Ο «Σταυρός του Νότου» και άλλα τραγούδια [αφιέρωμα στον Καββαδία]

Article featured image
Article featured image

Ένα αφιέρωμα στον ποιητή της θάλασσας Νίκο Καββαδία και στα μελοποιημένα του ποιήματα παρουσιάζεται σε RED και Θέατρο Ριάλτο, με τον Γιάννη Κούτρα να ερμηνεύει το «Σταυρό του Νότου» σε μουσική του Θάνου Μικρούτσικου, 35 χρόνια μετά την κυκλοφορία του δίσκου (1979).

Στη συναυλία θα παρουσιαστούν επίσης μελοποιημένα ποιήματα του Νίκου Καββαδία από άλλες δισκογραφικές δουλειές σε μουσική του Θάνου Μικρούτσικου, από τους Ξέμπαρκους (Ηλία Αριώτη-Νότη Χασάπη), Μαρίζας Κωχ, Γιάννη Σπανού και Δημήτρη Ζερβουδάκη.

Μαζί με τον Γιάννη Κούτρα εμφανίζονται οι Μιχάλης Πουργουρίδης και  Κωνσταντίνος Στυλιανού, συνοδευόμενοι από το μουσικό σχήμα Fata Morgana, το οποίο αποτελούν οι Αντώνης Πολυκάρπου (πιάνο και ενορχηστρώσεις), Ξένιος Παπασοφρωνίου (κιθάρα), Κώστας Χαλλούμας (κοντραμπάσο), Ιάκωβος Πάρπας (πνευστά), Ρένος Ευθυμίου (κρουστά).

Στην αφήγηση και απαγγελία είναι ο Φίλιππος Σοφιανός.

Σε σημείωμά του ο Μιχάλης Πουργουρίδης, ο οποίος επιμελείται το αφιέρωμα, αναφέρει μεταξύ άλλων: «Τα τραγούδια του Νίκου Καββαδία μας "ακολουθούν" εδώ και  πολλά χρόνια. Από τότε που αρχίσαμε να "πλάθουμε" τον κόσμο γύρω μας, το "Kuro Siwo", η "Θεσσαλονίκη", ο "Νέγρος θερμαστής από το Τζιμπουτί", ο "Federico Garcia Lorca" έγιναν στέρεες βάσεις για να μπορούμε να κάνουμε τα δικά μας ταξίδια, αν και το ένα από τα δύο "υλικά" ήταν η θάλασσα, μέσα από την ποίηση και τις παράξενες ιστορίες της. Το δεύτερο ήταν η μουσική του Θάνου Μικρούτσικου(1979) αν και είχε προηγηθεί ο Γιάννης Σπανός με την "Τρίτη Ανθολογία" το 1975 και τον "Ιδανικό κι ανάξιο εραστή"…».

Δευτέρα 17 Νοεμβρίου, Μουσική Σκηνή RED, Λευκωσία, 21.00, πληρ. 22767711.

Τρίτη 18 Νοεμβρίου, Θέατρο Ριάλτο, 20.30, πληρ. 77777745, είσοδος: €15 & €10. E-ticket: www.rialto.com.cy.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ