«Πορτραίτα σωμάτων» από τη Αντρεάνα Καμπανέλλα

Το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Διάτοπος παρουσιάζει την ατομική έκθεση της ζωγράφου Αντρεάνας Καμπανέλλα με τίτλο «Πορτραίτα σωμάτων».

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 15 Νοεμβρίου, ενώ η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου.

Στην έκθεσης θα παρουσιαστή μέρος της δουλειάς της ζωγράφου που εξελίχτηκε μεταξύ 2008-2011, καθώς και μερικά πρόσφατα έργα της.

Η φιγούρα μονοπωλεί το ενδιαφέρον της ζωγράφου και αποτελεί την  αφετηρία  της εικαστικής της αναζήτησης. Ενώ οι φιγούρες  είναι συνήθως ακέφαλες στα πιο πρόσφατα έργα, τα πορτραίτα αρχίζουν να απαιτούν όλο και συχνότερα την παρουσία του προσώπου, που έρχεται να συμπληρώσει την εκφραστικότητα των σωμάτων.  Μολύβι, κάρβουνο, μελανάκια και ακουαρέλες, είναι τα υλικά με τα οποία δουλεύει η ζωγράφος και η γραφή του κάθε μέσου, επιβάλλεται ταυτόχρονα σαν μια οπτική.                     

Η βασική προβληματική της Καμπανέλλα περιστράφηκε γύρω από ερωτήματα, όπως: «Τι μπορεί να προκύψει στα πλαίσια του σημερινού εικαστικού γίγνεσθαι  - όταν οι τάσεις κυριαρχούνται από τα πολυμέσα, τις εννοιολογικές και άλλες προσεγγίσεις - αν ο καλλιτέχνης χρησιμοποιεί  τα πιο στοιχειώδη, όπως το μολύβι και το χαρτί;»

«Πως μπορεί , ένα τέτοιο αποτέλεσμα  ν 'αποκτήσει υπόσταση πέρα από αυτήν της μελέτης(τόσο συνυφασμένης με το μοντέλο);»

  

Η εμπειρία φυσικά του ποζαρίσματος στην περίπτωση της Καμπανέλλα είναι τελείως διαφορετική από την αντίστοιχη των σχολών καλών τεχνών. Καταρχάς κανένα από  τα μοντέλα της, δεν ήταν επαγγελματίας. Όλοι της χάρισαν τον χρόνο τους και οι συζητήσεις κατά τη διάρκεια της κάθε πόζας είχαν επίδραση μεγαλύτερη από μιας απλής κουβέντας. Αυτό ακριβώς οδήγησε στη "μετουσίωση " των φιγούρων σε πορτραίτα σωμάτων.

Η επιλογή των έργων, γι' αυτή την έκθεση έγινε αυστηρά με γνώμονα το δυνατό και ενδιαφέρον αποτέλεσμα. Να επιτευχθεί μια ουσιαστική και όχι φλύαρη  πρόταση.

  

Λίγα λόγια για την ζωγράφο:

Η Αντρεάνα Καμπανέλλα γεννήθηκε στη Λευκωσία. Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο Τμήμα Ζωγραφικής με καθηγητή τον Βαγγέλη Δημητρέα. Συνέχισε στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα "Αισθητική / Φιλοσοφία της Τέχνης" στον Τομέα Φιλοσοφίας του Α.Π.Θ.

Μεταξύ 1995-1998 εργάστηκε στη Θεσσαλονίκη ως καθηγήτρια σχεδίου και τέχνης σε ιδιωτικά σχολεία. Από το καλοκαίρι του1998 ζει και εργάζεται στη Λευκωσία, παραδίδοντας μαθήματα σε παιδιά. Κύρια όμως απασχόληση της, είναι η ζωγραφική. Έχει κάνει τρεις ατομικές εκθέσεις και έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές.

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή κατά τις ακόλουθες ώρες: Δευτέρα –Παρασκευή 5.00μμ. – 8.00 μμ. Σάββατο 11.00 πμ. – 1.00 μμ.

Για πρωινές επισκέψεις οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να επικοινωνούν προηγουμένως με το τηλέφωνο 22766117.

Στον πρώτο όροφο λειτουργεί έκθεση έργων σε χαμηλές τιμές, καλλιτεχνών που συνεργάζονται με το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Διάτοπος.

Το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης ΔΙΑΤΟΠΟΣ βρίσκεται στην οδό Κρήτης 11, τηλ. 22-766117, email: [email protected], website: www.diatopos.com

 

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ