Κύπρος
Τρακασόλ: το νέο κόσμημα της Λεμεσού
Με τραγούδια, ποίηση, φωτογραφίες, παραμύθια καθώς και μύθους και θρύλους που έχουν να κάνουν αποκλειστικά και μόνο με τη θάλασσα γιορτάζει τα εγκαίνια του το Πολιτιστικό Κέντρο Τρακασόλ στη Μαρίνα Λεμεσού.
Από τις 3 μέχρι τις 5 Οκτωβρίου, με αρκετές και ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις που όλες θα έχουν ως επίκεντρο τη θάλασσα, προσκαλούμαστε να γνωρίσουμε το αναπαλαιωμένο βιομηχανικό κόσμημα της πόλης, το οποίο στεγάζεται στο ομώνυμο συγκρότημα διατηρητέων αποθηκών που ανεγέρθηκε το 1913.
Συγκεκριμένα, την Παρασκευή, 3 Οκτωβρίου, η Φωτογραφική Εταιρεία Κύπρου – Τμήμα Λεμεσού θα παρουσιάσει τις συμμετοχές που υποβλήθηκαν στον φωτογραφικό διαγωνισμό «Λεμεσός και Θάλασσα» και θα βραβεύσει τις καλύτερες από αυτές. Την έκθεση θα εγκαινιάσει ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής στις 7:30 το βράδυ. Στην εκδήλωση θα συμμετέχει το φωνητικό σύνολο της Διάστασης υπό τη διεύθυνση της Ανδριάνας Σεργίδου και με τον Στέφανο Γεωργιάδη στο τραγούδι,. Στο πιάνο ο συνθέτης Βάσος Αργυρίδης.
Το Σάββατο, 4 Οκτωβρίου, θα παρουσιαστεί η εκδήλωση «Τα Λόγια της Θάλασσας»: Είκοσι σύγχρονοι Κύπριοι ποιητές απαγγέλλουν ποιήματά τους με θέμα τη θάλασσα, με συνοδεία μουσικής σε επιμέλεια της ραδιοφωνικής παραγωγού Μαριάννας Γαλίδη. Συμμετέχουν οι μουσικοί Σάββας Ισοβίτης, Κατερίνα Παπαϊακώβου, Αλέξανδρος Κυριάκου, το κιθαριστικό σύνολο Acordes, οι Avanti 4 και οι Παραμυθίες. Ώρα έναρξης: 20.00.
Την Κυριακή 5 Οκτωβρίου, ζωντανεύουν τραγούδια, παραμύθια, μύθοι και θρύλοι της θάλασσας στην εκδήλωση με τίτλο «Θαλασσινές Ιστορίες» με μουσικούς, τραγουδιστές, ηθοποιούς και αφηγητές. Στο τραγούδι οι Όλγα Βενετσιάνου, Αντρέας Πρωτοπαπάς, Στέφανος Στεφάνου και Χρήστος Κατσουνωτός, σε μουσική επιμέλεια του Κωνσταντίνου Ζορπά. Οι Φίλιππος Σοφιανός, Ερμίνα Κυριαζή, Σκεύη Παπαμιλτιάδους και Μιχάλης Παπαευαγόρου θα συνδράμουν με την απαγγελία και ανάγνωση κειμένων. Αφηγήτρια η Σκεύη Τσιάκκα.
Οι αποθήκες Τρακασόλ λειτούργησαν ως εργοστάσιο και αποθήκη χαρουπιών μέχρι το 1950, και αργότερα ως αποθήκη του τελωνείου. Το κτιριακό συγκρότημα αποκαταστάθηκε στην αρχική του μορφή στο πλαίσιο κατασκευής της μαρίνας Λεμεσού και μέρος του επαναχρησιμοποιήθηκε ήδη, στεγάζοντας τη ναυτική σχολή Hanseatic. Οι αποθήκες – εργοστάσιο χαρουπιών, συνολικού εμβαδού 3000 τ.μ. με μήκος πρόσοψης 85 μέτρα, παρουσιάζουν ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον από την οπτική της βιομηχανικής ιστορίας.
Τη διαχείριση του πολιτιστικού κέντρου ανέλαβε η εταιρεία «Παπαδόπουλος και Σχοινής Παραγωγές», ενώ σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Μάριο Παπαδόπουλο το πολιτιστικό κέντρο θα απευθύνεται σε όλους τους πολιτιστικούς οργανισμούς, σε κυπριακά συγκροτήματα και νέους καλλιτέχνες που επιθυμούν να παρουσιάσουν το έργο τους.
Στις Αποθήκες Τρακασόλ θα φιλοξενούνται μεταξύ άλλων παρουσιάσεις βιβλίων, διαλέξεις, συνέδρια, εκθέσεις, μουσικές και χορευτικές παραστάσεις. Μπορεί επίσης να φιλοξενεί πρωτοποριακές θεατρικές παραστάσεις σε μια κινητή σκηνή που μπορεί να στηθεί οπουδήποτε μέσα στον χώρο.
Η είσοδος στις εκδηλώσεις της 3ης και 4ης Οκτωβρίου είναι ελεύθερη. Εισιτήρια για την εκδήλωση στις 5 Οκτωβρίου διατίθενται προς 5 ευρώ. Όλα τα έσοδα θα δοθούν στο Ταμείο Ημέρας Αγάπης Παιδιού.