκέψης

Κάθε χρόνο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απονέμει αυτό το βραβείο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό βραβείο ύψους 50 000 ευρώ, κατά τη διάρκεια επίσημης συνεδρίασης που διεξάγεται στο Στρασβούργο στα τέλη του χρόνου.

Το βραβείο Ζαχάρωφ απονέμεται με στόχο να τιμηθούν άτομα ή οργανώσεις για τις προσπάθειές τους να προάγουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ