Ρομπότ παίζει θέατρο

Article featured image
Article featured image

Για πρώτη φορά στα παγκόσμια χρονικά ρομπότ συμμετέχει σε θέατρο και έχει μάλιστα πρωταγωνιστικό ρόλο.

Η αλλόκοτη είδηση μας έρχεται (από πού αλλού;) από την Ιαπωνία, η οποία θεωρείται πατρίδα των ρομπότ.

Το θεατρικό έργο βασίζεται στο γνωστό βιβλίο του Φράντζ Κάφκα «Η Mεταμόρφωση» και περιγράφει την εμπειρία ενός άντρα που ξυπνάει συνειδητοποιώντας ότι έχει μεταμορφωθεί σε έντομο.

Σκηνοθέτης του έργου είναι ο Ozira Hirata ο οποίος απευθύνθηκε στον πλέον ειδικό του χώρου για να κατασκευάσει ένα καινούριο ρομπότ, προσαρμοσμένο στο καλλιτεχνικό του όραμα.

Ο καθηγητής Hiroshi Ishiguro, γνωστός για τα επιτεύγματά του στον χώρο της ρομποτικής και συγκεκριμένα στην δημιουργία ρομπότ που μιμούνται την ανθρώπινη συμπεριφορά, κατασκεύασε τον ρομποτικό πρωταγωνιστή με την κωδική ονομασία «Repliee S1».

Το ρομπότ με έφεση στην υποκριτική μπορεί και χαμογελάει, να γελάει, και φυσικά να εκφωνεί τα λόγια του.

Αν και το σώμα του αποτελείται κυρίως από μέταλλο, τα χέρια και το πρόσωπό του είναι, όπως μπορείτε να δείτε και στο σχετικό βίντεο ανθρωπόμορφα, όσο μπορεί κανείς να πει κάτι τέτοιο, φέρνοντας στο μυαλό τη μορφή της κλασικής λευκής θεατρικής μάσκας που όλοι γνωρίζουμε.

Η μεταμοντέρνα hi-tech διασκευή του γνωστού έργου του Κάφκα ονομάζεται «La Metamorphose Version Androide» και παίζεται αυτή την εβδομάδα στην Yokohama, ενώ θα ακολουθήσουν και παραστάσεις στη Γαλλία τον Νοέμβριο στο πλαίσιο του τοπικού φθινοπωρινού φεστιβάλ της Νορμανδίας.

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ