Καταλονία: 9 στους 10 ψήφισαν ανεξαρτησία

Article featured image
Article featured image

Με τη συντριπτική πλειοψηφία να ψηφίζει «ναι» στην ανεξαρτησία με χαμηλή όμως προσέλευση στις κάλπες, ολοκληρώθηκε το χθεσινό συμβολικό δημοψήφισμα στην Καταλονία, που η Μαδρίτη είχε κηρύξει έκνομο.

Τα αποτελέσματα της καταμέτρησης υποδεικνύουν πως το 81% από τα 2,25 εκατομμύρια των συμμετεχόντων ψήφισε «ναι» και στα δύο ερωτήματα της κάλπης: αν η Καταλονία πρέπει να είναι κράτος και αν αυτό το κράτος πρέπει να είναι ανεξάρτητο.  

Η συνολική συμμετοχή επί των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων έφτασε το 32,8%.

Στο συμβολικό δημοψήφισμα δικαίωμα ψήφου είχαν οι άνω των 16 ετών, κάτοικοι της Καταλονίας, αλλά και οικονομικοί μετανάστες με άδεια παραμονής τουλάχιστον τριών ετών.

Ο 58χρονος Αρτούρ Μας, ο συντηρητικός ηγέτης της Καταλονίας, κινδυνεύει να του ασκηθεί δίωξη για «πολιτική ανυπακοή» διότι οργάνωσε την ψηφοφορία αυτή, η οποία είχε δοθεί εντολή να ανασταλεί από το Συνταγματικό Δικαστήριο, κατόπιν προσφυγής της Μαδρίτης.

Ο Μας δήλωσε τα ξημερώματα της Δευτέρας ότι η ψηφοφορία ήταν απόλυτα επιτυχής αφού συμμετείχαν σε αυτή πάνω από δύο εκατομμύρια πολίτες, και τόνισε ότι η διαδικασία απέδειξε πως η Καταλονία μπορεί να πορευθεί μόνη της, με δική της κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα ο υπουργός δικαιοσύνης της Ισπανίας Ραφαέλ Καταλά  χαρακτήρισε το δημοψήφισμα «μια στείρα και ανώφελη πράξη προπαγάνδας».


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ