6 πράγματα που κάνουν οι ευτυχισμένοι άνθρωποι

Για την πολυπόθητη ευτυχία πολλά έχουν γραφτεί και άλλα τόσα έχουν ειπωθεί. Πόσο άπιαστος στόχος είναι τελικά η επίτευξή της και πόσο κόπο και προσπάθεια χρειάζεται εκ μέρους μας;

 

Τι ρόλο διαδραματίζουν η τύχη και οι συγκυρίες και σε ποιο βαθμό όντως «όλα βρίσκονται μέσα στο μυαλό»;

Πολλά, βασανιστικά, πολυσύνθετα και διαχρονικά τα ερωτήματα. 

Οι παρακάτω είναι έξι απλές και άμεσα εφαρμόσιμες συμβουλές για να μας κάνουν λίγο πιο ελεύθερους και λίγο πιο ευτυχισμένους.

 

Δεν είναι ανάγκη να αρέσεις σε όλουςΜάθε να αγαπάς τον εαυτό σου με τα όλα τα προτερήματα και τα ελαττώματά σου. Δεν είναι δυνατό να αρέσεις σε όλους, επομένως δεν έχει κανένα νόημα να κάνεις πράγματα ή και να αλλάζεις την προσωπικότητά σου προκειμένου να κερδίσεις τη συμπάθεια ή την έγκριση των άλλων.

Μην προσπαθείς να αλλάξεις τους άλλους. Σε αντιστοιχία με το «μην αλλάζεις για κανέναν» έτσι και εσύ μην προσπαθείς να αλλάξεις τους γύρω σου προκειμένου να ταιριάξεις καλύτερα μαζί τους. Μάθε να ζεις μαζί τους αρμονικά, βρες το κουμπί που θα σε συνδέσει με τον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά και όταν έχεις πρόβλημα με κάποιον, προσπάθησε μαζί του να βρεις μια λύση, χωρίς να του κάνεις επίθεση γιατί έχει κάποιο χαρακτηριστικό που δεν σου αρέσει.  

Μην εξαρτάσαι από τους φίλους σου. Οι φίλοι είναι το πιο όμορφο πράγμα που μπορείς να έχεις στη ζωή σου. Πρέπει όμως να μπορείς να σταθείς και μόνος σου στα πόδια σου, γιατί πολλές φορές θα βρεθείς αντιμέτωπος με δύσκολες καταστάσεις και οι φίλοι σου δεν θα βρίσκονται πάντα εκεί για να σε στηρίζουν. Άλλωστε η υπερβολική προσκόλληση στους ανθρώπους γύρω σου, όπως και σε κάθε τομέα, δεν είναι υγιής.  

Μην αυτοπροσδιορίζεσαι μόνο από τη δουλειά σου. Είσαι μια πολλαπλή προσωπικότητα με ενδιαφέροντα και εμπειρίες, δεν είσαι μόνο το επάγγελμά σου. Έτσι λοιπόν, όταν σε ρωτάει κάποιος «τι κάνεις στη ζωή σου» μην απαντάς «Είμαι γιατρός». Να περιγράφεις τον εαυτό σου με όσο περισσότερα χαρακτηριστικά μπορείς. Να δηλώνεις ότι δεν είσαι απλά μια δουλειά αλλά είσαι εθελοντής/ λάτρης του καφέ/ εθισμένος στα ταξίδια/ συμμετέχεις στο τάδε project αυτή την περίοδο και κάθε άλλη πτυχή του εαυτού σου που θες οι άλλοι να γνωρίζουν.  

Φτιάξε μια φιλοσοφία γύρω από την οποία θες να ζεις. Βρες τις αξίες και τα ιδανικά που σε εκφράζουν και ύστερα ανακάλυψε τους τρόπους με τους οποίους θα τα εντάξεις στην καθημερινότητά σου. Να κρίνεις τι είναι σωστό και τι λάθος σύμφωνα με τις δικές σου αντιλήψεις και όχι με το τι σου λένε οι άλλοι ότι «πρέπει» να κάνεις. Παράλληλα να είσαι ο πιο σκληρός κριτής του εαυτού σου.  

Ζήσε στο σήμερα, όχι στο αύριο. Είναι η πιο πολυχρησιμοποιημένη συμβουλή μα και η πιο αληθινή. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να σε αγχώνουν πράγματα που δεν έχουν καν συμβεί ακόμα και δεν ξέρεις αν τελικά θα συμβούν. Όταν σχεδιάζεις το μέλλον  ξεχνάς να χαρείς για οτιδήποτε υπέροχο σου συμβαίνει τώρα. Είναι πολύ όμορφο να κάνεις όνειρα, μην ξεχνάς όμως να απολαμβάνεις το σήμερα, γιατί είναι αυτό που ευχόσουν να έρθει χθες. 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ