Τα πρώτα 70 λεπτά της ζωής

Article featured image
Article featured image

Κλάμα, σπασμωδικές κινήσεις, επίμονο βλέμμα στο πρόσωπο της μητέρας. Αυτές είναι οι σκέψεις που μας έρχονται πρώτες στο μυαλό όταν προσπαθούμε να καταλάβουμε τι συμβαίνει στον μυστικό κόσμο ενός βρέφους όταν έρχεται στον κόσμο. Πέρα όμως από τις συνηθισμένες κινήσεις, υπάρχουν πολλά που μένουν να εξερευνηθούν γύρω από τις πρώτες ανθρώπινες ανάγκες που ξετυλίγονται κατά την πρώτη ώρα ζωής μες στο μαιευτήριο.

Προκειμένου να καταλήξουν γύρω από αυτό σε συμπεράσματα, μια ομάδα επιστημόνων Σουηδών προχώρησαν σε προσεκτική παρατήρηση 28 βρεφών. Τα βίντεο που παρουσίαζαν τις δραστηριότητες των μωρών κατά την πρώτη ώρα της ζωής τους, έδωσαν κάποια πρωτοφανή αποτελέσματα γύρω από την ενστικτώδη ανθρώπινη συμπεριφορά όταν τα νεογνά αφήνονται στην τύχη τους ή έρχονται σε επαφή για πρώτη φορά με το στήθος της μητέρας τους.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, που βρίσκονται δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο «Science News».

Όσα συμβαίνουν σε κάτι περισσότερο από μια ώρα, στα πρώτα 70 λεπτά της ανθρώπινης ζωής είναι εντυπωσιακά.

Στο λεπτό 0, το μωρό βγάζει το πρώτο δυνατό κλάμα, η πρώτη κραυγή σηματοδοτεί την ομαλή λειτουργία των πνευμόνων του. Το δεύτερο λεπτό αφιερώνεται στη χαλάρωση, πάνω στο στήθος της μητέρας του. Πολλοί συγγραφείς εικάζουν ότι αυτό το σιωπηλό διάλειμμα ίσως, έχει εξελιχθεί στην πορεία των χρόνων, όταν τα βρέφη έπρεπε να είναι αόρατα από τα αρπακτικά ζώα.

Στο λεπτό 2,5, την ώρα που ένα βρέφος αρχίζει να ξυπνάει, ανοίγει τα μάτια του για πρώτη φορά. Την ίδια στιγμή, αρχίζει σταδιακά να κουνάει το κεφάλι και το στόμα του. Στο όγδοο λεπτό, όλα τα μωρά αρχίζουν να γίνονται πιο ενεργητικά, κρατώντας τα μάτια τους ανοιχτά για πέντε λεπτά ή και παραπάνω. Κατά την διάρκεια αυτής της ενεργούς φάσης, τα νεογέννητα αρχίζουν να εκδηλώνουν ενδιαφέρον για τροφή, κοιτάζοντας επίμονα το πρόσωπο και το στήθος της μητέρας τους. Εκείνο το λεπτό, κάνουν μικρούς «πεινασμένους» θορύβους και τοποθετούν τα δάχτυλα του χεριού τους στο στόμα τους.

Κατά το 36ο λεπτό, τα μωρά δρουν σαν να «επαναφορτίζονται»! Αρχίζουν να κλωτσάνε επίμονα και κατευθύνονται προς το στήθος της μητέρας τους, ακολουθώντας σε σημαντικό βαθμό, την αίσθηση της όσφρησης στον δρόμο προς την εξερεύνηση. Στο 62ο λεπτό, τα μωρά απολαμβάνουν μικρές ποσότητες από το πρωτόγαλα που είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτός ο πρώιμος θηλασμός διεγείρει το στήθος της μητέρας να δημιουργήσει γάλα και βοηθάει παράλληλα, τη μήτρα της μητέρας να επανέλθει στο κανονικό μέγεθος πριν την εγκυμοσύνη.

Στο 70ο λεπτό, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι τα βρέφη έχουν πραγματική ανάγκη από ένα καλό διάλειμμα ύπνου. Από μία άλλη έρευνα εκείνο που διαπιστώθηκε από την πρώτη ώρα της γέννησης, είναι πως τα μωρά που άγγιζαν κατά την ώρα του θηλασμού με το πηγούνι τους, το στήθος της μητέρας ήταν πιο πιθανό να έχουν έναν επιτυχή θηλασμό από τα μωρά που δεν έκαναν το ίδιο.

Οι έρευνες, που παρακολουθούν τα πρώτα στάδια της ζωής ενός ανθρώπου, έχουν τη δύναμη να παρουσιάσουν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα σχετικά με τις πρώτες μας ανάγκες κατά τα πρώτα λεπτά της γέννησής μας. Τα πορίσματα των ερευνών ίσως τελικά φαίνονται χρήσιμα στα άτομα που επιθυμούν να κάνουν μια μικρή εισαγωγή του εαυτού τους όσο ήταν βρέφη, κυρίως από τη στιγμή που δεν μπορούν να έχουν καμία ανάμνηση από εκείνα τα πρώτα λεπτά που έρχονται στον κόσμο.

Οι ανάγκες του φαγητού και του ύπνου πάντως, είναι βασικές από τα πρώτα μόλις λεπτά που ερχόμαστε στη ζωή. Κάθε λεπτό που περνάει, είναι πολύτιμο για την ανθρώπινη ζωή, πολύ περισσότερο τα πρώτα λεπτά κατά τα οποία ανοίγουμε για πρώτη φορά διάπλατα τα μάτια μας και καλωσορίζουμε τον κόσμο.


Πηγή: Pathfinder

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ