Γιατί η λύπη διαρκεί περισσότερο;

Article featured image
Article featured image

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Λουβέν στο Βέλγιο αποφάσισαν να μάθουν πόσο διαρκεί το κάθε συναίσθημα. Διαρκεί περισσότερο η χαρά ή η λύπη; Η αυτοπεποίθηση ή η ντροπή;

Έκαναν λοιπόν έρευνες βρήκαν πως η λύπη διαρκεί περισσότερο από κάθε άλλο συναίσθημα. Και αυτό επειδή συνήθως προκαλείται από κάποιο πιο σοβαρό γεγονός που μας επηρεάζει. Τα αποτελέσματα της έρευνας που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Motivation and Emotion έδειξαν πως η λύπη μπορεί να διαρκέσει έως και 240 φορές περισσότερο από τη ντροπή, την έκπληξη, τον θυμό ή τη βαρεμάρα.

Για να κάνουν τις έρευνες τους, ο Φιλίπ Βερντουάν, ο Σάσκια Λαβρίσεν και η ομάδα τους μελέτησαν 233 μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι κλήθηκαν να αναφέρουν τη διάρκεια 27 διαφορετικών συναισθημάτων τους στο παρελθόν, καθώς και πώς τα αντιμετώπισαν.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως περισσότερο χρόνο διαρκεί η λύπη, κυρίως επειδή προκαλείται από πιο σοβαρές αιτίες, όπως ένας θάνατος ή ένα ατύχημα. Αντίθετα, τα συναισθήματα που διαρκούν λιγότερο είναι η ντροπή, η έκπληξη, ο φόβος, η αηδία, η βαρεμάρα και η ανακούφιση. Η ενοχή διαρκεί πολύ περισσότερο από τη ντροπή, ενώ το άγχος πολύ περισσότερο από τον φόβο.

Όσον αφορά στο συναίσθημα της βαρεμάρας, πιο συχνό ανάμεσα σε εφήβους και παιδιά, οι ερευνητές είπαν πως αν και όταν βαριέται κανείς, ο χρόνος φαίνεται να περνά αργά στην πραγματικότητα ένα επεισόδιο βαρεμάρας συνήθως δεν διαρκεί πολύ.

Λιγότερο διαρκούν τα συναισθήματα που προκαλούνται από γεγονότα, τα οποία έχουν σχετικά μικρή προσωπική σημασία για κάποιον. Όσο πιο μεγάλη είναι η επίδραση ενός γεγονότος σε έναν άνθρωπο, τόσο περισσότερο διαρκεί το αντίστοιχο συναίσθημα.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ