Βρέθηκαν τα συντρίμμια, αγνοούνται οι πιλότοι

Βρέθηκαν τα συντρίμμια οι δύο όμως χειριστές εξακολουθούν να αγνοούνται. 

Μοιραία ήταν η κατάληξη του δικινητήριου αεροσκάφους που από χθες στις 19.00 χάθηκε από τα ραντάρ του Κέντρου Ελέγχου Περιοχής Λευκωσίας. ΤΑ συντρίμμια εντοπίστηκαν τελικά χθες το βράδυ από ελληνικό εμπορικό δεξαμενόπλοιο γύρω στα 80 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Λάρνακας. 

Τελικά η πτήση του δικινητήριου Diamond DA42 με δύο επιβαίνοντες, είχε τραγική κατάληξη. Το αεροσκάφος χάθηκε στις 19.00 το βράδυ της Τετάρτης από τα ραντάρ του Κέντρου Ελέγχου Περιοχής Λευκωσίας, ενώ βρισκόταν γύρω στα 80 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Λάρνακας.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Άμυνας, Χριστόφορο Φωκαίδη, έχει επιβεβαιωθεί πως τα συντρίμμια ανήκουν στο εκπαιδευτικό αεροσκάφος.

Στο αεροσκάφος επέβαιναναν ο Κύπριος χειριστής, Αυγουστίνος Ασυγουστή και ο Λιβάνιος Τζορτζ Οπέκι, οι οποίοι εξακολουθούν να αγνοούνται.

Σε πλήρη εξέλιξη η έρευνα

Η επιχείρηση, όπως ανακοίνωσε το Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης, είναι σε πλήρη εξέλιξη με τη συμμετοχή πτητικών μέσων και πλοίων. Επιπλέον, στην περιοχή βρίσκονται ακόμα δύο πολεμικά πλοία τα οποία συμμετέχουν στη δύναμη της UNIFIL, εκ των οποίων η ελληνική ΤΠΚ ΚΑΛΑΒΟΥΔΗΣ, τα οποία θα τεθούν υπό τον πλήρη επιχειρησιακό έλεγχο του ΚΣΕΔ για ενεργό συμμετοχή στις έρευνες.

Ανακοίνωση του ΚΣΕΔ

Σε δελτίο Τύπου του ΚΣΕΔ αναφέρεται ότι το ίχνος του αεροσκάφους απωλέσθηκε από τα Ραντάρ της Πολιτικής Αεροπορίας 45 ναυτικά μίλια νότια της Λάρνακας και αμέσως ελικόπτερο και τρία σκάφη της Λιμενικής Αστυνομίας και του Ναυτικού άρχισαν έρευνες. Παράλληλα δόθηκε εντολή στο δεξαμενόπλοιο «Spirit of Piraeus», το οποίο έπλεε πλησίον της τελευταίας θέσης του αεροσκάφους, να κινηθεί προς το σημείο και να παρέχει κάθε δυνατή βοήθεια.

Στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια της νύχτας, εκτός από τα αεροναυτικά μέσα της Κυπριακής Δημοκρατίας, συμμετείχαν 2 Ελικόπτερα CH - 53 και 2 αεροσκάφη C -130 από το Ισραήλ και από τη δύναμη της UNIFIL, η γερμανική κορβέτα BRAUNSCHWEIG F 260, η βραζιλιάνικη φρεγάτα CONSTITUICAO F 42 και ένα βραζιλιάνικο ελικόπτερο τύπου LYNX. Το ισραηλινό C-130 εκτέλεσε ρίψεις φωτιστικών βομβών για υποβοήθηση των πλωτών μέσων που συμμετείχαν στην έρευνα για εντοπισμό του αεροσκάφους.

Γερμανική κορβέτα συντοντιστής των ερευνών

Όπως διευκρινίζεται στην ανακοίνωση, η γερμανική κορβέτα BRAUNSCHWEIG ορίστηκε από το ΚΣΕΔ ως συντονιστής επί σκηνής και σε πλήρη συνεργασία με το ΚΣΕΔ συντόνιζε τα αεροναυτικά μέσα που συμμετείχαν στην επιχείρηση. Οι έρευνες για εντοπισμό των 2 αγνοουμένων συνεχίστηκαν από τα πλωτά μέσα καθ΄ όλη τη διάρκεια της νύχτας.

"Μέχρι τις 06:30 σήμερα, έχουν ανασυρθεί συντρίμμια του αεροσκάφους στα οποία αναγράφεται ο αριθμός νηολογίου του και που ταυτίζεται με αυτό του χαμένου αεροσκάφους, χωρίς όμως να εντοπιστεί μέχρι αυτή τη στιγμή κανένας εκ των αγνοουμένων. Με το πρώτο φως, στην επιχείρηση Έρευνας - Διάσωσης θα εμπλακούν εκ νέου τα πτητικά μέσα της Δημοκρατίας για να συνδράμουν στις έρευνες των πλωτών μέσων", αναφέρεται στην ανακοίνωση.


sigmalive

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ