Ο δεινόσαυρος με τα μεγαλύτερα χέρια στη γη

Article featured image
Article featured image

Οι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι επιτέλους έλυσαν το αίνιγμα των γιγάντιων απολιθωμένων μπροστινών άκρων ενός μυστηριώδους δεινόσαυρου, με γιγάντια χέρια μήκους 2,4 μέτρων, τα οποία ήταν τα μεγαλύτερα χέρια που έχουν ποτέ βρεθεί σε δίποδο ζώο στον πλανήτη μας.

 

Το κάθε χέρι του εν λόγω τέρατος , είχε τρία τεράστια νύχια στην άκρη του.

Η ανακάλυψη των γιγάντιων απολιθωμένων μπροστινών άκρων του μυστηριώδους δεινόσαυρου έγινε περίπου 50 χρόνια πριν, στην έρημο Γκόμπι της Μογγολίας.

Επρόκειτο για ένα δεινόσαυρο μεγάλο σχεδόν, όσο ο Τυραννόσαυρος που έφθανε τα 11 μέτρα μήκος και ζύγιζε 6,4 τόνους. Άνηκε στην ομάδα των «ορνιθομιμόσαυρων» (μέλος της ευρύτερης οικογένειας των θηρόποδων δεινόσαυρων) που ονομάστηκαν έτσι, επειδή έμοιαζαν με σαύρες που μιμούνταν τα πουλιά. Ήταν δίποδος, όπως οι στρουθοκάμηλοι και χρησιμοποιούσε τα δύο τρομερά μπροστινά χέρια του για να κυνηγά την τροφή του.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον παλαιοντολόγο Γιανγκ Ναμ Λι του Ινστιτούτου Γεωεπιστημών της Ν. Κορέας που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο Ρόιτερς, ανακάλυψαν, επίσης στην έρημο Γκόμπι, δύο σχεδόν πλήρεις σκελετούς του δεινόσαυρου, τον οποίο ονόμασαν «Δεινόχειρα» (Deinocheirus mirificus) λόγω των δεινών (τρομερών) χεριών του. Η αρχική ανακάλυψη των απολιθωμένων χεριών είχε γίνει το 1965 από μια πολωνομογγολική επιστημονική αποστολή.

Το σώμα του παμφάγου δεινόσαυρου, ο οποίος τρεφόταν με φυτά, ψάρια και μικρά ζώα σε υγρότοπους ήταν πολύ παράξενο, καθώς θύμιζε γιγάντια στρουθοκάμηλο με καμπούρα, ενώ είχε ένα επίμηκες κεφάλι με μήκος πάνω από ένα μέτρο και ράμφος σαν της πάπιας, καθώς και μια τεράστια κοιλιά.

«Ήταν ένας από τους πιο περίεργους δεινόσαυρους, παράξενος πέρα από κάθε φαντασία», δήλωσε ο Γιανγκ Ναμ Λι και εκτίμησε, ότι το ζώο πρέπει να περπατούσε πολύ αργά.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ