Το παθιασμένο φιλί είναι θέμα χημείας

Article featured image
Article featured image

Έρευνα του Κολεγίου Λαφαγιέτ στην Πενσιλβάνια των Ηνωμένων Πολιτειών έδειξε πως ένα παθιασμένο φιλί απελευθερώνει μια περίπλοκη χημική αντίδραση στον εγκέφαλο που προκαλεί στον ερωτευμένο άνθρωπο την αίσθηση της διέγερσης, της χαράς ή της χαλάρωσης.



Άφησε επίσης στους ερευνητές ανοικτό το ενδεχόμενο πως η έκκριση της οξυτοκίνης να προκαλείται απευθείας από την ανάμειξη των φερομονών με το σάλιο. 

Η δρ. Ουέντι Χιλ και οι συνεργάτες της ήθελαν να καταλάβουν γιατί προκαλείται τόσο έντονο συναίσθημα με ένα απλό φιλί. Πήραν λοιπόν 15 ζευγάρια και κατέγραψαν τα επίπεδα δύο ορμονών, της οξυτοκίνης (ορμόνης της αγάπης) και της κορτιζόλης (ορμόνης του στρες), όταν ήταν πιασμένοι χέρι-χέρι αλλά και πριν και μετά το φιλί.

Τα επίπεδα της κορτιζόλης έπεσαν και στα δύο φύλα με το φιλί. Η οξυτοκίνη όμως αυξήθηκε στους άνδρες αλλά μειώθηκε στις γυναίκες. 

Οι ερευνητές λένε πως υπάρχουν και ψυχολογικοί παράγοντες που επηρεάζουν αυτή την διαδικασία.

Δεν αποκλείεται όμως το ίδιο το σάλιο να περιέχει φερομόνες, χημικούς διαβιβαστές ιδιαίτερα σημαντικούς για τα θηλαστικά. Με αυτή την έκρηξη ορμονών και αντιδράσεων, οι επιστήμονες λένε πως είναι φυσικό ένα απλό φιλί να προκαλέσει τόσο έντονες χημικές αντιδράσεις στον εγκέφαλο.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ