Ο Έμπολα μεταδίδεται με το φτέρνισμα και τον βήχα προειδοποιεί ο ΠΟΥ

Article featured image
Article featured image

Πανικός επικρατεί τις τελευταίες ημέρες σε Ευρώπη και Αμερική από την εξάπλωση του Έμπολα και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει τους τρόπους μετάδοσης του φονικού ιού.

 

Την Τετάρτη ανακοινώθηκε ο θάνατος του Τόμας Έρικ Ντάνκαν που είχε προβληθεί από τον Έμπολα και νοσηλευόταν στις ΗΠΑ [Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ]. Μετά και από το κρούσμα που ανακοινώθηκε την Τρίτη στην Ισπανία με την νοσοκόμα που νοσηλεύεται σε καραντίνα, έχει ξεσπάσει πανικός.


Σύμφωνα με ανακοίνωση του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) ο ιός μπορεί να μεταδοθεί και μέσω βήχα και φτερνίσματος, καθώς τα σταγονίδια που μπορούν να εκτοξευθούν από τον ασθενή είναι πιθανό να μεταδώσουν τον ιό σε άνθρωπο που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση.

«Θεωρητικά, υγρά και μεγαλύτερα σταγονίδια από άτομο που έχει προσβληθεί και έχει συμπτώματα του αναπνευστικού συστήματος ή κάνει εμετό, θα μπορούσε να μεταδώσει τον ιό σε έναν άλλο άνθρωπο, που θα βρίσκεται σε κοντινή απόσταση», αναφέρει η ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

«Αυτό που θα μπορούσε να συμβεί όταν μολυσμένα σταγονίδια εκτοξεύονται μέσω του φτερνίσματος ή του βήχα (που δε σημαίνει ότι μεταδίδονται από αέρος) στους βλεννογόνους ή στο δέρμα με εκδορές ενός άλλου ανθρώπου», επισημαίνει ο οργανισμός.

Μάλιστα, υπάρχει μία μικρή πιθανότητα να μεταδοθεί ο ιός μέσω των δακρύων και του σάλιου. Ωστόσο η ανακοίνωση αναφέρει πως οι έρευνες σχετικά με τη μετάδοση των σωματικών υγρών, όπως το σάλιο και τα δάκρυα, είναι «εξαιρετικά περιορισμένες», επομένως θεωρούνται «ημιτελείς». Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επιμένει ότι η μετάδοση του Έμπολα σημειώνεται με την επαφή του εκάστοτε ανθρώπου με τα υγρά του ασθενή.

4.000 νεκροί από την χειρότερη επιδημία του Έμπολα

Η χειρότερη επιδημία του ιού Έμπολα στην Ιστορία έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 3.879 ανθρώπους επί συνόλου 8.033 κρουσμάτων, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος καλύπτει έως και την 5η Οκτωβρίου· ο διεθνής οργανισμός τονίζει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να καταδεικνύουν πως η επιδημία τίθεται υπό έλεγχο.

Η κατάσταση στη Λιβερία συνεχίζει να επιδεινώνεται: ο επίσημος απολογισμός κάνει λόγο για 2.210 νεκρούς μέχρι τώρα και 200 ή περισσότερα πιθανά νέα κρούσματα μόνο στη Μονρόβια καθεμιά από τις τελευταίες τρις εβδομάδες αλλά και την επανεμφάνιση του ιού σε μια περιοχή που είχε κηρυχθεί ελεύθερη από αυτόν έπειτα από δύο εβδομάδες.

Παράλληλα ο ΠΟΥ επισήμανε ότι η καταγραφόμενη μείωση του αριθμού των νέων κρουσμάτων στη Λιβερία είναι απίθανο να αντανακλά την πραγματικότητα και εκτιμά πως πιθανόν οφείλεται στο ότι το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό δεν επαρκεί για να καταγράφει ακριβή δεδομένα.

Ο ΠΟΥ κρίνει ότι το μέγεθος του προβλήματος αποκρύπτεται διότι δεν καταγράφονται σωστά τα νέα κρούσματα.

Στη Σιέρα Λεόνε, στην πρωτεύουσα Φριτάουν και τρία προάστιά της ανέφεραν ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων μέσα στις τελευταίες επτά ως οκτώ εβδομάδες. Στη χώρα αυτή έχουν καταγραφεί πλέον 879 θάνατοι από τον Έμπολα.

Στα νέα στοιχεία περιλαμβάνονται οκτώ θάνατοι σε 20 κρούσματα στη Νιγηρία, ένα κρούσμα στη Σενεγάλη και ένα στις ΗΠΑ.

Η Λιβερία και η Σιέρα Λεόνε, οι δύο από τις τρεις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την επιδημία, διαθέτουν μόλις το 21% και 26% αντίστοιχα των διαθέσιμων κλινών σε νοσοκομεία που χρειάζονται (2.930 και 1.148), ενώ έχει γίνει ήδη σύσταση στις γειτονικές χώρες να προετοιμαστούν για μια πιθανή εξάπλωση του ιού πέραν των συνόρων τους, ανέφερε ακόμη ο ΠΟΥ.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ