«Χρυσή Αυγή» και στην Ισπανία

Article featured image
Article featured image

Η Χρυσή Αυγή άνοιξε γραφεία στο Αλκόι της Ισπανίας, ενώ στις 27 Οκτωβρίου έγινε και επίσημα η εγγραφή του κόμματος, στο Μητρώο Πολιτικών Κομμάτων του Υπουργείου Εσωτερικών της χώρας.

 

Με την εγγραφή τους στο Μητρώο των Πολιτικών Κομμάτων σημαίνει ότι πλέον μπορούν να κατέλθουν ως κόμμα σε εκλογές είτε δημοτικές είτε εθνικές.

Η ονομασία του κόμματος είναι Amanecer Dorado,  που σημαίνει χρυσή αυγή στα ισπανικα. Το κόμμα έχει ως πρόεδρο τον Αντόνιο Βισέντο, ο οποίος το 2008 ήταν επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Εθνική Συμμαχία του Αλικάντε.

Το 2001 ο Βισέντο είχε συλληφθεί για ξυλοδαρμό υποστηρικτών της κεντρο-δεξιάς οι οποίοι έκαναν αφισοκόλληση.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Diario Informacion, παρά το ότι αρκετά μέλη της ελληνικής Χρυσής Αυγής, βρίσκονται στη φυλακή αυτό δεν φαίνεται να πτόησε ορισμένους στο να ιδρύσουν «παράρτημα» πολιτικό κόμμα στην Ισπανία

Η εφημερίδα αναφέρει επίσης, ότι η Χρυσή Αυγή είναι η τρίτη δύναμη μετά τις εκλογές του 2012 στην Ελλάδα, ενώ τονίζει ότι αρκετά μέλη του κόμματος, μεταξύ των οποίων και ο Νίκος Μιχαλολιάκος είναι προφυλακισμένοι για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης. Το σύμβολο του κόμματός θυμίζει τη σβάστικα των Ναζί και μάλιστα στο διαδίκτυο υπάρχει και η εγγραφή στο Μητρώο του Υπουργείου Εσωτερικών. Από τη μεριά τους τα μέλη της ελληνικής Χρυσής Αυγής μιλώντας στα ισπανικά μέσα αναφέρουν πως δεν έχουν καμία σχέση με την ισπανική... βερσιόν και δηλώνουν πως η μόνη ενημέρωση που έχουν είναι από τον Τύπο. Αντίθετα, η ισπανική Χρυσή Αυγή αρνείται να απαντήσει ευθαρσώς στο ίδιο ερώτημα που της τίθεται.

 

 

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ