Σκεύος συμποσίου βρέθηκε στον ασύλητο τάφο στη Βεργίνα [βίντεο]

Article featured image
Article featured image

Ο  ασύλητος τάφος που βρέθηκε στο νεκροταφείο των Αιγών προκάλεσε χθες τεράστιο ενδιαφέρον στο παγκόσμιο.

 

Στον τάφο βρέθηκε σκεύος το οποίο ανήκει σε άντρα που όπως φαίνεται πέθανε στα χρόνια του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Η επικεφαλής της ανασκαφής Αγγελική Κοτταρίδη παρουσίασε τη φωτογραφία του σκεύους με ανάρτησή της στο Facebook  και μετέφερε επίσης με λόγια σαφή, περιγραφικά και ουσιαστικά τα πρώτα στοιχεία για την ανασκαφή και τα ευρήματα:

«Στο νεκροταφείο των τύμβων των Αιγών βρέθηκε ένας αρκετά μεγάλος κτιστός τάφος (κιβωτιόσχημος, όχι ναόσχημος, δηλαδή "μακεδονικός") που μάλιστα είναι ασύλητος, μια ευχάριστη εξαίρεση, αφού η νεκρόπολη των Αιγών λεηλατήθηκε άγρια από τους Γαλάτες μισθοφόρους του Πύρρου το 276 π.Χ., και σπάνια έχουμε την ευκαιρία να βρίσκουμε αδιατάρακτες ταφές.

Ο νεκρός είναι ένας άντρας που πέθανε στα χρόνια του Μεγάλου Αλεξάνδρου (336-323 π.Χ.). Υπάρχει ένα ενδιαφέρον σύνολο ταφικών δώρων που, αν όλα πάνε καλά, θα παρουσιαστούν στην πρώτη μεγάλη έκθεση που ετοιμάζουμε για τα εγκαίνια του νέου μουσείου των Αιγών.

Για να πάρετε μια μικρή εντύπωση της εικόνας που αντικρίσαμε σήμερα, δημοσιεύουμε μια φωτογραφία με τον κάδο (σκεύος συμποσίου στο οποίο ανακάτευαν τον οίνο με νερό) στη θέση που βρέθηκε, πεσμένος στο δάπεδο του τάφου. Τα διάφορα "σκουπίδια" που φαίνονται γύρω του είναι υπολείμματα από οργανικά υλικά, ξύλα κ.λπ. που σχετίζονται με το ανάκλιντρο του νεκρού. Και μια λεπτομέρεια από τη διακόσμηση του αγγείου, για να χαρείτε το εξαιρετικό επίπεδο της μακεδονικής μεταλλουργίας».

 

 

 

 

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ