Καταρρέει η Ακρόπολη (;) [Οι Times έγραψαν, η Ελλάδα απάντησε]

Article featured image
Article featured image

Σε δημοσίευμα των Times του Λονδίνου, αρθρογράφος αναφέρει ότι «Η Ακρόπολη καταρρέει», εξ ου και η Α’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων προχώρησε σε απαντητική επιστολή για να βάλει τα πράγματα στη θέση τους.

 

Το συγκεκριμένο άρθρο «δεν αντανακλά καθόλου την πραγματικότητα», καθώς παρουσιάζει ένα μικρό απομονωμένο περιστατικό ως απειλή για την Ακρόπολη. Αυτά λέει μεταξύ άλλων η επιστολή από την Εφορεία με παραλήπτη τους Times.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα που έχει τίτλο «Η Ακρόπολη καταρρέει, προειδοποιούν Έλληνες μηχανικοί» και επικαλείται δημοσίευμα του ΑΜΠΕ, «κλιμάκια του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου διαπίστωσαν αστάθεια σε μία αρκετά ευρεία περιοχή, εξετάζοντας την πτώση βράχων τον Ιανουάριο, όταν ένας ογκόλιθος υποχώρησε από το χώρο με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στην ελληνική πρωτεύουσα».

Αναφέρεται επίσης ότι Έλληνες μηχανικοί «ανακάλυψαν ότι μέρος του τεράστιου βράχου, πάνω στον οποίο δεσπόζει ο Παρθενώνας στο κέντρο της Αθήνας, αρχίζει να υποχωρεί».

Η Α’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων απαντά ότι «το μόνο που αποκολλήθηκε μετά από σφοδρή βροχόπτωση τον περασμένο χειμώνα, είναι ένα μικρό θραύσμα σχιστόλιθου (μήκους 60 εκατοστών). Λόγω αυτού πραγματοποιήσαμε μία τεχνική μελέτη για μικρής κλίμακας προληπτικά σταθεροποιητικά έργα στη νοτιοδυτική πλευρά του λόφου της Ακρόπολης».

Και καταλήγει αναφέροντας ότι τα έργα αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο της συνεχούς φροντίδας από το Υπουργείο Πολιτισμού για την αναστήλωση και συντήρηση όχι μόνο των διάσημων μνημείων, αλλά και του γεωλογικού υποστρώματός τους.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ