Καταλονία: 9 στους 10 ψήφισαν ανεξαρτησία

Με τη συντριπτική πλειοψηφία να ψηφίζει «ναι» στην ανεξαρτησία με χαμηλή όμως προσέλευση στις κάλπες, ολοκληρώθηκε το χθεσινό συμβολικό δημοψήφισμα στην Καταλονία, που η Μαδρίτη είχε κηρύξει έκνομο.

Τα αποτελέσματα της καταμέτρησης υποδεικνύουν πως το 81% από τα 2,25 εκατομμύρια των συμμετεχόντων ψήφισε «ναι» και στα δύο ερωτήματα της κάλπης: αν η Καταλονία πρέπει να είναι κράτος και αν αυτό το κράτος πρέπει να είναι ανεξάρτητο.  

Η συνολική συμμετοχή επί των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων έφτασε το 32,8%.

Στο συμβολικό δημοψήφισμα δικαίωμα ψήφου είχαν οι άνω των 16 ετών, κάτοικοι της Καταλονίας, αλλά και οικονομικοί μετανάστες με άδεια παραμονής τουλάχιστον τριών ετών.

Ο 58χρονος Αρτούρ Μας, ο συντηρητικός ηγέτης της Καταλονίας, κινδυνεύει να του ασκηθεί δίωξη για «πολιτική ανυπακοή» διότι οργάνωσε την ψηφοφορία αυτή, η οποία είχε δοθεί εντολή να ανασταλεί από το Συνταγματικό Δικαστήριο, κατόπιν προσφυγής της Μαδρίτης.

Ο Μας δήλωσε τα ξημερώματα της Δευτέρας ότι η ψηφοφορία ήταν απόλυτα επιτυχής αφού συμμετείχαν σε αυτή πάνω από δύο εκατομμύρια πολίτες, και τόνισε ότι η διαδικασία απέδειξε πως η Καταλονία μπορεί να πορευθεί μόνη της, με δική της κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα ο υπουργός δικαιοσύνης της Ισπανίας Ραφαέλ Καταλά  χαρακτήρισε το δημοψήφισμα «μια στείρα και ανώφελη πράξη προπαγάνδας».


Σχετικα

«Άλλα λόγια θκειέ παπά»

«Πήγαινε (στο Ογκολογικό) δες και μετά μη μιλήσεις»

Η ΣΕΚ Πάφου είναι η πιο ερωτική συντεχνία της Κύπρου και έχουμε αποδείξεις γι’ αυτό

Η απίστευτη έξοδος μωρού από την κοιλιά της μαμάς του

Ένας Κύπριος γραφίστας φαντάζεται πώς θα έμοιαζε σήμερα ο κρατικός αερομεταφορέας της Κύπρου

Ο Αντρέας βρήκε το μεγαλύτερο αγρέλι ever