Χωρίς προφυλάξεις στο σεξ οι… 3 στους 10 έφηβους

Article featured image
Article featured image

Τρεις στους δέκα Έλληνες έφηβους δεν παίρνουν μέτρα προφύλαξης στις σεξουαλικές τους επαφές, με αποτέλεσμα σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, να έχουμε μεγάλο αριθμό ανεπιθύμητων κυήσεων, μεγάλο αριθμό αμβλώσεων και αύξηση των σεξουαλικών μεταδιδόμενων νοσημάτων.

 

Επί ευκαιρίας της Παγκόσμιας Ημέρας Αντισύλληψης η παιδοψυχίατρος κ. Μερσύνη Αρμενάκα, δηλώνει πως «το γεγονός αυτό δηλώνει την αναγκαιότητα ενημέρωσης των νέων, μέσω μαθημάτων σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία, για τους κινδύνους που ελλοχεύουν στις σεξουαλικές επαφές χωρίς μέτρα προφύλαξης».

Σύμφωνα με επιστημονική μελέτη, με τυχαίο δείγμα 1074 εφήβων, , μαθητών δημοσιών σχολείων της Αττικής (ηλικίας 14-16), διαπιστώθηκε  ότι το 21.8% είχαν ήδη σεξουαλικές επαφές. Η αναλογία αγοριών  κοριτσιών ήταν 3/1 και η μέση ηλικία έναρξης ήταν στα 14.5 χρόνια.

Η κ Αρμενάκα, ανάφερε επίσης πως «τρεις στους δέκα δεν χρησιμοποιούσαν κανένα μέτρο προφύλαξης, ενώ το 9,6% των κοριτσιών χρησιμοποίησε το «χάπι της επόμενης  ημέρας» που σημαίνει ότι αυτό το ποσοστό είχε πιθανά ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη».

«Στην εποχή μας και στην χώρα μας ο κίνδυνος για αύξηση  των ανεπιθύμητων κυήσεων και των σεξουαλικών μεταδιδόμενων νοσημάτων είναι μεγάλος καθώς είναι εμφανή τα κοινωνικά προβλήματα. Για το λόγο αυτό η Πολιτεία θα πρέπει να προχωρήσει σε ενημερωτική καμπάνια στα σχολεία » τόνισε.

Οι σεξουαλικές επαφές μεταξύ των εφήβων χωρίς προφυλάξεις  οδηγούν επίσης σε αύξηση των σεξουαλικών μεταδιδόμενων νοσημάτων όπως  σύφιλη, γονόρροια, χλαμυδιακές λοιμώξεις, έρπητας των γεννητικών οργάνων, βακτηριακή κόλπωση, τριχομονάδες, ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων, ηπατίτιδες και το HIV.

 Η έγκαιρή ενημέρωση έχει αποτέλεσμα αφού στις χώρες που έγινε ενημερωτική καμπάνια τα αποτελέσματα ήταν θετικά καθώς στις ΗΠΑ  παρατηρήθηκε μείωση 37% στις εφηβικές γεννήσεις από το 1991 μέχρι το 2009 (από 61.8 γεννήσεις στις 39.1 ανά 1000 γυναίκες).


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ