Η Λευκωσία γέμισε πιάνα [που λένε «παίξε με, είμαι δικό σου»]

Article featured image
Article featured image

Η πρώτη ανάρτηση στα Μέσα, η ανακοίνωση ουσιαστικά της εκδήλωσης, είχε γίνει τον προηγούμενο Ιούλιο. Πέρασε καιρός. Το ‘χα σχεδόν ξεχάσει.

Προχθές οδηγούσα στη Λεωφ. Νίκης, στη Λευκωσία, έξω από το Kyriakides Piano Gallery. Είδα το πιάνο και θυμήθηκα. Κατέβηκα από το αυτοκίνητο μαζί με τη μικρή και πήγαμε στο πιάνο. Φιλοτεχνημένο από τον Ανδρέα Χαραλαμπίδη. Πανέμορφο. «Play me, I’m yours» διαβάζω και χαμογελώ. Λες;

Το να παίζεις πιάνο (άσχετο αν δεν ξέρεις) στην άκρη ενός από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους της πόλης δεν είναι και το πιο σύνηθες φαινόμενο. Πρωτόγνωρη και συνάμα όμορφη εμπειρία. Διήρκησε μόλις 4-5 αλλά η μικρή το χάρηκε. Γελάσαμε, βγάλαμε φωτογραφίες και φύγαμε.

 



Τα πιάτα που είναι στη Λευκωσία είναι δέκα. Φιλοτεχνημένο το καθένα και από ένα καλλιτέχνη ή σύμπραξη καλλιτεχνών.

Οδόφραγμα οδού Λήδρας: Αχιλλέας Μιχαηλίδης (Paparazzi)

Πλατεία Φανερωμένης: Έλενα Μιχαηλίδου

Λεβέντειος Πινακοθήκη: Ανδρέας Λαδόμματος

Mall of Engomi: Δώρος Ηρακλέους

Πολιτιστικό Κέντρο Στροβόλου: Χαμπής Τσαγγάρης, Ελένη Παναγίδου, Στέλιος Στυλιανού

Πάρκο Ακρόπολης: Χρίστος Μίχλης

Λεωφ. Κυρηνείας: Νίκος Κουρούσιης

Λεωφ. Σταυρού: Ανδρέας Καραγιάν

Mall of Cyprus: Πέτρος Παπαπέτρου (ΠΙΝ)

Kyriakides Piano Gallery: Ανδρέας Χαραλαμπίδης

 

Τα δέκα πιάνα έφτασαν στην Κύπρο από την Ολλανδία και είναι στη διάθεσή σου και στη διάθεσή μου με μία και μόνο οδηγία: «Παίξε με, είμαι δικό σου». Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Οργανισμού Avantgarde και δη του προέδρου του Σταύρου Κυριακίδη, την οποία αγκάλιασαν οι Πολιτιστικές υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. Η εν λόγω εκδήλωση θα διαρκέσει μέχρι αύριο Κυριακή, 26 Οκτωβρίου.

Το πρότζεκτ «Play Me, I’m Yours» ξεκίνησε το 2008 στο Μπέρμιγχαμ της Μ. Βρετανίας και έχει ταξιδέψει σε 44 πόλεις του κόσμου μέχρι σήμερα. Υπολογίζεται ότι πέραν των 5 εκατομμυρίων ανθρώπων έγιναν δέκτες της διαδραστικής εγκατάστασης και αποτέλεσαν μέρος της αυξανόμενης αυτής διεθνούς πολιτιστικής κληρονομιάς. Χίλια διακόσια και πλέον πιάνα έχουν τοποθετηθεί σε όλο τον κόσμο, από τη Νέα Υόρκη ως το Λονδίνο κι από τη Μελβούρνη ως τη Βαρκελώνη. Η Λευκωσία είναι η 45η πόλη που μπαίνει στον διεθνή χάρτη του «Play Me, I’m Yours».

Όπως σε όλο τον κόσμο, έτσι και στην Κύπρο, δώδεκα καλλιτέχνες από όλο το φάσμα των εικαστικών τεχνών (ζωγράφοι, γλύπτες, χαράκτες, αλλά και γκράφιτι αρτ και σκίτσο) κλήθηκαν να φιλοτεχνήσουν τα δέκα πιάνα, τα οποία λειτουργούν και ως ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα της σύγχρονης κυπριακής τέχνης.

Πέραν του χαβαλέ που προκύπτει και της ωραίας εμπειρίας που έχουν όλοι όσοι έτυχε να τα βρουν στο διάβα τους στην πόλη, υπάρχει και μια άλλη ωραία εξέλιξη σε ότι αφορά στο project. Μετά τις 26 Οκτωβρίου τα πιάνα θα παραχωρηθούν σε παιδικές στέγες, νοσοκομεία, κέντρα απεξάρτησης και άλλους χώρους στους οποίους υπάρχει ανάγκη στήριξης, ενθάρρυνσης, ψυχαγωγίας!

Πάντως, έχεις ακόμα χρόνο να τα δεις. Δυο γεμάτες μέρες! Παίξε πιάνο με την παρέα σου και ανάρτησε φωτογραφίες και βίντεο στο www.nicosiapianos.com.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ